G&G GR16 R4

Teksti ja kuvat atlaz, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 29.3. 2005


Yleistä

G&G on vuodesta 1986 toiminut taiwanilainen airsoft-valmistaja. Nimi on lyhenne sanoista GuayGuay, tai Guay². Suomeksi sana tarkoittaa aavetta. G&G on vasta äskettäin tuonut markkinoille asekokonaisuuksia, mutta on ennestään niittänyt mainetta hyvälaatuisilla metallisilla lisäosilla, jotka ovat pääasiassa olleet tarkoitettuja Maruin aseille. G&G:n aseista on liikkunut jos jonkinlaista mielipidettä ja tässä arvostelussa on tarkoitus tutkia yhtä asetta niiden pohjalta. Malli GR16-R4 eroaa muista G&G GR-malleista RIS:in, takatähtäimen sekä tukin osalta. Muita malleja G&G:llä ovat GR16, GR16-R5, GR16 A2 sekä M14.G&G GR16-R4. Klikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman version.


Tämä aseyksilö tuli minulle maaliskuun alussa hyvän IRC-kaupan tuloksena. Aseen historiasta mainittakoon sen verran, että huhujen mukaan kyseessä on WGC:stä voitettu kappale. Vaikka ase on siis "käytettynä" ostettu, sillä ei ole ennen minua pelattu. Valitettavasti paketista puuttuivat G&G:n oma lipas, safetycap, takatähtäin, kiskosuojat sekä pystykahva, jotka siis tavallisesti kuuluisivat pakettiin. Aseeseen oli myös vaihdettu hop-up-kumi ongelmatilanteen takia. Monet muut sivustot ovat juurikin moittineet G&G:n omaa hop-up-mekanismia.


Päällisin puolin

Ase on ulkoisesti varsin näyttävä ja tukevan tuntuinen. Lähemmän tarkastelun jälkeen selviääkin, että G&G on ajatellut lähes kaikkia niitä puutteita, joita muiden valmistajien aseissa on esiintynyt. Ulkopiipun heiluntaa ei ole havaittavissa, hop-up-koneisto on jämäkkä eikä sisäpiippu turhia siinä heilu taikka pyöri. Aseen magnesium-metallikuorien kylkeen on kaiverrettu näyttävästi G&G:n logo sekä tekstit G&G ARMAMENT. GR16-R4, 6.00MM ELECTRICAL. SER. 0000026 ja COMPLETE A.E.G. SERIES. MFG. BY G&G ARMAMENT. CAPITAL OF GREEDY ISLAND. Aseen toiselle puolelle on kaiverrettu ainoastaan G&G ARMAMENT. CAPITAL OF GREEDY ISLAND. Aseen RAS-kiskoihin on lisäksi kaiverrettu numerosarjat. RAS on myös varustettu alapuolen lämpösuojalevyillä, mikä tuo oman lisänsä ulkonäköön. Yläpuoli on avonainen. Ase on kokonaisuutena erittäin metallinen, ainoina muovisina osina aseessa ovat pistoolikahva sekä tukki, nämäkin ovat kunnollista polymeerimuovia.
Näyttävät G&G:n kaiverrukset. Klikkaa kuvia nähdäksesi niistä suuremman version.


Aseessa akkutila on hoidettu readymag-systeemillä, mikä tarkottaa, että aseen lipaskuilun viereen on kiinnitetty ulkoinen ns. toissijainen lipaskuilu. Virtajohdot tulevat ulos rungon sivusta josta ne menevät sisään readymag-kuilun kautta tyhjään G&G-lippaaseen, johon akku on tarkoitus sijoittaa. Tätä tekstiä kirjottaessa oma readymag-systeemini on kuitenkin jo poistettu ja myyty eteenpäin. Readymagia poistaessa täytyy kuitenkin muistaa, että mechaboxista tulevia johtoja on vaikea sijoittaa mihinkään muualle mechaa avaamatta ja johdotusta uusimatta. Johdot tulevat mechasta, etuosan alapäästä, ja jatkuvat ulos kuoren läpi liipasimen yläpuolelle. Mechassa on kuitenkin jo valmiit reiät, joten johdot on mahdollista pujottaa ulos myös takapäästä. Valitettavasti metallikuorissa ei ole sopivia reikiä johtojen ulosviennille taaksepäin (paitsi tietenkin täysikokoisen perän sisälle).Alkuperäinen akkujohto tulee lipaskuilun kohdalta ulos. Klikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman version.


Poistettuani readymag-akkulippaan aseesta jäi ongelma akun sijoittamisesta. Muutamat loogiset vaihtoehdot olisivat laittaa akku AN/PEQ-tilaan, laittaa aseeseen kiinteä perä, tai kiinnittää akkupussi aseen teleskooppierään. Itse pidensin johtoja, suojasin ne supistussukalla ja asensin perään akkupussin. Tämä on tosin vain väliaikainen ratkaisu parempaa odotellessa.


