Eaglen liivit

Teksti ja kuvat Peldie, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 12.1. 2003


Yleistä

Taktisten liivien ja kantolaitteiden (tunnetaan piireissä myös nimellä "tetsarit") käyttö airsoftissa on hieman kaksijakoinen juttu. Suuri osa pelaajista kannattaa niiden käyttöä, osa taas ei. Minä itse kuulun ensiksimainittuun ryhmään.

Taktisten liivien käyttö helpottaa airsoftaus-elämystä huomattavasti, sillä esimerkiksi juostessa taskussa olevat lippaat eivät heilu ympäriinsä epämukavasti. Lisäksi liiveihin saa lippaiden lisäksi tungettua paljon muuta tarpeellista tavaraa, kuten radion, taskulampun sun muuta sellaista.Eaglen TAC-liivit edestä ja takaa
(klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suuremman version)


Parannusta halpiksiin nähden

Ensimmäiset taktiset kantolaitteeni olivat Fostexin valmistamat halvemman hintaluokan monitaskuiset liivit. Tiimissämme suoritettiin peliasun vaihtoa, johon sisältyi myös taktiset liivit. Pitkällisen ja huolellisen harkinnan jälkeen päädyimme Eaglen liiveihin, tarkemmin sanottuna TAC-V-1-N-A -malliin, joissa on kolme pystysuoraa lipastaskua vetoketjun molemmin puolin, pistoolinlipastasku, haulikonpanostasku sekä lisätarviketasku, jota käytetään yleisesti radiotaskuna.

Lipastaskut ovat suunniteltu mitä todennäköisimmin kahdelle M-16 lippaalle, mutta tottahan toki taskut vetävät esimerkiksi yhden (tai kaksi, jos oikein tunkee) AK:n lippaan, kaksi MP5-lipasta, kaksi AUG:in lipasta ja niin edespäin. Kysymys kuuluu, kuka tahtoo pitää kahtatoista lipasta mukanaan, varsinkin kun se pidemmän päälle rupeaa tuntumaan jo epämiellyttävältä.

Läpät ovat mukavan pitkät, tosin juuri ja juuri riittävä esim. UKE:n kolme C-paristoa vetävän taskulampun säilyttämiseen. Yhtään pidempi taskulamppu ei taskuun menisi. Läppien tarrat ovat tarpeeksi tehokkaat pitämään taskut kiinni, mutta niitä ei kuitenkaan täydy repiä hampaat irvessä auki. Taskujen kyljissä on kuminauhat, joten läppiä voi periaatteessa pitää auki, eivätkä lippaat tipu ulos taskuista. Pienenä yksityiskohtana huomattakoon taskujen pohjissa olevat reiät, joista taskuissa olevat nesteet pääsevät ulos.

Pienemmissäkin taskuissa, lukuun ottamatta lisätarviketaskua, on tarrakiinnitys, tarviketaskussa siis nepparikiinnitys. Haulikonpanostaskun läpän etupinnassa on tarra, johon saa esimerkiksi nimilapun kätevästi kiinni. Pistoolinlipastaskussa on tarralla kiinnitetty haulikkopanospidike, joka koostuu kuudesta venyvästä kankaasta tehdystä "putkesta".Lähikuva pistoolilipastaskusta lenksuineen
(klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suuremman version)


Lujaa tekoa

Liivit ovat siis ammattikäyttöön valmistetut, materiaalina on käytetty Du Pontin kehittelemää 1000 denierin Cordura-nimistä nylon-kuitua, joten liivit ovat erittäin kestävät. Liivit ovat lisäksi (erona esimerkiksi Blackhawkin liiveihin) varsin "löysää" materiaalia.

Vetoketju on todella jykevän tuntuinen ja oloinen (tosin kummallisesti "vasenkätinen") sekä pinnoitettu. Rintataskun nimitarrapaikan lisäksi on liivien selkäpuolella myös suuren suuri tarrapinta, johon saa myös vaikka nimilapun kiinni, tosin airsoftissa tämän selkälapun käyttö ei ehkä ole kaikista viisain idea.

Selässä on lisäksi ALICE-klipsien kiinnityspaikkoja, joten selkään saa kätevästi kiinni vaikka pienen CamelBak Pakteen - juomajärjestelmän, joka muuten voisi olla kinkkisempi homma kiinnittää. Selkäpuolella liivejä on juomajärjestelmille (esim. CamelBak) tehty tasku, johon saa mukavasti ja kätevästi juomajärjestelmän pussin. Olkapäätuki on mokkamaista kangasta, joka ei lipsu märkänäkään.

Liivien sisäpuolella on vetoketjun molemmin puolin vetoketjulla suljettavat karttataskut, jotka ulottuvat suuren vetoketjun vierestä aina kylkiin asti, nämä siis sijaitsevat lipastaskujen takana.

Säädettävissä useimpien mitoille

Liiveissä on paljon säätövaraa, joten ne menevät oikeastaan enemmänkin navan seutua treenanneille, sekä henkilöille, joita myös kukkakepeiksi kutsutaan. Liivien säätäminen hoituu olkapäillä olevia tarraläppiä kiristämällä sekä kyljissä olevia nauhaviritelmiä kiristämällä tai löysäämällä.Olkapäillä on tukevat säätötarrat
(klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suuremman version)
Nyörit pysyvät kiristettyinä Fastex-klipsin avulla
(klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suuremman version)


Suosittelen Eaglen liivejä kaikille hieman kalliimman hintaluokan liivejä hankkiville. Oikeastaan ihan makuasiaksi jää se, ostaako Blackhawkit vai Eaglet ja lähinnä käyttötarpeen / kukkaron paksuuden asiaksi se, minkä tyyppiset liivit ostaa.

Suomessa Eaglen liivejä jälleenmyy Finnrappel.

Valmistajien nettisivuja:
www.eagleindustries.com
www.blackhawkindustries.comKommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalleYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!