Glock 18C + LEVEL2 upgrade

Teksti ja kuvat Kosovo, taitto Gravewind
Viimeksi päivitetty 11.4.2004


Yleistä
Miksi Glock18C?
Pakkaus ja sen sisältö
Ulkoiset asiat
Käytäntö ja tuntuma


Yleistä

Insinööri Gaston Glock perusti omaa nimeään kantavan firman 1983. Se valmisti mm. veitsiä, lapioita ja panosvöitä Itävallan asevoimille. 80-luvun alkupuolella Itävallan asevoimat rupesi etsimään uutta pistoolia. Glock tarttui tilaisuuteen ja suunnitteli ns. uuden ajan pistoolin. Sen runko on muovia/polymeeriä, iskuri on luistin sisällä ja perinteistä liipasinvarmistinta ei ole, vaan riittävä turvallisuus on saavutettu muilla mekaanisilla ratkaisuilla. Syntyi Glock 17. Kannattaa käydä lukemassa Glockin turvallisuudesta osoitteessa http://www.glock.com.

Tammikuussa vuonna 1986 Washington Postissa julkaistiin artikkeli jossa väitettiin että Glockin saisi salakuljetettua läpivalaisulaitteiden ja metallinilmaisimien ohi. Tästä jutusta johtuen vielä tänäkin päivänä on jonkin verran urbaania huhua ja väärää tietoa liikkeellä siitä että Glock olisi muoviase, jonka voisi salakuljettaa esim. lentokoneeseen. Runko on oikeastaan ainoa osa joka on metallin sijaan muovia. Nykyään lähes kaikilla asevalmistajilla on valikoimissaan muovirunkoisia aseita.

Glock on hinta-laatu-suhteeltaan erinomainen ase, jonka takia se on palvelusaseena monien maiden sotilas- ja poliisivoimissa. Glockeja on saatavilla monissa eri kalipereissä: 9x19mm, 10mm, .357, .380, .40 ja .45. Yleisin Glock lienee Glock 17 (9x19mm), joka on myös Suomen poliisin ja rajavartioston käytössä. Glock 18 on muuten identtinen 17 kanssa, paitsi että siinä on sarjatuli ja kolmivaiheinen tulivalitsin. Glock 18C:ssä ja muissa "C-malleissa" C-kirjain tulee sanasta "compensate" joka on suomeksi kumota/hyvittää. Käytännössä se tarkoittaa sitä että osa ruutikaasusta ohjataan piipun päällä olevista rei'istä ylös, joka kumoaa rekyylin aiheuttamaa nostetta. Reikien takia myös luistissa on oltava reikä (ported slide), joka myöskin keventää luistia ja samalla nopeuttaa sen liikettä ja sarjatulella tietysti tulinopeutta. Seuraavat Glockit ovat saatavina C-versioina: 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 31 ja 32.

Miksi Glock18C?

Kun lähdimme miettimään mikä pistooli otetaan tiimille käyttöön, totesimme että aseen pitää olla kustannustehokas ja siihen pitää saada metlliluisti/runko. Näiden kriteerien jälkeen Glock oli oikeastaan ainoa kohtuullisen hintainen metalliluistilla varustettu ase. Asiaan vaikutti aika paljon se että Glockin runko on oikeastikin muovia, joten sitä ei tarvitse vaihtaa missään vaiheessa. Pelkällä metalliluistin asennuksella aseesta saatiin hyvin autenttinen. WGC:ssä oli valmiiksi päivitetty Glock 18C joita tilasimme 3kpl.

