Mitä on airsoft

Teksti ajk, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 10.5. 2006


Mitä airsoft on

Osalle tämän tekstin lukijoista airsoft ei varmaankaan sano mitään. Kyseessä on alun perin Japanista lähtöisin oleva selviytymislaji, joka ajatukseltaan muistuttaa paintballia ja megazonea. Käytännössä pelissä on siis kaksi tai useampia osapuolia jotka yrittävät eliminoida toisensa ja olla itse ottamatta osumia. Mitään kovin vakavahenkistä tappelua airsoft ei toki ole, eivätkä useimmat mielellään käytä siitä puhuessaan termejä sota tai tappaa. Kyse on enemmänkin yhteisestä hauskanpidosta samaan tapaan kuin tietokoneella räiskintäpelejä pelatessa tai vaikkapa sotaelokuvaa katsellessa, airsoftissa vain pääsee kokeilemaan samoja asioita elävässä elämässä.

Airsoftia voi pelata hyvin monella tavalla. Yleisin pelimuoto lienee tavallinen kahden osapuolen peli, jossa päämääränä on vain eliminoida kaikki vastapuolen pelaajat. Lisämakua viikonloppupeleissä tuovat erilaiset puolustus- ja lipunryöstöpelit, tai mitä peliporukka nyt milloinkin keksii kokeilla. Oma lukunsa ovat niin kutsutut skenaariopelit, joissa pelitilanne voi olla päällä yhtäjaksoisesti vaikkapa vuorokauden, jonka aikana suoritetaan monenlaisia pienempiä ja isompia tehtäviä. Pelaajia suuremmissa tapahtumissa voi olla useita satoja. Skenaariopelit ovat nykyään yhä useammin maksullisia, sillä niiden järjestämisessä on melko tavalla vaivaa ja lisäksi rekvisiittaan ja vakuutuksiin uppoaa rahaa.

Siinä missä muissa mainituissa lajeissa käytetään värikuulamerkkaimia tai sci-fi-laserpyssyjä, airsoftissa pelivälineinä toimivat 6 millimetrin muovikuulia ampuvat asereplikat. Ulkoisesti aseet muistuttavat hyvin tarkasti aitoja esikuviaan, eron toki huomaa lähemmässä tarkastelussa, sillä airsoft-aseet ovat pääosin muovisia. Lisäosina on saatavilla metallirunkoja ja muita osia, joilla realistisuusastetta voi nostaa merkittävästikin. Koska airsoft-aseet ja niiden lippaat ovat kokonsa puolesta käytännössä aitoja vastaavia, käyttävät monet pelaajat oikeita sotilas- tai viranomaiskäyttöön tarkoitettuja varusteita. Yhtenäisesti varustautunut tiimi voikin olla melko vaikuttava näky.

Airsoft-aseissa on vuosien saatossa käytetty mitä erilaisimpia koneistoja kuulan liikkeelle saattamiseen, nykyään yleisimmät kolme ovat käsi- ja sähköviritteiset jousitoimiset sekä nestekaasutoimiset. Näistä käsin viritettävät toimivat samaan tapaan kuin tavalliset ilmakiväärit, eli ase viritetään ennen laukausta kiväärin viritysvivusta, haulikon kahvasta tai pistoolin luistista vetämällä. Sähkötoimisissa virittämisen hoitaa rattaiston välityksellä moottori, mikä mahdollistaa automaattisen virityksen ja sitä myötä sarjatulen käyttämisen. Kaasutoimiset toimivat samaan tapaan kuin oikeat aseet, vaikka toimintaan vaadittava paine tuleekin ruudin sijaan nestekaasusäiliöstä. Lisää näistä ja harvinaisemmista koneistoista voit lukea esimerkiksi tältä sivustolta.

Asettakin tärkeämpi varuste lajissa ovat kunnolliset silmäsuojukset, sillä pelaajien turvallisuus on ensisijaisen tärkeää. Kuulat lentävät sen verran kovaa että osuma silmään voi johtaa vakavaan vammaan tai jopa sokeutumiseen. Myös paljaat hampaat ovat pelikentällä riski, joten jonkinlaisten hammassuojien tai maskin käyttö on suositeltavaa. Muualle kehoon osuessaan kuulat eivät mustelmia kummempia vahinkoja aiheuta, joten kunnolla varustautunut pelaaja on turvassa. Nyrjähtäneitä nilkkoja tai muunlaisia haavereita voi tietysti metsässä rymytessä aina sattua.

Koska airsoft-kuulan osumasta siis ei jää vaatetukseen mitään jälkeä, perustuu laji puhtaasti pelaajien rehellisyyteen eikä siinä kilpailla (paitsi silloin tällöin erikseen järjestettävissä ampumataitokisoissa). Joskus voi tapahtua niinkin että kuulan osumaa ei kerta kaikkiaan havaitse, mutta se ei ole niin vakavaa sillä kyse on kuitenkin ennen kaikkea hauskanpidosta.

Pelialueeksi airsoftiin kelpaa tavallinen metsäalue, kunhan sille on saatu käyttölupa. Juoksuhaudat, hylätyt talot tai muut lisäelementit ovat luonnollisesti oikein mukavia lisiä. Peleistä tulee myös luonnollisesti ilmoittaa poliisin hätäkeskukseen, jotta siellä osataan suhtautua mahdollisiin ohikulkijiden tekemiin hätäpuheluihin oikein.

Lisätietoa airsoftista löytyy runsaasti tältä sekä lukuisilta muilta suomen- ja ulkomaankielisiltä sivustoilta pitkin internetiä. Suomessa julkaistaan myös painettua airsoft-lehteä Softaaja. Ylläolevaa tekstiä saa lainata airsoftin esittelytarkoituksiin, kunhan siihen ei tehdä muutoksia (pl. tämän viimeisen kappaleen poisjättäminen/muuttaminen) ja mukana säilyy maininta alkuperästä.Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalleYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!