Purkaminen ja sisukset

Aseessa on todella helppo kenttäpurku. Homma hoituu ottamalla etummainen tappi ulos, tarttumalla latauskahvasta kiinni ja sitten vetämällä rungon yläosaa eteenpäin ja irti. Yläosaan jäävät metallinen hoppikoneisto sekä sisäpiippu on tällöin erittäin helppo poistaa aseesta. Huomioitavaa on, että aseen kenttäpurkutappi ei lähde kokonaan irti kuoresta, vaan jää lukitusjärjestelmän avulla kiinni kuoreen. Sen katoamisesta ei siis tarvitse huolehtia. Perä lähtee irti tavallisella tavalla, eli painamalla teleskooppitukin pituudensäätövipua vastakkaiseen suuntaan kun yleensä. Perälevy on kiinni pienellä kuusiokoloruuvilla joten tässä vaiheessa tarvitaan ensimmäistä kertaa työkaluja. Perään ruuvattu rautapalikka lähtee irti käsin pyörittämällä. Moottori lähtee pistoolikahvasta irroittamalla moottorin kiristysruuvin sekä kaksi kuusiokoloruuvia jotka pitävät pistoolikahvan pohjalevyä paikoillaan. Pistoolikahva puolestaan lähtee irti avaamalla kaksi ruuvia kahvan sisäpuolen pohjasta. Huomio! Näitä kahta ruuvia kiristäessä täytyy olla erittäin varovainen, sillä liikaa kiristettäessä saattavat aseen alakuoren kierteet hajota.Ase on hyvin helppo purkaa perusosiin. Klikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman version.


Moottorina on G&G:n oma "R25k Hi-Torque Motor" ja merkinnöistä päätellen se antaa 25 000 kierrosta minuutissa virralla 1800mA/8,4V. Moottori on kopio Systeman EG1000-mallista. Tätä enempää en asetta purkanut. Huomioitavaa kuitenkin on, että tässä aseessa kenttäpurkutappia lukuunottamatta jokainen tappi on kiinni hyvin tiukasti. Asetta kasatessa kannattaa aina ensin kiinnittää kuoren yläosa takaisin ennen perän kiinnittämistä. Syy tähän on se, että tukkia kiinnittäessä se saattaa työntää mechaboxia muutaman millin eteenpäin, jolloin kenttäpurkutappi ei enää mene paikalleen.


Käytössä

Aseella on nyt pelattu kaksi noin 6 tunnin mittaista CQB-peliä, joiden aikana sillä on ammuttu noin 25 lippaallista kuulia. Mitään häiriöitä ei ole ollut ja aseen tulinopeus on verrattavissa (miniakullakin) täysin Maruin orginaaliaseisiin. Ase on kuitenkin Maruin aseita huomattavasti tarkempi sen 6,035mm sisäpiipun takia, joten tarkkuuspiippua tähän aseeseen tuskin tarvitsee, ellei sitten pidennystä kaipaa. Monessa muussa arvostelussa on aseen omaa hop-up-yksikköä moitittu, mutta kun aseeseen vaihdettiin hoppikumi ei senkään suhteen ole ollut mitään ongelmia. Hoppi pitää myös hyvin säädöt paikallaan.Hop-up on helposti säädettävissä. Klikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman version.


Ase toimii todella hyvin CQB-peleissä teleskooppitukin ja käsiteltävyyden ansiosta. Minkäänlaista ahtauden tunnetta ei aseella ole tullut, vaikka välillä joutuikin pieneen tilaan ahtautumaan. Aseella ampuessa tehoeron Maruin aseisiin verrattuna huomaa todella selvästi. Siinä missä Maruin vakioaseella ammuttaessa kuula alkaa jo pudota, toimii GR16-R4 kuten Duracell-paristo, eli jatkaa ja jatkaa ja jatkaa. Valitettavasti en ole lähtönopeutta päässyt vielä mittaamaan, mutta huhujen mukaan tehot vastaavat "M110"-viritystä. Pahvisen rynnäkkökilven lävistämiseen ase oli mitä parhain, kun esimerkiksi Maruin M4A1 tai SR16 vain naarmuttivat kilven pintaa.

Aseessa on todella jämäkkä ja metallinen ääni laukaistaessa, joskin moottorista kuuluu ehkä hieman liikaa vinkumista. Moottorin säätöruuvi ei vaikuta millään tavalla ääneen tai toimivuuteen, vaikuttaa siltä kuin siinä olisi vain on- ja off-asento. Liian löysällä säädöllä moottori pyörii yksinään, mutta kiristettäessä moottori ei missään vaiheessa lakkaa pyörimästä. Aseesta ei kuulu muuta ääntä kuin perän kolina, kun sitä ravistaa. Kaikki muovinen nirskunta ja narskunta on eliminoitu runsaalla metallilla ja hyvällä viimeistelyllä.


Loppusanat

Tästä aseesta ei ole enää paluuta Maruin vakioaseisiin. En itse uskalla edes laskea kuinka paljon rahaa joutuisin laittamaan Maruin aseeseen, että pääsisin samalle toimivuus-, teho- ja ulkoasutasolle kuin mitä tässä aseessa on sellaisenaan. Valitettavaa on että G&G:n aseissa hop-up-yksikköä on moitittu, eikä turhaan, mutta tähänkin vikaan auttoi pelkkä hoppikumin vaihto Prometheukseen. Nähtäväksi jää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan AEG-aseiden saralla, mutta ainakin tämä ase korottaa rimaa huimasti.

Lisää kuvia aseesta löytyy täältä.Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalleYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!