Tiimimme Glockit ovat KSC:n valmistamia ja niihin on vaihdettu seuraavat viritysosat:

  • Metallinen luisti / Metal slide
  • Metallinen ulkopiippu / Metal outer barrel
  • Vahvennettu vasaran jousi / Strenghten hammer spring
  • Vahvennettu palautinjousi ja ohjain / Metal Spring Rod
  • Hurricane voimaventtiili / Hurricane Hi-Flow Valve
Pakkaus ja sen sisältö

Ase toimitetaan styroksilaatikossa, jota peittää tyylikkäästi painatettu värikäs pahvikansi. Kansi kätkee alleen aseen, lippaan, hopinsäätöavaimen, pienen kuusikulma-avaimen, "lippaanlataussuppilon", kuulia, Glock 17-ohjekirjan ja ohuemman Glock 18C-lehtisen. Ohjekirjat ovat tuttuun tyyliin japaniksi, mutta kuvista selviää kaikki tarpeellinen. Glock 18C-lehtinen esittelee lähinnä tulivalitsinta ja onpa siinä myös räjäytyskuva aseesta. Kyseessä on siis täydentävä lehtinen joka ei "toimi" ilman Glock 17 manuaalia.Ulkoiset asiat

KSC:n Glock 18C on kopio 9mm-versiosta ja se käyttää keskikokoista runkoa (medium frame). Glockien runko on valmistettu ABS-muovista, joka tuntuu kädessä jämäkältä. Kun kahvaan katsoo sisään alapuolelta niin näkyvissä on lipaskuilu ja sen vieressä pienempi kolo. Tähän pienempään koloon saa ainakin oikeassa Glockissa kiinnitettyä perän. En tiedä käykö oikean Glockin perä muovikuulversioon. Kahvan muotoilu on hieman kulmikkaan oloinen ja se saattaa aluksi tuntua hieman epäergonomiselta esim. CZ75:n jälkeen, jonka kahvan muotoilu on pyöreämpi. Tämä "kulmikkuus" johtuu pääosin kahvalevyjen puutteesta. Kahvasta on kuitenkin mukava pitää kiinni ja se on sopivan pituinen ja paksuinen. Jos paljas muovipinta tuntuu liukkaalta, kumipäällisen asentaminen kahvaan saattaa auttaa.(klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suuremman version)

Kahvan ylpäässä on molemilla puolilla peukalolle mukavan tuntuinen painauma. Siitä peukaloa alas viemällä vastaan tulee lippaanvapautin ja ylhäälä tulee puolestaan vastaan luistinvapautin. Siitä vielä ylöspäin löytyy tulivalitsin, jota on helppo käyttää muuttamatta otetta kahvassa. Kun siirrytään kohti aseen etupäätä niin liipasinkaaren yläpuolelta, mollemmilta puolilta runkoa, löytyy pienessä kuopassa oleva luistin "irroituspinni". Rungon etupäästä on kisko valolle tai laserpointterille. Se on käytännössä waver-kiskoa vastaava joten siihen saisi kiinni esim. lisäkahvan. Koko runkoa kiertää valusauma, joka on paikoin vaikeasti havaittava, mutta joissain kohdissa se näkyy hyvinkin selkeästi. Itseäni sauman näkyminen ei haittaa lainkaan, sellainen saattaa olla myös oikeassa Glockissa. Rungon pinta on erittäin autenttinen, koska KSC:n ei ole tarvinnut jäljitellä metallia muovilla. Rungon ulkonäköä leimaa muovinen yhtenäisyys, liipasinkaari on samaa palaa rungon kanssa, eikä rungossa ole kahvalevyjä tai muutakaan ylimääräistä. Kyseessä on yhtenäinen ja jämäkkä kokonaisuus. Rungosta löytyvät Glock-logo ja muita merkintöjä, jotka selviävät kuvista paremmin. Kaikki merkinnät ovat tehty siististi kohokirjaimin.

