Marui Glock 18C AEG

Teksti ja kuvat ajk sekä Gravewind, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 4.1. 2005


Sähköinen automaattipistooli

Jo pitkään ainoat varteenotettavat airsoft-pistoolit ovat olleet kaasutoimisia tai käsiviritteisiä. Jälkimmäiset toimivat hyvin myös talvisin, mutta eivät ole automaattisia. Marui toi taannoin markkinoille paristoilla toimivia, ns. EBB-pistooleja, mutta ne olivat täysiä leluja ja pelikäyttöön riittämättömiä. Nyt samalta yhtiöltä on tullut uudenlainen sähköllä toimiva pistooli, joka vaikuttaa esitietojen perusteella paljon varteenotettavammalta vaihtoehdolta vaikkapa talvikauden kakkosaseeksi. Päätimme luonnollisesti hankkia mallikappaleen kokeiltavaksi. Seuraavassa käymme läpi uutuuden ominaisuudet lyhyen käyttökokemuksen perusteella.G18C ja sen lipas. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Marui valitsi ensimmäisen pistooli-AEG:nsa esikuvaksi Glock 18C:n, joka ulkoisesti muistuttaa perinteisiä Glockeja mutta tarjoaa myös mahdollisuuden sarjatulen ampumiseen. Arvostelujemme joukosta löytyy jo yksi hyvä G18C-teksti, joten keskitymme tässä yksinomaan tähän uuteen malliin ja sen varsin mielenkiintoiseen tekniikkaan.


Uutuuksia

Siinä missä vanhat EBB:t toimivat tavallisilla paristoilla, uusi koneisto käyttää erityistä 7,2-volttista (kuusi kappaletta 200 mAh kennoja) ladattavaa akkua. Ainakin tässä ensimmäisessä mallissa akku sijoitetaan piipun alle. On todennäköistä, että mahdollisissa seuraavissa malleissa ratkaisu on samankaltainen, sillä pistoolikahvan tilan jakavat tikkumainen lipas ja pienennetty AEG-koneisto.Uusi pieni akku sekä sen laturi, huomaa itse laitettu miniliitin. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Akku ei käytä normaaleja mini- tai largeliittimiä, sillä sellaisille ei ole pistoolin sisällä tilaa. Liitäntä muistuttaa enemmänkin tavallisia pariston kytkentäpintoja, nähtäväksi jää saako näitä liittimiä myös erikseen jos vaikkapa oman akun tekeminen kiinnostaa. Myös laturi on luonnollisesti tavallisesta poikkeava ja erityisesti tässä vaiheessa muuntaja soveltuu vain japanilaiseen sähköverkkoon (kyse ei ole vain erilaisesta pistokkeesta, vaan kokonaan eri jännitteestä, eikä muuntajaa siksi tule ikinä edes yrittää kytkeä täkäläiseen sähköverkkoon!). Tavallisen airsoft-laturin virta- ja jännitearvot ovat kuitenkin melkein vastaavat, joten muuntajasta voi leikata laturin liitinpään irti ja kytkeä johtoon esimerkiksi mini-liittimen tavallisen laturin kanssa käytettäväksi. Muunnoksessa on oltava tarkkana, sillä akun ja laturipään positiivinen ja negatiivinen jännite eivät ole merkitty selvästi. Nähtäväksi jää minkälainen ratkaisu Suomessa myytäviin malleihin aikanaan tulee.

Aseen runko sekä luisti ovat molemmat muovia, mutta kuitenkin Maruin tapaan hyvälaatuista ja tarkasti viimeisteltyä. Aseella on kohtalaisesti painoa, sillä se on varsin täynnä tavaraa. Yleisvaikutelma on kaiken kaikkiaan laadukas.


Käytettävyys

Kuten edeltä on varmasti käynyt ilmi, kahvaan ei siis mahdu täysikokoista lipasta, vaan eräänlainen tikku- tai tankolipas. Kyseessä ei kuitenkaan ole sellainen surkea esitys mitä joissakin halvemmissa vemppupistooleissa on nähty, vaan G18C:n lipas on metallinen ja kuulat pysyvät siinä tukevasti sisällä vaikka se ei olisikaan aseessa paikallaan. Parhaiten lipasta voisi kuvata GBB-pistoolin lippaaksi ilman kaasusäiliötä. Lipas on helppo täyttää ilman sen kummempia työkaluja ja oikeastaan ainoaksi huonoksi puoleksi jää se, että pienikokoisena se ei tule pysymään useimmissa oikean pistoolin lipasta varten suunnitelluissa taskuissa. Tavallinen lipas syö sisäänsä 30 kuulaa, Maruilta on myöhemmin tulossa myös pitempi hicap-lipas.Yksityiskohtaisempi kuva lippaasta. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


