Eberlestock Phantom

Kirjoittaja Gravewind
Viimeksi päivitetty 25.12.2007Eberlestock Phantom

Eberlestockin aselaukun ja repun yhdistävät kantolaitteet ovat saavuttaneet viime vuosina reippaasti huomiota niin viranomais-, metsästys- ja sotilaspiireissä. Sinänsä ei ole siis yllättävää että myös airsoftaajat ovat löytäneet tämän yhdysvaltalaisen firman tuotteet.

Valmistajalla on erikseen sekä metsästys- että niin sanottu spec ops linjasto, johon tällä kertaa testissä ollut rinkka kuuluu. Phantom on siis pääasiassa tarkka-ampujille suunniteltu kantolaite. Ideana repussa on yhdistää pienehkö rinkka ja aselaukku, joka vetää sisäänsä täysikokoisen raskaan kiväärin. Hommaa on viety vielä sen verran eteenpäin, että aselaukun saa irrotettua reppu-osasta, jolloin se toimii niin sanottuna drag bagina. Lisäksi rinkkaan on suunniteltu monia innovatiivisia ominaisuuksia, joita ei yleensä sotilaskäyttöön tarkoitetuissa repuissa näe.

Tuote koostuu käytännössä neljästä itsenäisestä osasta. Repun ja aselaukun lisäksi sekä lantiovyö, että kantohihnat ovat irrotettavia ja ne voidaan siirtää käyttötarpeen mukaan eri paikkoihin.Kotelo

Asekotelo-osa on suunniteltu siis täysmittaiselle raskaalle kiväärille. Käytännössä tämä tarkoittaa että siinä pystyy kantamaan täysin suojattuna jopa 160 cm pitkän aseen. Tämä mahdollistetaan erillisellä fastex-klipseillä kiinnittyvällä suojahupulla, jonka pituutta voi säätää. Itse asekotelo on 90cm pitkä, 26cm leveä ja 7cm syvä. Mitat ovat siis sellaiset että normaali kivääri uppoaa säkkiin siten, että tukki pilkistää hieman ulos pussista mahdollistaen aseen nopean käyttöönoton. Tuote onkin suunniteltu siten, että koteloon voi sijoittaa aseen, sekä optiikka, että lipas kiinnitettynä. Tuliasetta kannettaessa ase ei tietenkään saisi olla ladattu, mutta airsoftin tapauksessa ase voi olla täysin ampumavalmis, jolloin pelaaja voi siirtyä tehokkaaseen pitkään aseeseen hyvin nopeasti. Pelitilanteessa asekoteloa siis kannetaan ilman suojahuppua.

Kotelon häntä on hieman kapeneva, mutta silti sen verran leveä, että asetta voi kantaa kummin päin tahansa. Itse olen kantanut viikonloppupeleihin yleensä kaksikin kappaletta aseita, jotka menevät yleensä täysin ilman ongelmia sisään laukkuun. Jos tulee tarve kantaa karbiinipituisia aseita voi kotelon häntäosan taittaa repun ja kotelon väliin, jolloin sen pituus lyhenee lyhyille aseille soveltuvaksi. Häntään on myös sijoitettu vetoketjulla sulkeutuva pikatyhjennysaukko, jonka kautta pussiin eksyneet ylimääräiset roskat on helppo siivota pois.

Kantolaitteen hihnat ja lannevyö on mahdollista irrottaa kotelosta, jolloin jäljelle jää niin sanottu dragbag. Itse en ole airsoftista puhuttaessa kovin vakuuttunut dragbagin hyödyllisyydestä, mutta kansainvälisissä kovapanosammunnoissa tämä on varmasti kova juttu.

Kotelon selkää vasten tulevaan osaan on sijoitettu sekä ristiselän tyynyt että lantiotyyny, jotka nostavat kantolaitteen hieman irti selästä mukavampaa kantamista varten. Kotelon sivut taasen on varustettu tukevilla kahvoilla, joiden avulla joko pelkän kotelon tai jopa koko repun liikuttelu onnistuu helposti.Reppu

Rinkan tavaransäilytykseen tarkoitettu osa koostuu neljästä erillisestä osiosta. Päätilan kummallekin puolelle on sijoitettu sivutaskut jotka ottavat sisäänsä 3 litran juomarakot. Rinkan päällä taasen on pienempi tila, johon on helppo lastata kaikkea pientä usein tarvittavaa tavaraa. Itse päätasku on varsin innovatiivinen sotilaskäyttöön tarkoitetuksi. Ensinnäkin se avautuu edestäpäin totutun yläpuolilastauksen sijaan. Mielestäni tämä on huima edistysaskel. Tällä tavalla rinkan sisällön pääsee näkemään yhdellä silmäyksellä ja pakkaaminen, sekä asioiden käsiinsäsaaminen helpottuu huomattavasti. Kiinnitysmekanismina toimii vahva vetoketju.


Säilytystilan sisäpuoli on pinnoitettu harmaalla nylonilla, joka heijastaa valoa sen verran hyvin että asioiden löytäminen pimeässä helpottuu huomattavasti. Päätaskun voi jakaa näppärästi kahtia kaadettavan seinän avulla, jolloin organisointi muuttuu entistä helpommaksi. Osion seinät ovat pinnoitettu eri kokoisilla taskuilla joten pienillekin tavaroille löytyy helposti oma paikka. Yläosaston takaseinälle on lisätty myös kuminen verkko, jolla painavat tavarat saa sidottua näppärästi kiinni juuri ylös ja lähelle selkää, jossa niiden kantaminen on helpointa. Myös PALS nauhaa on viljelty sinne sun tänne, joten omien taskujen kiinnitys on helppoa.