Luistin muoto on hyvin laatikkomainen ja se on lisäksi aika askeettinen. Siinä on kaikki tapeellinen, mutta ei mitään turhaa. Luisti on valmistettu alumiinista ja pinta on maalattu mattamustaksi. Maalin alla näkyy kauniisti heikko teräsharjauksen jälki. Tulivalitsin löytyy vasemmalta puolelta ja siinä on kolme asentoa: ylhäällä kertatuli, keskellä varmistettu ja alhaalla sarjatuli. Luisti on työstetty todella huolellisesti. Missään ei näy saumoja tai mitään muitakaan epäkohtia. Merkinnät ovat rungosta poiketen upotekirjaimin. Ne ovat todella selkeät ja kauniit. Ne ovat luultavasti tehty tietokoneohjatulla jyrsimellä, jälki on sen verran siistiä ja täsmällistä. Ulkopiippu on luistin tapaan työstetty todella siististi. "Hylsyportin" merkinnät ovat luistia hieman heikommat ja pienemmät. Eivät siis huonommat vaan ne eivät ole niin voimakkaat ja syvät. Hylsyportin viimeistely poikkeaa muista metalliosien viimeistelystä. Sen pinta on käsitelty voimakkaasti teräsharjalla joka antaa sille virtaviivaisemman pinnan.(klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suuremman version)

Aseen suurin ja ainoa epäkohta koskee piippua ja luistia: joko luistissa oleva piipun reikä on liian suuri tai piippu on liian pieni, mutta joka tapauksessa piippu istuu löysästi luistissa. Tästä aiheutuu kolinaa jos asetta heiluttaa sivuille tai tekee äkkinäisiä liikkeitä. Luistin ollessa takana, muuttuu kolina enemmänkin kilinäksi ja vielä häiritsevämmäksi. Tämä väljyys saattaa olla tahallista koska piipussa olevat "kompensaatio-aukot" saattaisivat muuten osua/töksähtää luistiin ja siitä saattaisi aiheutua piipun kulumista ja toimintahäiriöitä.

Lippaat ovat täysin metallisia koska ne toimivat kaasusäiliöinä. Pinta on miellyttävän mustaa metallia jossa näkyy heikosti pituussuunnassa teräsharjauksen kauniit viirut. Lippassa on oikeiden patruunoiden määrää kuvaavat numerot ja niiden vierellä reiät mistä patruunat näkyisivät. Mukava lisä, mutta kuitenkin vain koriste. Reikien ja numeroiden alla on upotekirjaimin Glock-logo. Lippaan pohjassa on suojalevy jonka alle kaasuntäyttöventtiili on piilotettu. Suojalevyssä on myös Glock-logo. Levy on erittäin hyvä lisäominaisuus, jota ei tietääkseni muissa kaasuaseissa ole. Se suojaa venttiiliä roskilta ja myös peittää sen autenttisuutta hakevien iloksi. Kuulia lippaaseen menee 23. Kun kuulat lipastetaan, on syytä katsoa että ne menevät tasaisesti limittäin. Jos kuulat eivät ole järjestyksessä, tapahtuu syöttöhäiriö hyvin suurella todennäköisyydellä. Kun kuulat ovat lippaassa, painetaan pientä nappia joka vapauttaa jousen ja kuulat työntyvät ylöspäin. Erittäin iso plussa on se että kuulat näkyvät lippaassa, jolloin käyttäjä voi tarkistaa kuulien määrän ottamalla lippaan pois aseesta.

Aseen rungossa on urat joihin voi kiinnittää valon tai laserpointterin. WGC:stä saa 70-85 dollarilla eri valmistajien M3-valon kopioita. Saatavilla on myös aika villi kiikarikisko, joka mahdollistaa punapisteen lisäksi vielä kahden muun laitteen asennuksen aseen molemmille puolille. Voimaventtiilejä saa usealta eri firmalta ja jäykempiä palautin -ja iskurijousia löytyy myös. Saatavilla on myös 14mm +/- kierteillä varustettu piippu, joka mahdollistaa vaimentimen käytön. Saatavilla on myös pitkä rynnäkkölipas jonka kapasiteetti on 49 kuulaa. Lisukkeet eivät tule Glockin omistajalta loppumaan kesken jos niitä vain on halua ja varaa hankkia.(klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suuremman version)


