Kolumni

eliitti valiojoukko, -ryhmä, parhai(mmi)sto (1)
eliitti* parhammisto; hienosto. -elitistinen* erikoisryhmälle tarkoitettu (2)

Aina välillä usko ihmiseen järkkyy. Useimmiten tämän aiheuttaa yksilö, joka käytöksellään tai maneereillaan osoittaa olevansa älyllisesti haasteellinen tai muuten teini-iän pahasti vaivaama. Yleensä tämä hetkellinen uskonnotkahdus korjaantuu kun ottaa kierroksia alas hetken ja vetää syvään henkeä. Mutta kun aikuiset ihmiset alkavat osoittaa ns. "isänmaatoivo"- käyttäytymistä tekisi mieli vain vetää itsensä jojoon ja haistattaa kukkaset kaikille. Pistää ihan kyynelehtimään kun katselee aikuisten ihmisten pikkumaisia väittelyitä, härkäsiksi tehtyjä kärpäsiä ja sitä jatkuvaa nahistelua joka kumpuaa jostain ihmisen sisältä pakottaen pätemään, kuin pätijä tuntisi mieh- .. anteeksi, ihmisyytensä uhatuksi kun on olemassa mahdollisuus että hän on väärässä. Istukaapa hetkeksi alas.

Jokapäiväisessä sosiaalisessa kanssakäymisessä törmää käytännössä kokoajan konflikteihin ja näkemyseroihin, jotka liittyvät milloin mihinkin. Älykkäällä keskustelulla ja varautumattomalla interaktiolla tälläiset solmut saadaan aukaistua ja asiat rullaavat jälleen - teoriassa. Useimmiten kaikenlainen rakentava keskustelu kaatuu ihmisten pikkumaisuuteen, varautuneisuuksiin ja muihin persoonallisuuksien oikosulkuihin. Ja tämähän on luonnollista; tilassa tai yhteisössä jossa on useampi kuin yksi ihminen on aina erimielisyyksiä ja näkemyseroja - niin myös airsoft-piireissä. Olen harrastanut airsoftia nyt muutaman vuoden ajan ja nähnyt monenlaista peliä ja pelaajaa. Olen tutustunut uudenlaisiin ihmisiin ja saanut monta todella hyvää ystävää tämän hienon lajin kautta, mutta muutama epäkohta todella vaivaa minua.

Allekirjoittaneen näkökulmasta airsoftin harrastajien suurin synti on sisäänpäinlämpiävyys, elitistimi ja leirijaot. Uusia pelaajia kysymyksineen karsastetaan ja heidän oletetaan olevan (terveen) omatoimisia. Ja niinhän saakin olettaa. Mutta usein on niin, että terve omatoimisuus korvataan kyselemällä sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat lajia jo kauemmin harrastaneet. Eikä tässä ole mitään väärää. Meidän, softaajien pyrkiessä kehittämään lajin imagoa eteenpäin ei parane lainkaan väheksyä uusia pelaajia millään tasolla. Se ei auta lajikehitystä eikä harrastajakehitystä ja on suorastaan lapsellista. Kärsivällinen tulokkaiden valistus, oli se internetsivujen tai FAQien kautta, on sitä pitkän linjan työtä jolla airsoft kehittää imagoaan.

Leirijaot ovat toinen yhteisömme perisynti. Tämän railon / nämä railot harrastajakuntaan on vetänyt minun mielestäni lähinnä naurettavan pikkumaiset asiat, kuten se kuinka paljon kukin on valmis panostamaan varustukseensa, mikä on paras tapa pelata ja niin edespäin. Ei hyvin mene. Nämä pikkumaiset asiat nakertavat yhteisöä foorumeilla ja IRC:ssä - ja vain ihmisten pikkumaisuuden takia heidän pitää todistella oman asiansa oikeellisuutta loputtomiin voimatta hyväksyä sitä tosiasiaa että toinen ihminen tosiaan voi nähdä asiat eri tavalla. Epäilemättä jossain pisteessä kukin näin on ymmärtänyt ja tulee ymmärtämään - mutta hamekangasta pitäisi hakea siinä vaiheessa kun toisen leirin edustajia naureskellaan sisäpiiriläisen elkein ja heihin suhtaudutaan alentavasti. Tätä olen nähnyt tarpeeksi.

Syyt ovat varmasti itsestäänselviä ja luonnollisia - ihmiset ovat erilaisia ja mielipiteitä on paljon, mieltymyksiä tasan saman verran. Itse en koskaan ole ymmärtänyt omien näkemysten ja mielipiteiden ajamista toiseen ihmiseen. Uskon, että kukin olkoon sitä mieltä mitä on ja mikäli hän ei tahdo kantaansa kääntää mikä minä olen häntä sillä kuumottamaan. Siksipä minua ottaa kupoliin se kun taho A junttaa tahoon B omaa mielipidettään ja myöhemmin taputtelee samanhenkisten ihmisten kanssa toisiaan selkään ja nauraa tahoa B. Taho B epäilemättä tekee samoin. Ei se nyt ole oikeasti niin vaikeaa. Ei oman näkemyksen läpiajaminen voi olla niin tärkeä asia että siinä epäonnistuessa pitää alkaa väheksymään toista vain siksi että tämä näkee asiat eri tavalla. Pienen piirin naureskelu ja elitismi ovat pikkumaisten, lapsellisten ihmisten oikuista johtuvia, masentavia ja tätä yhteisön yhtenäisyyttä järkyttäviä asioita. Siispä mitä voimme tehdä? Itse kukin meistä voisi yrittää avartaa mieltään ja katsoa peiliin. Yrittää hyväksyä sen tosiasian että joku tosiaan haluaa tehdä jonkin asian eri tavalla. Ei ole meidän asiamme häneen ajaa omia näkemyksiämme, nauraa häntä tai leiriytyä jättäen hänet ulos hylkiöksi. Se on lapsellista eikä todellakaan aja näin pienen yhteisön ja lajin etuja.

Tämä kirjoitus on monen kuukauden turhautumisen tulosta. Turhautumista ihmisten pikkumaisuuteen, neitimäisyyteen ja kyvyttömyyteen keskittyä omiin asioihinsa. Kyvyttömyyteen hyväksyä uusia ajatuksia, mielipiteitä ja näkemyksiä. Itse en ole mikään pulmunen - en pidä pelaajista jotka eivät selkeästi eläydy pelin henkeen, kyselevät (minun mielestäni) tyhmiä kysymyksiä ja niin edelleen. Mutta onneksi meillä kaikilla on aina mahdollisuus kehittyä ihmisinä.

Yhteenvetona sanottakoon, että minusta ne, jotka tunsivat piston sydämessään voisivat miettiä hetken mitä ovat tehneet väärin ja pyrkiä jatkossa korjaamaan nämä erheet. Ehkä kukaan ei tuntenut pistoa ja minä vaahtoan turhasta. Mutta jos yksikin sen tunsi, on tämän lajin kehitys jälleen korjannut hieman kurssiaan - toivottavasti.

- Kiiski, Vastarannan (kiiskinenv@yahoo.com)

(1)= Nykysuomen sanakirja, osa 4 WSOY 1982
(2)= Sivistyssanakirja, Alhoniemi Alho Weilin+Göös 1997

(kirjoittaja halusi esiintyä nimimerkillä, siispä kolumni julkaistiin toimituksen yhteiskäyttäjätilillä)


> Kolumnit


Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!