Marui lähtönopeudenalentaja

Teksti, kuvat ja taitto Gravewind
Viimeksi päivitetty 10.6.2004

Hakemisto

Yleistä
Ulkoisesti
Teoriaa
Lähtönopeustestit
Tarkkuustestit
Pelikokemukset sekä yleiset huomiot
Yhteenveto


Yleistä


Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


Monet aseensa M120 tasolle virittäneet ihmiset ovat joutuneet usein cqb-päivää edeltävänä iltana kiroilemaan kohtaloaan, kun seuraavan päivän peleihin ei olekaan menemistä yli joulen viritetyllä aseella. Ennen vaihtoehtona näihin tilanteisiin on ollut joko erillisen cbq-aseen hankinta, tai nopea (ja usein ärsyttävä) mecharemontti. Vajaa vuosi sitten Marui toi markkinoille kolmannen mahdollisuuden. Tämä vaihtoehto kulkee Suomessa nimellä lähtönopeudenalentaja. Kyseessä on siis piipun päähän asennettava pieni näppärä palikka, jonka pitäisi tiputtaa lähtönopeus käyttäjän kannalta cqb-ystävällisemmälle tasolle. Arvosteluja namiskasta vain ei ole vielä näkynyt. Proairsoft toimitti adapterin juoksuhaudalle testiin ja nyt olisi tarkoitus testata toimiiko laite kuten Marui lupaa.


Ulkoisesti

Lähtönopeudensäädin toimitetaan Maruin lisäosista tutussa paketissa, toisinsanoin nätisti pakattuna. Pakkaus sisältää itse säätimen lisäksi, manuaalin, yhteensä neljä säätörengasta, sekä standardin kuusiokoloavaimen aseiden liekinsammuttimien avaamiseen. Adapteri koostuu viidestä osasta jotka ovat; runko, rungon etupään kierteiden suojus, rungon takaosa, säätörengas sekä hidastinkumi. Runko ja sen osat ovat mustaksi maalattua kevytmetallia pintakuvion vaihdellessa sileän ja salmiakkikuvion välillä. Viimeistely on nätti ja elegantti. Kierteet istuvat toisiinsa hyvin ja kiinni kierrettyinä eivät pääse heilumaan mihinkään suuntaan. Säätörenkaat ovat väreiltään valkoinen, sininen, punainen ja keltainen. Materiaalina niissä on käytetty halvan oloista muoviseosta. Hidastinkumi on valettu mustasta kumimateriaalista, joka on hieman hoppikumia jäykempää.Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


Adapteri kiinnittyy aseen piippuun negatiivisella 14 mm kierteellä, toisinsanoin Maruin standarikierteellä. Käytännössä kiinnitys siis tapahtuu siten, että aseen liekinsammutin irrotetaan ja lähtönopeudenalentaja ruuvataan sen paikalle. Tämän jälkeen halutessaan käyttäjä voi vielä irrottaa alentajan etupään kierresuojan ja ruuvata liekinsammuttimen adapterin perään. Tämä konstruktio mahdollistaa myös näppärästi vaimentimien käytön laitteen kanssa. Lähtönopeutta säädetään vaihtamalla palikan säätörengasta. Mitä ohuemman renkaan laitteeseen kiinnittää sitä vähemmän adapteri vähentää kuulan lähtöenergiaa.Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


Teoriaa

Eli miten tämä pikku palikka sitten toimii. Maruin ideana ei niinkään ole ilmeisesti ollut kuulan lähtöenergian tiputtaminen mekaanisella esteellä. Adapteri toimii siten, että se luo kuulan eteen vastapaineen, joka hankaloittaa kuulan ulospääsyä piipusta. Paksulla säädinrenkaalla hidastinkumin aukko on lepotilassa täysin kiinni, jonka ansiosta kuulan eteen syntyy verrattain kova paine ja täten kuula ei pääse kiihtymään kovinkaan suuriin nopeuksiin. Kapeimmilla renkailla kumi on hieman valmiiksi auki, joten vastapaineettakaan ei synny läheskään yhtä paljon ja kuula saa enemmän lähtönopeutta. Kun kuula saavuttaa adapterin pitäisi kumiosan olla paineen vaikutuksesta niin auki, että se ei vaikuttaisi mainittavasti kuulan pyörimiseen (hoppiefekti).Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


Lähtönopeustestit

Lähtönopeustesteissä adapteri testattiin aluksi ampumalla jokaisella eri säätörenkaalla, sekä ilman alentajaa, viisi kerta viisi laukausta kronometriin. Aseena käytettiin M120 viritettyä Tokyo Maruin AUG SR:ää. Kuulina testissä oli Maruin .25 grammaiset Tactical Gradet. Tämän jälkeen suoritettiin testi jossa kronoon ammuttiin sarja jonka noin neljäs laukaus rekisteröitiin. Tämä sarjatesti ammuttiin viiteen kertaan sinisellä, punaisella sekä keltaisella rajoitinrenkaalla. Tulossarjoista laskettiin keskiarvot ja niiden perusteella saatiin lähtöenergiat, joista piirrettiin oheinen kaavio.Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


Kuten testidatasta nähdään alentaja käyttäytyy jokseenkin samalla tavalla sekä sarjalla että kertalaukauksia ammuttaessa. Sarjalla tosin on havaittavissa hienoista lähtönopeuden kohoamista kertalaukauksiin verrattuna. Myös lähtönopeuksien keskimääräinen hajonta nousi hieman ammuttaessa sarjalla. Taulukon luvut ovat jouleina (jos joulet ovat vieraita kts. yksinkertaista fysikkaa artikkeli artikkeliosiosta).

