Kolumni

Jäin tässä miettimään monilla airsoft-foorumeilla moneen kertaan käytyä ikäraja-keskustelua. Useimmiten kaikki ”vanhat ja ikäloput” köriläät kannattavat ehdotonta K18-ikärajaa, kun taas (me) nuoremmat tätä vastustamme, koska tahdomme nyt ja jatkossakin lennättää muovia raittiissa ulkoilmassa. Yleensä tämä loputon ikäraja-keskustelu on lopuksi vain jäänyt "kesken". Tässä hiukan omia ajatuksiani.

Nykyään yleisesti ottaen airsoftin pieni, ellei lähes olematon (omasta mielestäni näin on hyvä) maine on käsittääkseni huonoa. Ihmisten, joilla ei ole asiasta parempaa tietoa, mielessä airsoft on lähinnä pikkupoikien sotaleikki, jossa puhkotaan kavereiden silmiä ja saastutetaan luontoa kylvämällä mielettömästi keltaisia ja sinisiä muovinpaloja kaikkialle. Valitettavasti myöskin tällaista tapahtuu ja ymmärrettävästi nämä (luultavasti) fiksummat köriläät ja muutamat ikäisiään fiksummat "naskit" eivät halua sekoittaa itseään ja airsoftia näihin pikkupoikiin. Tässä tulisi avuksi jonkinlainen ikäraja. Useimmilla foorumeilla on todettu, että tämä a) antaisi asiallisemman kuvan lajista ja b) auttaisi hiukan evoluutiota näiden naapureitten takapihoilla sotivien pikku maanvaivojen poistamisessa.

Ikärajojen yhteydessä tulee myöskin aina esille se, että miten kova sen sitten pitäisi olla? Yleensä ehdotellaan joko ehdotonta K18-ikärajaa, jota ovat useimmiten ehdottaneet täysi-ikäiset konkarit, sillä ainakaan suoranaista haittaahan siitä ei heille ole ja jos kerran näin saataisiin turvattua lajin tulevaisuuskin, niin mikäs siinä. Toinen yleinen ehdotus on K15, ja tätä on usein perusteltu sillä, että silloin henkilö on rikosoikeudellisesti vastuullinen teoistaan. Nämä kaksi olisivat mielestäni niitä järkevimpiä vaihtoehtoja, jos tällainen ikäraja astuisi voimaan.

Käsittääkseni airsoftille on nykyään jo olemassa ikäraja, joka rajoittaa aseiden ostamista. Ikärajan mukaan alaikäisellä henkilöllä pitää asetta ostaessa olla vanhempien lupa. Tämä nyt ei käytännössä toimi ollenkaan; monesti Nemesiksessä käydessäni olen valitettavan monesti joutunut huomaamaan, kuinka itseänikin vuoden tai pari nuorempi henkilö kävelee tiskille ostaen jonkin halvan vemppupistoolin. Parhaassa tapauksessa myyjä vain kysyy, että onko asiakkaalla huoltajan lupa, johon vastaukseksi kelpaa vain: "Öö... totanoin... j00, on mulla!!11!+" Ei hyvä. Parempi olisi, jos vaikkapa alle 15-vuotiaat tarvitsisivat huoltajan paikalle mukaan, vähentäisi huijauksen mahdollisuutta huomattavasti ja vanhemmat voisivat saada hiukan tietoa, mitä pikku Jani-Pettereilleen ovat ostamassa.

Tosin, onko ikärajoista ja niiden asettamisesta mitään hyötyä puhua, me kun emme siitä päätä ja päätöksen tekijätkään tuskin airsoft-foorumeita lukevat. Toki jokainen voi omille peleilleen ikärajoja asettaa, mikä varsinkin isommissa skenaarioissa on ihan järkevää, tuskin kovin nuoret muutenkaan jaksaisivat niitä.

Toisaalta, olisiko ikärajasta mitään hyötyä? Mielestäni homma toimii varsin hyvin näin, eikä mitään ikärajaa tai julkisuutta (hyvää tai huonoa) tarvittaisi ja ikärajoja kun on lähes mahdotonta valvoa. Kielletty hedelmä maistuu yleensä varsin herkulliselta. Asennevamma-Akit jatkaisivat sotimista edelleen; aseen he saisivat vanhemmalta kaverilta ja mitäs joillain ikärajoilla on väliä, ei niitä kukaan valvo! Näin ajatellen he painuisivat jonnekin luonnonsuojelu alueelle pelaamaan luvatta. Kun heidät löydetään sieltä, ikäraja on vain kasvattanut ikävyyksien kerrointa ja on entistä lähempänä airsoftin kokonaan kieltäminen.

Kaikki tämä on toki vain minun, eli 14-vuotiaan "naskin" mielipidettä ja kaikki voivat rauhassa olla sitä mieltä, että olen tyhmä pikkukakara, jolle ei pitäisi edes antaa vappuvemppua.

- Lauri "Late" Hynynen, lauri.hynynen@kolumbus.fi

PS. Tekstissä esiintyy sana "sota" usein siksi, että kirjoittajan mielestä se kuvasti parhaiten asioita, joiden yhteydessä se esiintyy..


> Kolumnit


Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!