G&P M4 Commando

Teksti ja kuvat kansta, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 16.7. 2005


G&P M4 Commando

Reilu vuosi sitten ostin Classic Armyn kokometallisen, rataslaatikko valmiiksi kestävillä osilla varustetun M4A1:n. Kuvittelin että saisin täydellisen peliaseen. Toisin kävi. Paljon viilaamisen ja säätämisen jälkeen ase ei vain toiminut, ei edes Systeman Proboxin kanssa. Rupesin etsimään uutta asetta, joka olisi valmiiksi kokometallinen ja edullinen.

Kuin tilauksesta G&P julkisti oman Colt-sarjansa. Tilaus lähti niiltä sijoilta WGC:iin ja tässä artikkelissä kerron sainko rahoilleni vastinetta.G&P M4 Commando. Klikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman version.


G&P:n valmistamat aseet ovat suoraan laatikosta nostettuna metallisia, kuten myös Classic Armyn ja juuri markkinoille tulleen G&G:n. Tämän M4:n tapauksessa Classic Armyn tuotteisiin verrattuna kokonaisuus tuntuu jämäkämmältä ja hivenen verran raskaammalta kädessä. Lähdetäänpä siis purkamaan tätä kokonaisuutta alkaen aseen ominaisuuksista ja yksityiskohdista.

G&P:n valmistamia etukädensuojiahan on varmasti päässyt käyttöön jopa Suomen maankamaralle asti, joten kaikille ei varmasti ole yllätys mitä kädensuojien sisältä paljastuu. Kuvassa akkutilaan on laitettu kiinni myös WGC:n kautta hankittu 9.6v 1500 mAh akku. Siinä riittää taatusti tehoa pyörittämään aseen koneistoa, josta lisää myöhemmin.Klikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman version.


Hienoja yksityiskohtia kädensuojassa on myös kaasuputki, jota mallinnettiin mm. Tokyo Maruin M733:ssa. Sen yhtenä tehtävänä on estää piipun runkoon kiristävän ruuvin aukipyöriminen. Tämä tilanne on varmasti tullut monelle Colt-sarjan aseen omistajalle tutuksi lähinnä piipun vispaamisena.

Kädensuojiin itseensä on tehty hienosti myös alumiiniset lämpökilvet, jotka esikuvassa estävät piipun lämpösäteilyä tulemasta suoraan ampujan sormille. Näiden osien ulkopinta on maalattu mustaksi.

Ihmetystä aiheutti etukädensuojassa etutähtäimessä olevan renkaan irtonaisuus. Useimpien valmistajien ratkaisuissa (TM, CA, ICS) tämä rengas, joka pitää kädensuojat toisissaan tukevasti kiinni ja estää näiden pyörimisen, on kiinni ruuvilla etutähtäimessä. Nyt ruuvin puuttumisen myötä pääsevät kädensuojat hieman elämään, joten äärimmäistä jämäkkyyttä ei saa, ellei sitten tee-se-itse-miehenä tee asialle jotakin (minä tein).


Lipaskuilu, hop-up koneisto ja merkinnätKlikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman version.


Lipaskuilusta on huono mennä sanomaan mitään erityistä, sillä se on hyvin samanlainen jokaisessa Colt-sarjan aseessa. Mallinnus on ihanteellinen, kun lipas istuu tukevasti kiinni, ei heilu sivuttaissuunnassa saatika kolise pystysuunnassa ja tippuu itsestään lippaanvapautussalpaa painettaessa. Nämä tekijät ovat monesti kiinni myös lippaasta. Koska kyseessä on G&P:n valmistama ase, testasin asiaa tietysti sen omilla lippailla. Lipas istuu tukevasti, ei heilu liikoja sivuttain ja tipahtaa nätisti ja oikeaoppisesti irti salpaa painettaessa. Pystysuunnassa on kylläkin pientä välystä, joka ei minua haitannut, mutta sen voi kyllä korjata (tästä aiheesta lisää täällä).Klikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman version.


Aseessa on vakiona metallinen hop-up koneisto, joka lienee suora kopio Systeman vastaavasta. Hop-up kammio itsessään on hyvin valmistettu, mutta hoppia säätävät rattaat ja muut osat tuntuvat olevan hieman maanantaikappaleita, eli huonolaatuisia. Asetukset tuntuvat säätyilevän itsestään ammuttessa, mitä ei moni pelaaja arvosta. Tämäkin on kuitenkin korjattavissa kotikonstein helposti. Isoimman säätörattaan ruuvin alle laitetaan shimi tai jokin muu pieni aluslevy, jonka avulla rattaat istuvat tiukemmin paikallaan mikä puolestaan estää ylimääräisen pyörimisen.

