Kolumni

Tänään ymmärsin, että netissä liikkuva piratismi ei ole sitä kasvotonta musiikin imuttamista internetin aalloilla surffaten, vaan esimerkkejä löytyy lähempääkin. Toimittamamme Softaaja-lehden skannattuja kopioita on kuulemma jo löytynyt netistä ja se jos jokin ei todellakaan innosta tekemään näin pienelle kohderyhmälle suunnattua lehteä.

Tällaiseen "ruikutukseen" joku netistä lehtensä imuttanut nyt tietysti sanoo, että "en olisi ostanut muutenkaan". Tai että juuri hänen imuttamallaan lehdellä ei ole merkitystä lehden menestymiselle.

Väärin. Sillä on. Lehtiala ei ole mikään maailman stabiilein ala jolla voi toimia. Se on loppujenlopuksi varsin suhdanneherkkää, jolloin lehtiä on kaatunut pelkästään siihen, että ne eivät ole tulleet oikeaan aikaan markkinoille. Vaikka Softaaja on tullut vastikään kasvaneille markkinoille, on se tämänkin maan kokoisilla markkinoilla sellainen yritys, että mikään isompi lehtikustantaja ei sitä lähtisi kehittämään. Elämme myös sitä aikaa, jolloin otamme alkuaskeliamme ja tällöin lehden tulevaisuus on erityisen haavoittuvainen tämänkaltaisille ongelmille. Vaikka se tuntuisi kuinka vähäpätöiseltä tahansa, ei kannata lohdutella omatuntoaan sillä, että lehteä tekisi kasvoton yritys, jonka taustalta rahaa nyt muutenkin löytyy kuin roskaa.

Kyllä, yrityksemme tekee liiketoimintaa, mutta sen takaa löytyy ideologinen tarve tarjota harrastajille jotain sellaista, jonka he ovat ansainneet. Se, että joku keskenkasvuinen nörtti tunkee lehtemme skanneriin ja jakaa lehden netissä, ansaitsee vain oikeiden harrastajien vihan. Tämä siksi, että se pahimmillaan kadottaa mahdollisuuden kehittää lehdestä täysin voimin yhä parempaa. Softaaja ei välttämättä koskaan kuole piratismiin, mutta se taatusti hidastaa lehden kehittämistä. Eikä pelkästään taloudelliselta kannalta, vaan myös henkiseltä kannalta. Valitan, mutta minua ei huvita tehdä tämänkaltaista lehteä nettijakelua varten.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tällaisten ihmisten kannattaisi mennä itseensä ja miettiä mitä sosialisoivat. On eri asia ostaa lehti ja antaa kavereidensa lukea sitä, kuin skannata se ja laittaa nettiin. Olisi myös mukava kuulla lehteä jakavan tahon selitys sille, miksi hän tai he näin tekevät. Nimettömiä sähköposteja odottaa Softaajan päätoimittaja osoitteessa jarkko.koskinen@softaaja.fi. Parhaat selitykset julkaistaan sitten lehdessä. Ihan siinä painetussa versiossa ensin.


> Kolumnit


Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!