Camelbak

Teksti ja kuvat Peldie, Gravewind ja Nuudeli. Taitto Gravewind
Viimeksi päivitetty 9.3.2004

Hakemisto

Yleistä
Thermobak
Storm
CamelBakin uusi sukupolvi
Stealth
HAWG
Negatiivista


Yleistä

CamelBak-juomajärjestelmät ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan pusseja, joista lähtevästä letkusta käyttäjä nauttii vettä kun tarve vaatii. CamelBak on erittäin tunnettu yritys alallaan ja laadukkaiden juomajärjestelmien valmistaja, jonka tuotteita käyttävät mm. monet sotilasalan ammattilaiset USA:n ja Israelin armeijan sotilaita myöten. CamelBak tekee jatkuvasti tuotekehittelyä ja onkin lähes kirkkainta kärkeä omalla sarallaan.

CamelBak-juomajärjestelmät koostuvat yleisesti kahdesta osasta, kantopussista/kuoresta sekä erittäin kestävästä muovista valmistetusta nestesäiliöstä ja letkusta. Säiliössä on suuri korkki, josta saa laitettua sisään vaikkapa jääkuutioita pitämään juoman kylmänä. Letku kiinnittyy säiliöön sen alaosasta, ja tämä saattaa olla heikko kohta, mikäli käteen osuu maanantaikappale. Tämä kannattaa tarkistaa välittömästi kun juomajärjestelmän on hankkinut. Letkun toisessa päässä on kaksiosainen, patentoitu venttiilisysteemi, joista toinen osa, HydroLock nimeltään, sisältää kaksivaiheisen vivun, jolla joko annetaan juoman tulla suukappaleeseen tai ei. HydroLock on erittäin toimintavarma, tosin sen ollessa kahdesta palasta koottu, sekin voi maanantaikappaleessa pettää ikävästi. HydroLockin jälkeen tulee Big Bite Valve -niminen venttiili, josta purtaessa juomaa virtaa ulos kiitettävä määrä. Juoma ei siis valu itsestään ulos, vaikka HydroLock olisikin auki-asennossa. Big Bite Valve on mm. lääketieteessä käytettyä puhdasta silikonia, eikä siitä tule mitään makua juomaan.Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


CamelBakin juomapussi on erittäin kestävää, venyvää muovia (täyden säiliön päältä voi ajaa vaikka autolla, eikä pisaraakaan vuoda ulos), johon voi laittaa sekä kylmiä että kuumia juomia, ja säiliö säilyttää lämpötilan varsin hyvin. Järjestelmä on suunniteltu pääasiassa vedelle, mutta myös esim. urheilujuomia voi käyttää kunhan muistaa pestä CamelBakinsä huolellisesti käytön jälkeen. Kannataa kuitenkin välttää kokeilemasta hyvin vahvan makuisia, voimakkaasti happamia tai vahvasti alkoholipitoisia juomia, koska nesteiden maku tuppaa jäämään helpohkosti "pysyväksi" osaksi pussia.


Thermobak

Thermobak on CamelBak-malliston kevyehkö reppumainen juomajärjestelmäratkaisu. Sen kantopussi on erittäin tukevan oloista, tosin miellyttävän pehmeää Nylon-kuitua, samoin kuin siinä olevat kantohihnat. Kantohihnoissa on alaosassa klipsit, ja kantopussissa on sisäpuolella eräänlainen tasku, johon hihnat saa erittäin kätevästi piiloon kun Thermobak asetetaan esimerkiksi taktisten liivien juomajärjestelmäpussiin. Hihnat ovat varsin kapeat, eivätkä käyttömukavuudeltaan ehkä mitkään parhaimmat mahdolliset, mutta kevyet ja toimivat. Olkaimissa on rinnan yli tuleva, klipsillä suljettava hihna, ja säätövaraa näistä naruista löytyy varsin mukavasti.Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


Itse olen huomannut Thermobakin olevan painonsa arvoinen kultaa etenkin airsoft-peleissä. 3l nestettä on yleensä riittävästi, mutta pussin painopisteen ollessa alhaalla 3l nestettä ei tunnu niin painavalta, ja verrattuna esim. juomapulloihin CamelBakin edut ovat ylivertaiset. Letkusta juodessa kädet ovat vapaat ja aikaa jää myös muihin toimintoihin. Lisäksi taktisissa liiveissä on yleensä juomajärjestelmille tehty tasku, johon CamelBakin saa helposti ja huomaamattomasti mukaan. Mainostettakoon vielä, että CamelBak on erityisen käytännöllinen myös vapaa-aikana, sillä kantopussin hihnojen ansiosta sitä voi käyttää myös muissa liikunnallisissa aktiviteeteissä.