Itse sisäpiippu tuntuisi olevan väljä, kuulilla on suhteellisen suuri hajonta 25-30 metrissä. Tämä tosin on periaatteessa muutenkin maksimietäisyys tavallisella virityksellä ja tarkkuuspiipun hankinta poistaa varmasti tämän haittapuolen.Klikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman version.


Aseen merkinnät ovat runkoon suoraan stanssattuja tai kaiverrettuja. Merkinnät ovat ilmeisesti jokaisessa aseessa samanlaiset, eikä yksilöllisiä kaiverruksia siis ole. Mielestäni kaiverrukset on toteutettu siististi eikä niissä ole mitään moittimista.


Muut yksityiskohdat, metalliosat ja sisäosatAnodisoituja osia. Klikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman version.


Aseen peräputkessa olevat kierteet lienevät toimivat ja aidot. Niiden avulla putkeen kiinnittyy luultavasti putken juuressa oleva mutteri, mutta en ole asiasta varma, koska en ole asetta näiltä osin purkanut. Metalliosien käsittely on enimmiltä osin toteutettu oikeaa vastaavalla tavalla, anodisoimalla. Ainoastaan runko on maalattu, kaikki muut osat ovat saaneet anodisointivärin pintaansa. Tämä näkyy kuvissa rusehtavana värinä, joka luonnossa näyttää kuitenkin tummanharmaalta.

Rungossa ei ole laisinkaan Colttien perinteisiä vitsauksia, eli heikkoja korvakkeita, jotka katkeavat pienestä rasituksesta esimerkiksi aseen pudotessa tai kaatuessa maahan, tai risukon läpi rynnäköidessä. Seuraukset lienevät tutut, *niks* *naks* - ja ase kahdessa osassa. Nämä korvakkeet on tässä mallissa korvattu eräänlaisella ulokkeella, joka lähtee viritinkahvan alta, yläkuoresta ja ulottuu alarunkoon, peräputken eteen.

Aseen ulkopiippu ansaitsee myös muutaman sanasen. Piippu on yksiosainen ja hienon pintakäsittelyn ansiosta se näyttää ja tuntuu hyvältä. Mitään ylimääräistä heiluntaa ei esiinny.

Aseen sisässä rullaa tuttu koneistoversio II, joka on sekin suora kopio Systeman Proboxeista. Vakiona aseen teho on M90-M100:n tasoa. Itse koneistolaatikkoa en ole vielä aukaissut, joten en voi sanoa sisuskalujen laadusta mitään.


Loppusanat

Aseen edullisuus suhteutettuna laatuun on enemmän kuin kohdallaan. Rataslaatikon ollessa vahvistettu ei tarvitse kaikkia osia laittaa uusiksi, jos mielii asetta virittää. Metallisen kokonaisuuden vuoksi G&P:n tuotteet ovat pelivehkeitä suoraan laatikosta. Kahdeksan Colt-sarjan asetta omistaneena, suosittelen.


Päivitys arvosteluun 2.6. 2005

Omien kokemusten perusteella ja muiden omistajien kommenttien perustella G&P:n rataslaatikon osat ovat aseen heikoin lenkki. Tiedossa on jo useita aseita, joista on vähintäänkin tulivalitsinlevy, suutinlevy ja sulkukytkin hajonneet. Syy tähän lienee huono materiaali. Myös muita komplikaatioita, kuten liipaisimen jääminen pohjaan ja rataslaatikon jumiutuminen on esiintynyt.

Itse olen vaihtanut aseen sisälle Systeman M120 -jousen. Mekaaniset osat: rattaat, sylinterin osat ja itse rataslaatikko ovat kestäneet mainiosti, vieläpä ilman vahvistusviilausta. Mutta suutinlevy ja tulivalitsinlevy ovat hajonneet yksitellen. Sijoitin Systeman valmistamaan johtosarjaan ja muihin osasiin. Suoraan ei johtosarja toimi vaan vaatii tulivalitsinlevyn rinnalleen, koska G&P on käyttänyt toisenlaista suunnittelua ko. osissa, eikä valitsinlevyssä ole virtapiiriä sulkevia kupariosia. Tiedossani on tapauksia, joissa osat ovat menneet suoraan paikoilleen ja toimineet moitteettomasti. Omassa aseessani näin ei käynyt, vaan siinä ilmeni häiriöitä. Oireita ovat mm. liipaisimen toimimattomuus, sarjatulen ammunta kertatuliasennossa ja liipaisimen mekaaninen jumitus. Nähtävästi osien toleranssit ja muut mitat eivät ole täysin samoja, mikä aiheuttaa toimintahäiriöt.

Ulkoisesti ase on mitä mainioin peliase tukevuuden ansiosta. Vaakakupissa aseen epävarmuus ja sisäosien heikkous painavat toisaalta todella paljon. Rataslaatikon kiinnipitävät ruuvit ovat myös sangen huonolaatuisia ja niiden kannat tuppaavat pyöristymään pidemmän päälle.Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalleYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!