G18C:ssä ei ole EBB-pistoolien tapaan (kehnoa) blowback-toimintaa, vaan aseen luisti pysyy ammuttaessa paikoillaan. Luistin takaosassa vasemmalla on tulivalitsin, jolla voi valita kerta- ja sarjatulen välillä. Varmistin löytyy aseen oikealta puolelta liipasinkaaren yläpuolelta. Luistin voi nostaa irti rungosta painamalla takaosassa olevaa vapautinvipua. Alta paljastuu piippu, akkutila sekä hop-upin säätö. Akku on helppo napsauttaa paikoilleen ja sen irroittamisessa auttaa pieni vipu jolla akun voi kammeta ulos. Hop-upia säädetään pienellä rullalla piipun tyvessä. Hop-up riittää ainakin 0,25 gramman painoisille kuulille oikein hyvin.


Teho ja tekniikka

Aseen koneisto on luonnollisesti varsin kiinnostava kokonaisuus. Kuten oheisesta kaavakuvasta tarkkasilmäiselle lukijalle selviää, on koneisto käytännössä minikokoon pakattu AEG-koneisto. Mäntä-sylinterijärjestelmä vain on poikkeavasti pystyssä kahvan suuntaisesti ja ilmavirta ohjataan oikeaan suuntaan kulmassa olevan suuttimen avulla. Suuttimen liike ja kuulien syöttö lippaasta piippuun on yhdistelmä blowback-kaasukoneiston ja AEG-koneiston toimintaa. Koska isommista sähköaseista tuttua syöttöputkea lipaskuilusta hop-up-kammioon ei ole, ei lipasta irroitettaessa kahvasta ropise 4-5 kuulaa (yksi kuula sieltä kyllä saattaa pudota).Maruin kaavakuva G18C:n koneistosta ja muusta rakenteesta.


Tehon puolesta pistooli on tavallisen vempun tasoa, mittasimme lähtönopeuden 0,2-grammaisilla ja tulos oli odotettu 65 m/s. 0,25-grammaisilla lähtönopeus oli kymmenisen yksikköä alempi. Tarkkuus on niin ikään mitä odottaa saattaa, 30 metrin päästä osuu useimmilla laukauksilla 30cm levyiseen kohteeseen. Verrattain hitaan lähtönopeuden johdosta kuula on toki melko helppo tuolta etäisyydeltä väistää. Hop-upin säätövara on riittävä, eli kantomatka on myös varsin kelvollinen.Näkymä kannen alle, huomaa hop-up-säätörulla. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Koska koneisto ei jää valmiiksi vireeseen, on aseessa luonnollisesti jonkinmittainen laukaisuviive. Vaativammat pelaajat eivät varmasti viiveestä pidä, mutta useimmille se tuskin on kovinkaan häiritsevä tekijä. Erityisesti sarjatulella viiveen merkitys ensimmäisen laukauksen jälkeen vähenee. Sarjatuli on varsin nopea, kuten oheisesta videopätkästä voi nähdä.Klikkaa kuvaa nähdäksesi videopätkän, jossa yksi lippaallinen tyhjennetään sarjatulella maalitauluun (divx, n. 690 kilotavua).


Toistaiseksi uuteen koneistoon ei ole saatavilla viritysosia, mutta luultavaa on että joku sellaisia ennen pitkää keksii valmistaa, ainakin jos mallisto laajenee. Nähtäväksi jää miten aseen melko pieni akku jaksaa raskaampaa koneistoa pyörittää, kovin paljon isompaa akkua aseeseen ei nimittäin sellaisenaan mahdu. Luonnollisesti erilaisia ulkoisia akkukoteloita on aina mahdollista rakentaa.


Loppusanat

Kaiken kaikkiaan Maruin Glock 18C ylitti ainakin allekirjoittaneiden odotukset. Se on tukeva ja pikaisen kokeilun perusteella mitään odottamattomia huonoja puolia ei ole löytynyt. Akkukäyttöisenä ase toimii kylmällä säällä paremmin kuin nestekaasua käyttävät pistoolit, mutta eivät AEG:tkaan toki kylmyydelle immuuneja ole ja tässä tapauksessa akku on vielä fyysisesti varsin pieni ja jäähtyy siten nopeasti. Liian kylmä akku ei enää jaksa pyörittää koneistoa.

Päivitämme arvostelua tulevaisuudessa, kun käyttökokemuksia on kertynyt enemmän. Ase on varmasti kakkosaseena tai sisäpeleissä omimmillaan, mutta ei ole hullumpi ostos harrastusta aloittelevalle ykkösaseeksikaan.Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalleYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!