G&G Light Weight Metal Body for M4

Teksti Mosse, taitto Gravewind
Viimeksi päivitetty 25.11.2004


Alkusanat

GuayGuay on vuonna 1986 perustettu taiwanilainen yritys, joka valmistaa erilaisia välineitä armeijan ja virkavallan käyttöön sekä nykyisin myös airsoft-aseita. GuayGuay on viime vuosina tullut yhä enemmän esille airsoft- aseita ja -lisäosia valmistavalla G&G Armament -tuotemerkillään, mikä on saanut suurta suosiota airsoft-yhteisöjen keskuudessa ympäri maailman.Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


Ensivaikutelma

G&G Light Weight Metal Body for M4 Series on juurikin nimensä veroinen. M4-sarjalle tarkoitettu metallirunko on erittäin kevyt ainakin tiettyihin valmistajiin verrattuna. Kuoret painavat n. 240g ja kädessä pideltynä ei juuri merkittävää eroa Maruin muoviseen flat-top versioon huomaa. Jotkut saattavat pitää tätä huonona ominaisuutena, sillä paino tuo tiettyä tukevuuden tuntua aseelle, siinä missä toiset taas eivät välttämättä haluaisi vielä puolen kilon lisäpainoa, mikäli aseessa on vielä muutakin härpäkettä.

Kuoret ovat jonkin sortin magnesium-metalliseosta, josta yritin löytää tuloksetta lisätietoa. Väriltään ne ovat mattamustat, joissa harmahtavan valkoiset merkinnät. Suoraan paketista kuoret tuntuivat erittäin heppoisilta ja heiveröisiltä, mutta aseeseen kiinnitettynä ne antavat erittäin tukevan ja jämeräntuntuisen ensivaikutelman.

Kuorien mukana tulee hylsyportti, forward assist knob, tarvittavat jouset, kiinnitystapit ja vastaavat sokat ja prikat sekä metallinen hop-up-kammio joka on hyvin pitkälti, ellei täysin, kuin Systeman vastaava. Valmistajan sivuilla kerrotaan pienestä lähtönopeuden noususta verrattuna Maruin tai Systeman hoppeihin mutta sitä on vaikea varmistaa ilman kronometriä jota minulta ei löydy.

Loput osat kuten tulenvalitsin, lataajan vipu, lippaanvapautin ym. eivät tule kuorien mukana, vaan kuoret ovat suunniteltu juuri niin että Maruin/CA:n alkuperäiset osat käyvät alkuperäisille paikoilleen, tehden näin kuorista kustannustehokkaammat, vaikka ovatkin aika hintavia ALV:n kera.Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


Asennus

Heti alkuun uhkasi iskeä masennus kun tuntui ettei mecha mahdu sitten millään kuorien väliin. Huolestuin jo tulevasta viilausurakasta, onneksi kuitenkin pienimuotoinen pohdiskelu ja mechan asettelu tuotti tulosta ja mecha loksahti paikoilleen ilman viilaan koskemista. Seuraavana hopinkin asennus sujui mutkattomasti, Maruin hopista vain rattaat ja kumi irti ja uudelleenkiinnitys G&G:n kammioon.

Kuorien yläosan asentamisessa tuli muutama huomioonotettava seikka vastaan, joista ensimmäinen oli että kuorissa ei ole Maruin tapaisia "korvia" takaosassa vaan kuorien yläosa ikäänkuin pujotetaan alaosaan joten kenttäpurun tapaan niitä ei voinut läimäistä päälle kuten muovisella kuorella ollaan totuttu tekemään. G&G:n kuoret pitää pujotella piipun mukaisesti paikallensa mechaa pitkin liu'uttaen. Tämä ei sinällään ole paha sillä juuri korvat ovat aina olleet heikko paikka kuorissa (tarina kertoo) ja G&G:n mallissa ne on korvattu oivalla systeemillä, vaikkakaan kenttäpurkua ei voi enää toteuttaa yhtä helposti, joskaan tätä ominaisuutta ei usein tule tarvinneeksi.

