Heckler & Koch Gewehr 36 Compact

Teksti ja kuvat Carbine ja Juuso Ala-Jääski, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 29.5. 2003


Hakemisto

1 H&K G36C, historiaa, tilaus, ase ulkoisestiHeckler & Koch Gewehr 36 Compact

Eli siis lyhyesti sanottuna H&K G36C. Tämä arvostelu käsittelee Maruin uusinta julkaisua sähkötoimisten aseiden rintamalla, jota onkin jo odotettu lähes tulkoon vuosi. Marui ei tälläkään kertaa tuottanut pettymystä, vaan ase on juuri niin hyvä kuin miksi sitä mainostettiin.

Historiaa

G36C kehitettiin isonveljen, G36K:n rinnalle täyttämään poliisien ja eri erikoisjoukkojen tarpeet kompaktista, mutta silti tehokkaasta aseesta. H&K:lla oli sinänsä helppo tehtävä käsissään; heidän täytyi vain pienentää K-mallin mittoja ja säilyttää hyvä teho tässä uudessa mallissaan. Näin siis syntyi ase, jota tämä arvostelu käsittelee.

Tilaus

Kuten kaikki varmasti tietävät, ei kyseistä asetta vielä ole saatavilla Suomesta, joten vaihtoehdoiksi näytti jäävän hongkongilaiset jälleenmyyjät, joista vain yhdellä, eli RedWolfilla oli asetta varastossa tilaamisen aikaan. Ikävä kyllä lisälippaita ei vielä ollut saapunut, joten pitänee pelata vähän aikaa säästeliäästi. Tilaus saapui noin viikon kuluttua, tullin kautta, tottakai, kotiovelle lähetin tuomana. Pientä moittimista UPS:n palvelusta kyllä löytyi tälläkin kertaa, sillä tilasin aseen mukana Bólle X-500 lasit, jotka lähetettiin eri paketissa kuin itse ase ja tästäkös mekkala vasta syntyikin. Ilmeisesti lasien ALV-tiedot olivat virheelliset, joka huomattiin vasta suomessa, jonka takia ne sitten lähetettiin takaisin UPS:n lajittelukeskukseen, jossa ne oleilivat parisen päivää viivästyttäen koko tilauksen saapumista perille


Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


Ase ulkoisesti

Ase saapui sievässä Maruin laatikossa, jossa keskellä oli kuva itse aseesta, oikealla aseen nimi ja vasemmalla puolella KSK:n (Saksalainen terrorisminvastainen iskuryhmä) logo. Sisällä mukanana tuli Maruin tuorein AEG-katalogi, ohjekirjanen, 200 .25g kuulaa, latausvermeet, puhdistustikku ja tietysti itse ase. Eli kaikki jo ennestään tuttu sälä. Myös tähtäimille tarkitettu kuusiokoloavaina on sisällytettynä laatikkoon.

Nähdessäni aseen ensimmäistä kertaa, totesin kaikkien huhujen aseen laadusta olevan totta. Kaikki odotus ja kehu, jota ase on saanut riittämiin on täysin oikeutettua. Ase on varmastikin yksi Maruin parhaiten valmistetuista aseista, erittäin tukeva, eikä natise taikka nitise yrittämälläkään. Muovin kiilto myös loistaa poissaolollaan, tosin osat varmasti vielä kiillottuvat ajan myötä viimeistelyn kuluessa käytössä.

Aseen hienouksista mainittakoon etukahvan alla oleva weaver-kisko, joka on täysin metallinen, toisin kuin aseen kantokahvan päällä oleva kisko johon voi helposti kiinnittää punapisteen taikka kiikaritähtäimen. Kummatkin kiskot ovat leveydeltään 20mm. Runkokisko on valmistettu polymeeristä, joka omaa hieman erilaisen pinnan kuin muu runko/kahvat. Avotähtäimet ovat kiinnitetty tähän kiskoon ja niissä on kaksi eri takatähtäinkokoa. Kummatkin ovat tosin kohtalaisen suuria ja vaativat totuttelua pitkille matkoille ammuttaessa. Muuten tähtäimet ovat nopeat käyttää ja ovat samantien hollilla aseen nostettaessa olalle. Hieno yksityiskohta.

Muita mainittavia asioita ovat tietty taittoperä, jonka sanotaa kestävän noin 100 kilon rasituksen (En tosin viisaana ihmisenä menisi heti kokeilemaan, sillä ensimmäiset huhut/raportit hajonneista G36:n tukeista on jo nähty. Tähän mennessä esille on tullut vain muutama, korkeintaan neljä tapausta.) Joka tapauksessa tukki on paljon tukevampi kuin esimerkiski SIG-sarjan varsin onneton tekele, tai AK-47s:n surullisen kuuluisa tukki. Kummankinkätinen tulenvalitsin, sekä hieman erikoisesti toimiva latausvipu ovat myös mainitsemisen arvoisia. Latausvipu sijaitsee kantokahvan alla ja pitää sieltä kääntää kummalle tahansa sivulle ja vetää taakse. Lukko liikkuu täten taakse, paljastaen hopinsäätörullan.