Adapteria testattiin tällä menetelmällä pariinkin otteeseen. Ensimmäisellä kerralla adapteri tiputti nopeuksia huomattavasti enemmän valkoisella renkaalla ja osoitti selviä merkkejä siitä että lähdöt olisivat sarjalla suurempia kuin kertatulta ammuttaessa. Tämän oletetaan johtuvan siitä että alentajaa ei ollut käytetty peleissä kertaakaan vaan sillä suoritettiin suoraan testauslaukauksia. Tällöin laitteen nopeuksia tiputtava kuminen osa ei ollut vielä ennättänyt kulua "käyttökuntoon". Vanhaa testidataa voi katsella täältä. Huomioikaa että aseeseen on vaihdettu ennen uudempia testejä uusi jousi ja vanhassa datassa aseen lähtöenergiat olivat noin 0.1 joulea pienemmät. Nyt toisella testauskerralla ihmetystä herätti valkoisen renkaan "kesyyntyminen". On myös teoriassa mahdollista että alentaja ei toimisi täysin hyvin nopeaa sarjaa ampuvien aseiden kanssa. Tämä perustuu siihen oletukseen että kumiosa ei ehtisi kunnolla palautua ennen seuraavan kuulan aiheuttaman ilmapatsaan tuloa. Huomionarvoista kuitenkin on että alentaja on toiminut punaisella renkaalla käytännössä ihanteellisesti m120->m100 tason tiputusta ajatellen. Lisäksi punaisella renkaalla ensimmäisessä testissä saatiin liki samat tulokset kuin toisessakin.


Tarkkuustestit

Tarkkuustestit ammuttiin tuulettomassa sisähallissa noin 15 metrin matkalla. Ampuma-asentona käytettiin seisoma-asentoa tuella. Testissä ammuttiin ilman adapteria, punaisella sekä valkoisella rajoitinrenkaalla ja se suoritettiin kertalaukauksilla. Tuloksena saatiin seuraavat kasat:

Ilman rajoitinta: 7 cm
Punaisella renkaalla: 9 cm
Valkoisella renkaalla: 14 cm

Lisäksi huomionarvoisena voidaan pitää valkoisella renkaalla ammutussa sarjassa hopintarpeen selvä nousu.

Tuloksesta voidaan vetää johtopäätös, että lähtönopeuden alentaja vaikuttaa tarkkuuteen huonontavasti. Punaisella renkaalla virhe on kuitenkin hyväksyttävällä tasolla, varsinkin kun ottaa huomioon rajoittimen käyttötilanteiden olettaen lyhyet ampumaetäisyydet.


Pelikokemukset sekä yleiset huomiot

Pelikäytössä punaisella säädöllä varustettu testiase toimi kaikin puolin mukavasti. Kantomatka ja tarkkuus tuntuivat pysyvän mukavasti kasassa, eikä aseessa havaittu ylimääräisiä toimintahäiriöitä yms. Tarkka kantama oli oletetulla tasolla, eli noin M100 viritetyn aseen tietämillä. Adapterin ollessa aseessa kiinni muuttuu aseen ampumaääni hieman kovemmaksi. Tämä ääni syntyy ilmeisesti kuulan tullessa läpi adapterin kumiosasta. Kyseessä siis on hieman erikoisen kuuloinen paukahdus. Adapterin saa kiinni kaikkiin aseisiin, joista löytyy piipusta 14 millin negatiivinen kierre.


Yhteenveto

Adapteri on varsin toimiva varuste aseensa M120-tasolle virittäneille pelaajille, joilla ei ole halua/rahaa hankkia erillistä cqb-asetta. Halpa hinta, mutkaton käyttö, sekä hyväksyttävä tarkkuuden aleneminen M120->M100 tason tiputuksen kanssa tekevät tästä härvelistä ostamisen arvoisen laitteen. Ongelmana näkisin lähinnä sopimattomuuden G3 sarjan ja osan MP5 aseista kanssa. Myöskin kovalle tasolle viritettyjen aseiden tarkkuus käytettäessä valkoista tai sinistä rengasta jää tämän testin puitteissa kysymysmerkiksi. Alentajalla pyritään tekemään uudet lähtönopeustestit pidemmän käytön jälkeen, jolloin nähdään miten kuluminen vaikuttaa adapterin toimintaan.Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


Lähtönopeudenalentajia myy Suomessa ProAirsoft 35 euron hintaan (alkukesä 2004).

Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajilleYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!