Classic Army M15A4 S.P.C

Teksti ja kuvat Carbine, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 25.1.2004


Hakemisto

1 Yleistä, ulkoisestiYleistä

Classic Armyn uudistettu Armalite-sarja julkaistiin vuoden 2003 alkupuolella. Aseiden mainostettiin olevan varustettu joukolla suuriakin uudistuksia aikaisempiin M16-sarjan malleihin verrattuna. Merkinnät tuotettiin lisenssillä suoraan Armalitelta, mutta kumma kyllä, mallinimeksi valittiin M15Ax, kun taas Coltin valmistama yhdysvaltain jalkaväen palvelusase kantaa mallimerkintää M16Ax. Syy tähän löytynee Armaliten puolelta, sillä heidän AR-15 sarjaa todellakin kutsutaan Classic Armyn valitsemalla AR-15 designaatiolla.

Näiden uusien Armalite-sarjan aseiden mainostettiin olevan varustettuja mm. uusitulla kädensuojalla, uudella Delta-renkaalla, parannetulla hoppiyksiköllä, polykarbonaattimännällä ja männänpäällä, sekä messinkisellä ja suuttimella. Nämä ominaisuudet löytyvät siis jo aiemmissa CA:n M16-malleissa esitellyiden metallirungon, yksiosaisen ulkopiipun, vahvistetun rataslaatikon ja metallisen kädensuojan etummaisen kiinnikerenkaan lisäksi. Alkukohu oli suuri ja ensimmäiset arvostelut vähintään kehuvia, elleivät jopa ylistäviä.

Ensimmäinen tuotantoerä uusia "Arskoja" koostui kolmesta mallista: M15A4 Carbine, joka vastaa Colt M4A1-mallia, M15A2 Rifle, joka vastaa Colt M16A3-mallia ja M15A4 Tactical Carbine, joka on käytännössä M4 varustettuna kiinteällä tukilla vetoperän sijaan. Näissä malleissa on käytössä vielä kaksiosainen, muovinen hoppiyksikkö ja purku tapahtuu samalla tavalla kuin oikean Armaliten, eli poistamalla takimmainen runkotappi ja nostamalla rungon puolikkaat irti toisistaan. Myös rattaiden laakerit ovat metalliliukulaakerit.

Toisen tuotantoerän Armalitet koostuvat kahdesta mallista: M15A4 RIS ja tässä esitelty M15A4 SPC, jotka kummatkin ovat varustettu RAS-kädensuojalla, yksiosaisella metallisella hoppiyksiköllä, uudella hoppikumilla ja 7mm kuulalaakereilla jo aiemmissta ”Arskoissa” esiteltyjen parannusten lisäksi. Mallit eroavat vain tukkiensa malleilta ja täten myös johdotuksen kulkusuunnalta. Lisäksi M15A4 RIS-mallin mukana tulee replika-laserkotelo, johon akku sijoitetaan. SPC-mallissa akku sijoitetaan tukkiin, jonne mahtuu ilman muutoksia 9.6V 2400mAh large-akku tai erikoismallinen 10.8V large-akku. Kummankin mallin mukana tulee lisäksi vain kaksi kiskopanssaria ja ei pystykahvaa, Maruin vastaavista malleista, M4A1 RIS ja SR-16 poiketen.


Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


Pintaa syvemmälle, Armalite-sarjan koko kirjo tutkimuspenkissä


Ulkoisesti:

M15A4 Carbine ja M15A4 SPC malleja tutkiessa osuu moni asia silmään. Ulkoa sisään päin työskennellessä osuu ensimmäisenä silmään moottorin pohjalevy, joka on suora kopio, joskin hieman huonolaatuinen sellainen, Systeman myymästä "Low Noise Grip End" pohjalevystä. muoviosat, joiden mainostetaan olevan lasikuituvahvisteisia, ovat pinnaltaan matat ja todella kauniisti viimeistelty, pistoolikahvaa lukuunottamatta. Kahvassa on havaittavissa muotin ejektorin jälkiä, eikä se istu runkoon nähden keskellä. Vetoperä ja kiinteä perä ovat molemmat kauniisti viimeistelty, samoin SPC-mallin kiskopanssarit ja Carbine-mallin kädensuojan puolikkaat. SPC-mallin RAS on varustettu myös osittain autenttisilla merkinnöillä, joskin Knight’s Armamentin merkinnät loistavat poissaolollaan. RAS on myös varustettu alapuolen lämpösuojalevyillä, joka tuo oman lisänsä osan ulkonäköön. Yläpuoli on oikeaoppisesti avonainen. Valmistusmateriaalina toimii valettu alumiini. Delta-ring, joka kiinnittää kädensuojan runkoon on varustettu todella tiukalla jousella, joka pitää kädensuojan puolikkaat varmasti paikallaan. Delta-renkaan taakseveto lähestulkoon vaatii samanlaisen kädensuojan irrotustyökalun kuin oikea M16-sarjan ase. Yksin Delta-rengasta saa nysvätä kauemminkin aikaa, ennen kuin kädensuojan puolikkaat irtoavat. Etenkin RAS:n alaosan irrotus on todella työlästä. Myös etummainen kiinnitysrengas on metallia.

