Teholaskuri
Ohjeita

Tämän laskurin avulla saat tietoa aseesi tehosta ja käyttäytymisestä eripainoisilla kuulilla. Tarvitset yhden mittaustuloksen (eli lähtönopeuden piipun suulta mitattuna) jotta aseesi teho voidaan määrittää, myös testissä käytetyn kuulan paino tulee tietää. Syöttämällä tiedot laskuriin saat laskennalliset arvot aseesi tehosta ja arviot lähtönopeuksista eri kuulilla. Täysin tarkkoja arvot eivät tietysti ole, sillä kuulien materiaali ja muu vaikuttaa aina jonkin verran tuloksiin.

Esimerkkeinä mainittakoon että Maruin vakiosähkössä lähtöenergia on noin 0,7-0,8 joulea, M100-viritetty sähkö (300 millimetrin normaalilla piipulla varustettuna) antaa noin yhden joulen, M120-viritetty noin 1,5 J ja 300%-jousella varustettu pulttilukkokivääri noin 3 J. Tarkkuuspiippu, paremmat suuttimet jne. nostavat tehoa vielä hieman lisää.

Kannattaa ottaa huomioon että lähtönopeus ei ole paras asia kertomaan esimerkiksi kantomatkasta tai tarkkuudesta, sillä kevyt kuula on paljon alttiimpi ilmavirroille ja ilmanvastuksille kuin raskas. Raskaampi kuula tietysti lähtee samasta aseesta pienemmällä alkunopeudella, mutta se myös menettää nopeuttaan hitaammin ja jaksaa usein lentää pitemmän matkan. "Kriittinen" nopeus on jossain 100-120 m/s paikkeilla, jos käyttämäsi kuulat lähtevät tätä kovempaa kannattaa ehdottomasti harkita raskaampien kuulien käyttöönottoa ettei aseesi teho mene täysin hukkaan. Tämä on vain kokemuspohjainen nyrkkisääntö, kokeilemalla löytänet parhaan yhdistelmän.


Laskuri

Nopeus:


Nopeuden yksikkö:

Kuula (g):