Blowback-pistoolien huoltaminen

Teksti ja kuvat Gravewind, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 17.3. 2005


Yleistä

GasBlowBack-aseet vievät airsoft-replicat aivan uudelle tasolle. Luistin/lukon liike täräyttää asetta ja antaa kevyen rekyylin, aseet eivät muistuta ääneltään ompelukonetta ja usein ovat vielä teholtaan verrattavissa kevyesti viritettyyn sähköaseeseen. Näistä mainioista ominaisuuksista saa ikävä kyllä maksaa tietyn hinnan. Varsinkin huoltamattomana GBB:n rikkoutumis- tai virhetoimintariski on huomattavan suuri. Tässä artikkelissa kerrotaan perusasiat blowbackin huollosta ja yleisistä asioista jotka auttavat pitämään kalliin aseen kunnossa.


Kaasuseokset

Suomesta saa tällä hetkellä kolmea eri kaasuseosta, Maruin/KSC:n valmistamaa HFC134a-kaasua, TOP:n Green Gas:ia eli HFC22:ta (nykyään yleisemmin propaania) ja American Eaglen Winter Grade "-talvikaasua". Myös muutamia muita merkkejä/laatuja on näkynyt, mutta varsin vähäisissä määrissä. Kolmesta yleisimmästä laadusta HFC134a on heikkotehoisinta ja sitä suositellaan käytettäväksi Japanissa tehtailluissa blowbackeissä. Green Gas ja American Eagle puolestaan ovat voimakkaampia kaasuseoksia, joilla saa aseesta enemmän tehoa irti, mutta kestävyys vastaavasti kärsii. Tämä siis tarkoittaa suomeksi sitä, että aseesi elinikä vähenee.Lipas täytetään kaasulla oikeaoppisesti pitämällä pulloa pystysuorassa. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Taiwanilaiset aseet kestävät yleensä näitä voimakkaampia kaasuja sellaisinaan. Japanilaisetkin merkit kestävät usein suhteellisen hyvin tehokkaampia seoksia, varsinkin jos sijoittaa tiettyihin viritysosiin. Tiettyjen mallien on raportoitu kestävän muutenkin hyvin kauan GG:llä pelaamista. Se, mikä osa aseesta hajoaa ensin on yleensä mallikohtaista, mutta huoltamattomana tiivisteet ovat ensimmäisinä kärsimässä. Kunnolla huolletuissa blowbackeissä rikkoutuva osa on yleensä joku liikkuvista (esimerkiksi pistoolin luisti), minkä ongelman saa oikeastaan kierrettyä vain ostamalla vahvistetun osan tai vahvistamalla sitä itse.


Huoltotoimenpiteet

Monien liikkuvien osien ja kumitiivisteiden kuivumisen takia ase kannattaa aina muutaman pelin jälkeen purkaa osiin ja huoltaa. Tämä tapahtuu kostuttamalla nukkaamaton kangas (talouspaperikin käy paremman puutteessa) silikoniöljyssä ja pyyhkimällä liikkuvien toisiaan hankaavat pinnat puhtaiksi. Tämän jälkeen pinnat ovat puhtaat ja voidellut juuri sopivalla määrällä silikoniöljyä, mikä vähentää kitkaa ja parantaa toimivuutta. Tärkeää on että tämä tehdään juuri kankaaseen tai paperiin silikonia suihkuttamalla ja sillä pyyhkimällä, eikä suoraan aseeseen öljyä lorottamalla. Tarkoitushan on pyyhkiä lika pois, mitä silikoni ei itsestään tee. Silikoniöljy tapaa myös liikaa käytettynä kerätä pölyä ja roskaa, joka ei tietenkään ole hyväksi aseen toiminnalle. Silikonia voi silloin tällöin suihkaista myös hieman sylinteriin, mutta ainakaan itse en tee tätä joka kerta.


Aseen puhdistaminen suoritetaan pyyhkimällä osat silikonissa kostutetulla paperilla. Klikkaa kuvia nähdäksesi sen suurempana.


Seuraavaksi voi ottaa piippurassin käteen ja putsata aseen piipun. Rassin päähän kiinnitetään pieni kankaanpala johon suihkutetaan taas silikoniöljyä. Aseen piippu putsataan mielellään kiertämällä rassia oman akselinsa ympäri ja työntämällä sitä hiljalleen piippuun. Hoppikumin kanssa kannattaa olla varovainen, ettei onnistu liian voimakkaalla rassaamisella sitä tuhoamaan.Piippu puhdistetaan myös silikoniöljyllä, hop-upia varoen. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Tämän jälkeen aseen voi koota ja siirtyä huoltamaan lippaita. Lippaan yläpäässä on usein kaasun ulostuloaukko johon suihkutetaan pieni määrä silikoniöljyä. Lipasta pidetään oikein päin ja painellaan venttiiliä jolloin öljy valuu tiivisteisiin asti. Silloin tällöin kannattaa ottaa venttiili kokonaan irti ja voidella tiivisteet käsin. Tämä pätee erityisesti jos aseen venttiili alkaa vuotaa. Myös lippaan täyttöventtiili kannattaa silloin tällöin ottaa pois ja käsitellä sen tiivisteet silikoniöljyllä. Silikoniöljyä valitessa voi ottaa joko varman päälle ja ostaa juuri airsoftaseille tarkoitettua öljyä airsoft-liikkeestä (kallista) tai hankkia 100% silikoniöljyä rautakaupasta. Muista vielä varmistaa että öljy on varmasti kumitiivisteille suositeltavaa! Aseöljyä ei kannata missään nimessä käyttää, koska lippaan ja aseen tiivisteet ovat tällöin vaarassa.Lippaiden tiivisteet kostutetaan myös. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Lämpötilan vaikutus

Kaasuaseet, erityisesti blowbackit, eivät pidä kylmästä. Jo pelkästään nestekaasun höyrystyminen on niin voimakkaasti riippuvainen lämpötilasta, että aseet harvoin edes toimivat jos on kovin kylmää. Kylmällä säällä käy usein niin että venttiilistä tuleva nestemäinen kaasu ei ehdi höyrystyä kunnolla vaan jäädyttää venttiilin tilapäisesti, jolloin ase ylisyöttää kaasua aseeseen. Tällainen jäätyminen ei tee hyvää varsinkaan aseen muoviosille. Kaasuaseita voi periaatteessa käyttää talvellakin lämmittämällä lippaita ennen käyttöä, mutta kannattaa muistaa myös että muovi haurastuu kylmässä ja luistin kestävyys ei ole aina parhaasta päästä.Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalleYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!