Hoppiyksikkö on kokonaan uudenlainen ja koostuu kahdesta suuremmasta osasta, sekä muutamasta pienestä. Syöttökuilu on kiinnitetty suoraan lipaskuiluun ja täten on varmasti aina oikeassa kohdassa liippaaseen ja hoppiyksikköön nähden. Myös suuttimessa on ohjauskara joka pitää sen aina varmasti suorassa piippua kohden. Tämä toki vaikeuttaa esimerkiksi Systeman työtä valmistaa uusi, vahvempi suutin, mutta uskon sellaisen olevan tulossa markkinoille. Hoppiyksikköä painaa mechaa kohti vahva jousi, joten myöskään ilmaa ei pääse mistään karkailemaan. Hopin säätö on tarkkaa ja täsmällistä, toisin kuin Maruin edelliset yritykset tomivasta, kenttäpurettavan aseen hoppiyksiköstä. Säätö myös pysyy eikä säädy itsestään suuntaan tai toiseen.

Piippu on CAR-15 ja P90 malleista tuttu, eli pituudeltaan 247mm. Ulkopiippussa on 14x1mm CCW, eli vasenkätinen kierre vaimentimen tai uuden liekinvaimentimen / suujarrun kiinnitystä varten.

Liippaat ansaitsevat täysin oman huomionsa. Kuori ja sisusta ovat kummatkin valmistettu tukevasta muovista, kuten oikeassakin aseessa. Kuoreen on valettu kiinnitystapit ja kolot lippaiden vierekkäin kiinnitystä varten. Tällä kertaa edes tapit eivät kiinnity ruuveilla, kuten SIG-sarjassa. Sisältä löytyy muoviin valetut 5.56mm replika-ammukset sekä tarralla toteutettu lipasjousen näköispainos. Kummatkaan eivät näytä lähellekään yhtä hyvältä ilman lippaan kuorta ja itselleni olikin pienoinen yllätys, että replika-ammukset ovatkin muovia, eivät metallia.

Painoa lippaalle kertyy 400g. Kapasiteetti loistaa pienuudellaan lippaan kokoon nähden; 50bb. Tämä johtunee replika-ammuksista. Ilman niitä olisi lippaan kapasitetti todennäköisesti vähintään 70bb. Hi-cap vetää sisäänsä 470bb, mutta sen sisällä ei ole replika-ammuksia. Syöttökolo kummassakin lippaassa on uudenlainen, suurempi kuin tavallisesti. Lippaat siis vaativat omanlaisensa lataustikun. Maruin peruslataustikku ei näihin lippaisiin sovi.

Kylmällä ilmalla lippaissa saattaa ilmetä syöttöhäiriöitä, jotka tuntuvat lisääntyvän akun loppuessa. Lippaiden säännöllinen huolto vähentää syöttöhäiriöiden mahdollisuutta.

Aseen rungosta löytyvät Heckler & Kochin merkinnät:

  HK
  G36C
  Kal. 5,56mm x 45
  85-000029
  02 05

Sekä tietty Maruin vastaavat, joka sinänsä oli hieman yllätys sillä missään muussa Maruin sähköaseessa ei vastaavia varoitustekstejä ole ollut. Samankaltaiset varoitustekstit löytyvät myös lippaasta. Itse olen suunnitellut merkintöjen täyttöä ja hiomista tasaiseksi, jonka jälkeen maalaisin rungon uudelleen mattamustalla. Tosin nykyisellään rungon pinta on niin laadukas, että ennen kuin jo olemassa oleva viimeistely kuluu pois, en aio kyseistä operaatiota toteuttaa.

Metalliosia ovat seuraavat:

 • lisäosien kiinnityskisko
 • liekinsammutin + ulkopiippu
 • tähtäimet
 • liipaisin
 • tulenvalitsin
 • nappi, jolla perän lukkoa käytetään (toimii vastaavalla tavalla kuin SIG-sarjassa)
 • kahvan pohjalevy
 • sisäinen metallitukirunko
 • hylsynpoistoaukon suojus
 • taittoperän rungonpuoleinen sarana
 • pultit, ruuvit ja mutterit

Aseelle kertyy painoa 2850 grammaa, joka on tasan saman verran kuin oikea. Tämä tekee aseesta varsin realistisen tuntuisen ja tuo tietynlaista tukevuuden tunnetta aseen käyttöön.

Akku sijoittuu etutukin sisään ja aseeseen on tarkoitettu 8.4v 600mAh SD-type akku, mutta myös mini-akku jossa on ohut kutistesukka mahtuu aseen sisälle. Maruin oma muovikuorinen mini-akku ei siis aseeseen sovi. 9.6v 600mAh akku mahtuu aseeseen suoraan, ilman minkäänlaisia muutostöitä, sillä se on täsmälleen samankokoinen kuin aseeseen tarkoitettu SD-type. Pienellä työllä saa aseeseen mahtumaan myös AA-kennoista tehdyn 9.6v 1100mAh akun tai hieman suuremmalla työllä 12v 1100mAh akun samaisia kennoja käyttäen


Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


Etutukki kiinnittyy aseeseen lukkotapilla. Lukkosysteemi on kokonaan uudenlainen ja koostuu o-renkaasta joka pitää tapin paikallaan. Totetutus on toimiva, mutta tappi ei pysy kiinni kovin tiukasti, etenkään jos o-rengas vioittuu tai kovettuu vaikkapa talvella. Uskon, että myös tämä osa tullaan näkemään aftermarket-osana.Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!