Käytäntö ja tuntuma

Kun aseen ottaa käteen, ensimmäinen asia jonka laittaa merkille, on sen paino. Se on päivittämätöntä versiota raskaampi. Luisti on alumiinia eli kevytmetallia ja oikean aseen luisti on terästä. Oikean aseen lippaat taas ovat muovia, joten painotus on erilainen. Oikeassa aseessa taas patruunat lisäävät lippaan painoa huomattavalla tavalla. Tuntuma ei ole oikean aseen veroinen, mutta huono se ei missään nimessä ole. Päinvastoin. Se on leluaseeksi hyvä.

Tulivalitsimeen liittyy tavallista enemmän mystiikkaa. Tulivalitsinta voidaan käyttää kun luisti on takana tai kun luisti on viety eteen tulivalitsimen ollessa kerta- tai sarjatulella. Tulivalitsinta taas ei voi käyttää kun luisti on viety eteen tulivalitsimen ollessa varmistetulla. Tulivalitsimen varmistus rupeaa toimimaan vain jos luisti vapautetaan tulivalitsimen ollessa varmistetulla. Siis jos ase on viritetty, luisti on edessä ja tulivalitsin käännetaan kerta- tai sarjatulelta varmistetulle niin ASE EI OLE VARMISTETTU VAAN SE LAUKEAA LIIPASINTA PAINAMALLA!


Kuulien latausta varten aseen mukana toimitetaan "kuuliensyöttösuppilo", joka kyllä vähän auttaa lippaan lataamisessa. Hyöty on kuitenkin niin vähäinen että lataaja jää yleensä kotiin. Oikean Glockin mukana tulee saman tyylinen työkalu lippaan lataamista varten. Kun kaasu ja kuulat ovat lippaassa, lukitaan luisti taakse, valitaan tulimoodi, lipas syötetään aseeseen, luisti vapautetaan ja näin ase on käyttövalmis.

Ampuminen metalliluistilla varustetulla aseella on aina väkevä kokemus. Niin myös nytkin. "Potku" on napakka ja metallisesta luistista lähtee miellyttävän napakka ääni. Luistin liike on riittävän nopea, sarjatulella ammuttaessa noin 800 lks/min kun kaasuna on green gas ja lämpötila noin 21 astetta. Tulinopeus voisi olla hieman korkeampi, mutta jo nyt normaali lipas tyhjenee sarjatulella noin kahdessa sekunnissa. Vakiolippaan kaasulla ampuu noin 50 kuulaa, riippuen lämpötilasta ja siitä kuinka nopeasti lipas tyhjennetään. Sarjatulella ammuttaessa kaasun kulutus on suurempaa.


Lähtönopeus 0.2G kuulilla on suunnilleen 90m/s. Se on sisäpelikäyttöön sopiva. Voisi tietyissä tilanteissa olla kovempikin, mutta toisaalta pistoolia käytän useimmiten lyhyiltä etäisyyksiltä joten 90m/s riittää.

Oheisessa kuvassa on iskemät A4-kokoisella paperilla, jotka ammuttiin neljän metrin etäisyydeltä yhdellä kerralla sarjatulella. Iskemät nousivat ensin ylös ja laskeutuivat sitten alas tehden suhteellisen pienen kasan. Sarjatulella ei juurikaan kannata ampua yli 10m etäisyydelle. Jos aseesta pitää kunnolla kiinni, ei "rekyyli" vaikuta kertatulella nopeasti ammuttaessa tarkkuuteen kovinkaan paljon. Blow Back on mukava lisä, joka lisää realismia, mutta kyse on valitettavasti enemmän efektistä kuin kunnollisesta potkusta. Red gasilla potku voisi olla jo vähän munakkaampi.

Katso myös aseen toimintaa videolta.


Arvostelu julkaistu alunperin Prozacin sivuillaYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!