Storm

Storm on pelkistetyin versio CamelBakin 3 litraisten järjestelmien malleista. Se on tarkoitettu käytettäväksi joko tetsareiden, taktisen liivin, tahi repun kanssa ja täten siinä ei ole minkäänlaisia kantohihnoja/remmejä. Storm koostuu samanlaisesta juomapussista kuin Thermobak, mutta kantopussi on vain yksinkertainen pussi, jonka saa sujautettua helposti vaikka taktisen liivin juomajärjestelmätaskuun. Pussin kyljissä on myös neljä kappaletta D-renkaita joiden avulla järjestelmän saa kiinnitettyä mitä moninaisimpiin kantolaitteisiin. Lisäksi Stormin yläosasta löytyy nyloninen kantokahva, joka helpottaa pussin käsittelyä.Kuvasta poiketen normaalissa Stormissa on kiinnitystä varten neljä D-rengasta. Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


Itse pussi on rakennettu siten, että se pitää juomasäiliön lämpötilan mahdollisimman pitkään. Pussin seinämä koostuu kahdesta eri komponentista, eli kevyestä noin puoli senttiä paksusta taipuisasta eristelevystä, sekä sitä peittävästä likaa ja vettä hylkivästä suojakankaasta. Näin saadaan aikaan kestävä ja ennenkaikkea lämmönsäilyttävä suoja juomapussille. Kantopussin yläosassa takapuolella on kolmen nepparin sulkema aukko, jonka läpi voidaan juomasäiliö poistaa pussista esimerkiksi putsauksen ajaksi. Säiliön korkin kohdalle on kantopussiin tehty muovivahvike, joka vahvistaa kantopussin kestävyyttä, sekä suojelee juomasäiliön korkin aluetta. Kantopussin alapäässä on myös metallivahvikkeinen reikä, josta pussiin mahdollisesti (vaikka pienen uimareissun ansiosta) joutunut vesi pääsee valumaan ulos.

Storm sopii taktisella liivillä varustautuneelle airsoftaajalle todella hyvin. Paino jakaantuu koko selän alueelle lähelle kehoa, jonka ansiosta lisäpaino ei tunnu juuri ollenkaan. Malli on lisäksi halvin kolmilitrainen järjestelmä CamelBakin mallistossa. Kuitenkin kannattaa miettiä kaksi kertaa ostaako Thermobakin Stromin sijasta, koska Stormin kanssa tarvitset aina jonkin tason kantolaitteen käyttääksesi sitä. Tämä ei ole niinkään ongelma airsoftatessa, mutta esimerkiksi lenkille lähtiessä saattaisi Thermobak olla järkevämpi valinta.


CamelBakin uusi sukupolvi

CamelBak-juomalaitteiden uudempaa sukupolvea edustavat päiväreppu- juomasäiliöyhdistelmä H.A.W.G. ja matalaprofiilinen, sulavalinjaiseksi muotoiltu Stealth. Perusperiaate on sama kuin kaikissa muissakin vastaavissa juomajärjestelmissä; selkäpuolelle sijoitettava säiliö, josta nestettä saa lipitettyä letkua pitkin.

Erona perusmallisiin Thermobakeihin ja Stormeihin, HAWGia ja Stealthia voi pitää eräänlaisina kehitysversioina. Yhteistä molemmille on kehittyneemmät olkaimet ja uuden mallinen OMEGA-vesisäiliö. Olkaimet ovat huomattava parannus esim. Thermobakiin verrattuna; riittävän leveät, hyvin muotoillut ja monipuolisesti kiristettävät hihnat - mukaanlukien rintaremmi ja omiin taskuihinsa piiloutuva mahavyö - pitävät "kyttyrät" erinomaisesti ja mukavasti paikoillaan. Haittapuolena ThermoBakiin verrattuna olkaimia ei saa kokonaan piiloon, mutta niissä on kuitenkin pikalukot joiden avulla repun voi irrottaa selästä hyvin yksinkertaisesti.