Kenttäpurun kiinnitystapit on toteutettu G&G:n mallissa oivallisesti, takana oleva sokka on kiinnitetty siten että tappi lukkiutuu sokan auetessa tarpeeksi joten sokka ei voi koskaan hukkua metsään. Edessä oleva tappi kierretään kiinni toiselta puolelta mukana tulevalla ruuvilla mikä on kiva ulkonäöllinen yksityiskohta. Kiinnitystapit ovat ainakin uudenkarheina todella tiukat kiinnittää, joten silikoniöljyä kannattaa heittää vähän sekaan että ruuvit menevät kiinni helpommin. Kuoriakin saa painaa lujaa yhteen samalla niitä kiinnitettäessä.

Johtoa suojaava metallilevy pitää myös poistaa mechasta ja sen kanssa saa olla tarkkana ettei sitä hankaa kuorien "terävää" kulmaa vasten. Koska G&G:n kuorien mukana ei tullut pölysuojaa hylsyportin alle, eikä Maruin vastaava osa sovi kuoriin ilman suuria muutostöitä, päätin säästää vaivaa ja jättää pölysuojan kokonaan pois.

Lataajan vivusta, eli siitä mikä avaa Maruin aseissa hylsyportin pitää myös purkaa pois pieni vipu, joka vetää pölysuojan pois portin edestä. Tämä ei ole vaativa operaatio, vaan onnistuu ruuvimeisselillä varsin yksinkertaisesti. Nämä G&G:n kuoret myös laahaavat niin lähellä mechan päällysosaa että mechan takakulmasta pitää hioa hieman pois että lataajan vipu pääsee kiinnittymään pohjaan asti vaivattomasti, muuten vipu saattaa olla hieman jäykkä. Tämä ei ole pakollinen toimenpide, sillä lataajan vipu menee kyllä paikoilleen ilman muutostöitä, eikä kyseisellä vivulla ole enää minkäännäköistä merkitystä, koska hylsyportin lukitusta ei tarvitse enää avata latausliikkeellä. Toimenpide on erittäin nopea ja harmiton mechalle, ja kannattaa, koska tällöin voi latausliikkeellä sitten leikkiä erän alkaessa.Klikkaamalla saat kuvasta isomman version.


Loppusanat

G&G yllätti minut. Kuorien keveys on juuri sopiva minulle ja väriskaala ei voisi olla parempi. Tilaamani Guarderin kahva ja CA:n kädensuojat sopivat kuorien kanssa todella hyvin yhteen. Hop-kammio toimi moitteetta ja asennus oli loppujen lopuksi todella helppoa ottaen huomioon, että nämä olivat minun ensimmäiset metallikuoreni ja ase rakentui toimintakuntoon yhdellä ainoalla kasauskerralla.

Kuoret asettuvat todella tiukasti ja tuntuvat erittäin jämerältä. Lippaat menevät vaivatta paikkaansa jopa uudenkarheana ja myös lippaiden heiluminen väheni. Kenttäpurun myötä poistuvat korvakkeet antavat kuorille lisää kestoa ja kaikki tarvittavat Maruin osat menivät heittämällä paikkaansa. Kaikin puolin kuoret olivat positiivinen yllätys eikä todellakaan jäänyt paha maku suuhun, vaikka tietyissä kohdissa asennusta meinasi masennus iskeä.

Ainoa kalvamaan jäänyt asia olivat huonosti onnistuneet merkinnät omassa kappaleessani. En tiedä onko tämä tarkoituksellista, mutta reunoilta kuviot ovat hieman haalistuneen oloiset. Mielestäni tämä luo vain sellaista kuluneisuuden tuntua, mutta lienee mainitsemisen arvoinen asia. Joka tapauksessa voin omasta puolestani suositella kyseisiä kuoria, enkä usko muidenkaan pettyvän mahdolliseen valintaansa.

Kuoret asennettu TM M4A1:een jossa on CA:n HOB-etupää.Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalle.Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!