Reppu on kooltaan sopiva pidennettyihin viikonloppuihin, mutta tätä pidempiin operaatioihin tila alkaa jo hieman loppua kesken. Käytännössä edes harva milsim-peli kestää yli kolmea päivää, joten airsoft-käyttöön kantolaite on juuri oikein mitoitettu.Kantohihnat ja lannevyö

Repun hihnat jatkavat omalta osaltaan kantolaitteen innovatiivisuutta. Hihnat ovat varsin ohuet ja niissä on vain minimaalinen pehmustus. Ne ovat kuitenkin varsin leveät ja täten todella mukavat käyttää. Hihnat ovat suunniteltu lisäksi siten että ne päällä olisi mahdollisimman hyvä ampua. Tämä näkyy nimenomaan niiden profiilissa sekä pinnoituksessa, joka sisältää kumiverkkoa juuri olkapään kohdalla.

Tuotteen lannevyötä voi kuvailla lähestulkoon massiiviseksi. Kyseessä on siis irrotettava ja hyvin pehmustettu tuki, joka on lisäksi pinnoitettu PALS-nauhoituksella. Lannevyössä on sen verran hyvin kiinnityspaikkoja että se jopa korvaa, muutamalla lipastaskulla varustettuna, viikonloppupeleissä taisteluliivin tarpeen. Olenkin itse korvannut sillä normaalin pistoolivyöni pelisetissäni.Modulaarisuus

Kuten jo yllä totesin repun ja asekotelo-osan saa irrotettua toisistaan. Tämä tapahtuu avaamalla kovasta kankaasta valmistetut ja fastex-klipseillä lukitut koukut repun sivuilta, jonka jälkeen osia yhdessä pitävän vetoketjun voi avata. Tämän lisäksi on irrotettava kantohihnojen säätämisjärjestelmään kuuluvat fastex-klipsit sekä repun yläosaa varmistava takiaisnauhalevy. Kun nämä toimenpiteet on tehty irtoaa kotelo repusta. Operaatioon menee harjoittelun jälkeen arviolta 20 sekuntia ja takaisin kiinnittämiseen hieman kauemmin. Koska kanto-osat ovat irrotettavia voidaan ne siirtää kotelosta reppuun, jolloin reppu toimii tavallisena pienehkönä rinkkana.

Kantolaite on päällystetty lähes joka suunnalta PALS-nauhoituksella, joten omien taskujen lisääminen on lasten leikkiä. Myös Eberlestock markkinoi varsin monta erilaista reppuihin suunnitelua taskua.

Tuote sisältää lisäksi monia pieniä näppäriä ominaisuuksia. Yllä esiteltyjen päätaskujen lisäksi repusta löytyy yhteensä neljä ylhäältä avointa taskua, johon voi sulloa nopeasti tarvittavia tavaroita. Lisäksi repun yläosasta löytyy kummaltakin puolelta klipsit joihin voi kiinnittää erilaisia tavaroita.

Rinkka on varustettu lisäksi sadesuojalla, joka on sijoitettu piilotaskuun rinkan pohjalle. Suoja on sen verran iso että se riittää peittämään myös asekotelo-osan. Ikävä kyllä sen syvyys on varsin rajoitettu. Tästä seuraa se että rinkan ulkopuolelle kiinnitettävä makuualusta ei oikeen sadesuojan sisään mahdu. Pienellä syvyyden lisäyksellä olisi tämäkin osa ollut kiitettävä.Käytössä

Rinkan airsoftkäyttöä tarkastellessa en juurikaan moitteita keksi. Kantolaite on kuin suunniteltu 3-4 päivän operaatioihin, joten milsim-pelien vaatimukset täyttyvät erittäin hyvin. Toisaalta kantolaite taipuu myös lähes täydellisesti viikonloppupelikäyttöön korvaten erillisen aselaukun ja pelikassin. Asekotelo vetää sisäänsä peliaseen/aseet ja vaatteet, sekä tarvikkeet saa tungettua helposti reppuosaan. Myös kevyen taisteluliivin saa helposti mahtumaan muiden tavaroiden joukkoon. Rinkan lantiovyö puolestaan korvaa pistoolivyön tarpeen ja jos tehopelaaminen tuntuu omalta jutulta niin vyölle saa helposti järjesteltyä kaiken viikonloppupelikentällä tarvittavan.

Reppun väritysvaihtoehdot ovat OD, Desert Tan, Coyote Brown sekä ARPAT/ACU kuvioinnit.

Oikeastaan ainut oikea ongelma repun kanssa on sen hinta. Laadusta saa nimittäin maksaa ja Phantomin tapauksessa hintalappu asettuu kirjoitushetkellä 279 euroon. Tämä on toki käytetyn armeijatavaran hintatasoon tottuneelle airsoftaajalle paljon, mutta tässä tapauksessa hinta on siirtynyt suoraan laatuun.

Eberlestockin maahantuoja Suomessa on Kivelä Outdoor.Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalle.Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!