OMEGA-vesisäiliö on toinen parannus alkuperäiseen CamelBakiin nähden. 2 ja 3 litran malleina saatavassa säiliössä on iso, täyttöä ja puhdistusta helpottava täyttöaukko. Myös muotoilu on hiukan alkuperäisiä säiliöitä kehittyneempää - säiliöissä ei esimerkiksi ole ulkonevaa, joissain tilanteissa ikävästi painavaa korkkia. Muilta ominaisuuksiltaan säiliö on perusmallien kaltainen Big Bite-venttiiliä, tippalukkoa ja neopreenipäällystä myöten. Säiliö on molemmissa malleissa kätevästi irrotettavissa puhdistusta ja muuta käyttöä varten. Esimerkiksi rinkkaa käyttävä voi helposti laittaa vesisäiliön rinkkansa taskuun.


Stealth

Stealth on Thermobakia matalaprofiilisempi eikä siinä ole ulkonevia osia, jotka saattaisivat takertua johonkin tahi painaa ikävästi esim. ajoneuvossa istuessa tai käytettäessä juomalaitetta suojaliivien, laskuvarjon tai vastaavan alla. Mallin kaksilitrainen vesisäiliö on kokonaan suojassa, täyttöaukon ollessa vetoketjuilla suljetun läpän alla. Läpän alle ja sisälle on myös joillain käyttäjillä ollut tapana tunkea esim. eväitä tai vaatteita, joskin vaihtopaitaa enempää ei siellä juuri voi kuljettaa.

Käytössä Stealth on äärimmäisen mukava, pääasiassa hyvin suunniteltujen olkaimien ansiosta. Juomalaitetta voi kantaa reppuna ja silti tarpeen vaatiessa sen voi irrottaa nopeasti. Muotoilun ansiosta laite ei juuri paina, vaikka sitä joutuisi käyttämään istualtaan tai liivin/vaatteiden alla. Jälkimmäinen saattaa olla joskus tarpeen, mikäli kyttyräänsä mielii käyttää talvella - varsinkin letku on neopreenisuojauksestaan huolimatta altis jäätymiselle. Thermobakia suolaisempi hinta saattaa karkottaa monia ostajia, etenkin kun useimmille käyttäjille Stealthissa ei juuri ole hintaansa vastaavaa lisäarvoa. Ammattikäyttäjälle ja aktiivisesti liikkuvalle Stealth on kuitenkin mielestäni yksi markkinoiden parhaista juomalaitteista. Huonona puolena voitaneen pitää rajattua värivalikoimaa (kirjoitushetkellä vain musta) ja pienempää säiliötä.


HAWG

HAWG ei enää ole varsinainen juomalaite vaan täysikokoinen päiväreppu. 18 litran vetoiseen, kolmeen taskuun jaettuun reppuun saa nestesäiliön lisäksi lähes kaikki mahdolliset pelin aikana tarvittavat varusteet, ehkä rynnäkkötikkaita lukuunottamatta.

Tila on jaettu selkää vasten olevaan säiliötaskuun, isompaan päätaskuun ja pienempään sivutaskuun. Säiliötaskussa on lenkki OMEGA-säiliön ripustuskoukulle ja vasemman- ja oikeanpuoleiset läpiviennit vesiletkulle. Päätaskussa on kaksi radioantenneille tai kuulopuhelimen kaapeleille tarkoitettua, tarranauhaläpällä sulkeutuvaa läpivientiä ja sisällä lenkit ylimääräisten nestesäiliöiden, partioradioiden tai muiden tavaroiden kiinnittämiselle. Ylimääräisiä säiliöitä hankkimalla reppuun saisikin kätevästi kymmenkunta litraa nestettä, jos haluaa vaikkapa leikkiä tankkeria.