Rungon merkinnät ovat RAS:n merkintöjen tapaan laser-etsattu ja sarjanumero on jokaisessa aseessa uniikki. Merkinnät ovat Armalitelta lanseeratut. Classic Armyn omia merkintöjä löytyy SPC:n kiskopanssareista, sekä kaikkien mallien rungon oikealta puolelta, hyvin pienellä tekstillä etsattuna. Runko on erittäin siistiä alumiinivalua ja aivan kuin toiselta planeetalta verrattaessa vanhoihin M16-sarjan malleihin. Myös ensimmäisen tuotantoerän mallien kenttäpurkukorvakkeet ovat vaihdettavat ja valmistettu pellistä. Toisen tuotantoerän malleissa runko on kasassa kahdella terästapilla takaosastaan, joka mahdollistaa kenttäpurkutoiminnoin osittaisen toimimisen yksiosaisen hoppiyksikön kanssa. Rungon purkutapit ovat varustettu kierteillä kiinnitettävillä vastakappaleilla, joten niiden katoamista pelin tiimellyksessä ei tarvitse pelätä. Tapit ovat valmistettu messingistä.

Ulkopiippu on kaikissa malleissa alumiinivalusta valmistettu yksiosainen kokonaisuus ja sen yläpinnalta löytyy oikeasta aseesta tutut merkinnät. Piipun kierre on 14/1mm- eli vasenkätinen, tuttu jo ennestään Maruin monista aseista. Liekinsammutinta on kahta mallia. Perus A4-sarjan mukana tulee ns. "Birdcage"-malli, eli samanlainen kuin Maruin M4-sarjassa. SPC:n mukana tulee Knight’s Corporationin malli, joka mahdollistaa pikakiinnitteisen äänenvaimentimen käytön.

Kantokahva on samanlainen kuin Classic Armyn vanhoissa M16-sarjan aseissa ja sen sisäpinnalla on huomattavissa muutamia valujälkiä. Muuten kantokahva on erittäin siistiä työtä kaikissa M15A4-sarjan aseissa. Tähtäimet säätyvät samalla tavalla kuin oikeassa, eli pysy- ja leveyssuunnassa. Kantokahvan materiaali on samaa alumiinivalua kuin rungonkin. Kahvan kiinnitysnupit ja kiristyslevy ovat terästä. Kantokahva kiinnittyy rungon Weaver-kiskoon samalla tapaa kuin oikeassa "Arskassa".

Rungon erilaiset toimintaan liittyvät osat, kuten latauskahva, lukkosalpa, tulenvalitsin ja lippaanvapautin ovat väriltään kiiltävän mustat ja materiaali on tuntematonta kevytmetallivalua. Hylsynpoistoluukun suojalevy on magneettikiinnitteinen ja sen alla sijaitseva replikalikko kromattu. Myös hoppia säädetään levyn alta, kuten Maruin M16-sarjan aseissa. Luukku ei aukea latauskahvasta vetämällä, vaan se täytyy aukaista käsin.

Lippaana kaikkien Armalite-mallien mukana seuraa 300 kuulan hi-cap lipas, joka on väriltään harmaa. Myös Classic Armyn 68 kuulan peruslippaat ovat väriltään harmaita. Merkinnät lippaiden pohjassa ovat CA:n omat, eivätkä todenmukaiset kuten Maruin M16-sarjan lippaissa. Ensimmäisen tuotantoerän Armalite-sarjan aseissa Maruin lippaat eivät istu rungossa kovinkaan hyvin ja lipasta saa asetella joskus jopa väkivalloin paikalleen. Toisen tuotantoerän malleihin Maruin peruslippaat istuvat siinä missä Classic Armynkin lippaat eikä ongelmia synny edes lipassalvan kanssa.Klikkaamalla saat kuvista isomman version.


Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!