Repun pikkutaskussa on kangasvälikkeillä toteutetut paikat pikkutavaroille, kynille, muistilehtiöille ja jopa kännykälle. Kaikki taskut sulkeutuvat vetoketjuilla ja niiden pohjassa on purjerengas veden poistoa varten. Lisäksi repussa on varsin hyvin toimivat kiristysremmit sekä kantokahva. Koko repun selkäpuoli on päällystetty MOLLE-standardin mukaisilla kiinnityslenkeillä, joihin voi kiinnittää lähes mitä tahansa MOLLE- tai Alice-järjestelmään kiinnittyviä taskuja tai muita osia, sekä luonnollisesti muutakin esimerkiksi nippusiteillä improvisoimalla.

HAWGin ominaisuudet tekevätkin repusta kiitettävän monipuolisen ja käytännöllisen. Reppu ei ehkä ole yhtä "matalaprofiilinen" kuin Stealth tai ThermoBak, mutta joustavuudeltaan ja monipuolisuudeltaan se on ehdottomasti ylivertainen. Jos reppu on tyhjä, voi sen kiristää remmeillä litteäksi, jolloin se vie tilaa vain hieman 3L ThermoBakia enemmän. Tästä huolimatta sinne on mahdollista ahtaa tavaraa huomattavasti enemmän kuin CamelBakin toiseen "päiväreppuun", MULEen. Kevyemmin varustautunut pelaaja voikin kuljettaa repussa lähes kaiken kesäpelissä tarvitsemansa. Lisäksi hyvälaatuiselle repulle on paljon käyttöä muutenkin kuin softatessa.

Mielestäni HAWG onkin CamelBakin mallistosta monikäyttöisin ja siksi paras. Kalliin hinnan vuoksi ostajan kannattaa kuitenkin harkita, tarvitseeko uutta reppua - jos kaapista jo löytyy toimiva päiväreppu, ei toiselle ole välttämättä tarvetta, eikä CamelBakin käyttämä, varsin perinteinen valjas/selkämysosa vastaa hengittävyydessä ja mukavuudessa moderneimpia "ilmastoituja" malleja. Reppu on kuitenkin kestävä ja yksinkertainen, eikä se tule kapeana liikkeen tielle missään vaiheessa.

HAWGin heikkoutena on lähinnä repuksi hieman liian pieni kuljetuskapasiteetti, muutaman päivän tarpeita enempää ei reppuun oikein saa mahtumaan. Tätä voi tietenkin hieman kiertää lisätaskuilla ja kiinnittämällä tavaraa suoraan selän MOLLE-lenkkeihin.


Negatiivista

Olen havainnut juomajärjestelmässä silti muutamia vikoja, itselleni sattui ensimmäiseksi CamelBakiksi todellinen maanantaikappale, siitä nimittäin hajosi sekä putken neopreenieriste että letkun ja pussin kiinnityskohta, mutta sain takuuvaihdossa täysin tuliterän ja toimivan Camelbakin. Korkin o-renkaasta kannattaa pitää huolta, se saattaa tippua vahingossa pois, jolloin neste pääsee helposti vuotamaan korkin kautta ulos. O-renkaita onneksi saa uusia, mutta niitä ei ikinä ole käsillä kun tarvitsisi. CamelBak muutenkin vaatii hyvää huolenpitoa, se pitää muistaa tyhjentää ja kuivata jokaisen käyttökerran jälkeen ja mieluiten puhdistaa jollain valmistajan suosittelemalla puhdistusainetyypillä. Lisää aiheesta valmistajan nettisivuilla (ks. alh.).


Loppusanat

CamelBak on suhteellisen korkeasta hinnastaan huolimatta erittäin käytännöllinen niin airsoft-peleissä kuin vapaa-aikanakin ja etenkin kesän helteissä sille löytyy monta käyttötapaa. CamelBakia myy Suomessa esimerkiksi Red1 Consulting (www.red1consulting.com) ja Finnrappel (www.finnrappel.fi)

Valmistajan kotisivu: www.camelbak.comKommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajille

Peldie: Yleistä sekä Thermobak
Gravewind: Storm
Nuudeli: CamelBakin uusi sukupolvi, Stealth ja HAWGYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!