Guarder SEAL 2000 -liivit

Teksti ja kuvat Carbine, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 8.2. 2004


Yleistä

Liivi on suhteellisen uusi lisäys Guarderin kattavaan liivivalikoimaan ja jatkaa myös Guarderin tyyliä kopioida muiden valmistajien liivejä. Tällä kertaa kunnian on saanut ABA, eli American Body Armor. Liiviä on saatavilla sekä mustana, että vihreänä ja sen mukana toimitetaan itse liivi, kaksi tarviketaskua, joiden kummankin sisällä on irrotettava haulikon hylsypidike, kuusi M16:n lipastaskua ja yksi pistoolin lipastasku. Kaikki taskut kiinnittyvät PALS-kiinnikkeillä. Liivi on siis modulaarinen. Lisäksi mukana seuraa Guarderin oma kapeahko ja velcrolla vuorattu pistoolivyö.

Valmistusmateriaalina toimii jälleen myös muista Guarderin liiveistä tuttu 1000-denierin Cordura-nylon. Säätöjä liivistä löytyy käytännössä vain sivuttaissuunnassa selässä sijaitsevan paracord-naruhässäkän, sekä myös vyön oman säätömahdollisuuden muodossa. Selkäpuolen säädössä riittää varaa jopa todella suurelle elintasomahalle, sillä Paracordia on yhteensä noin kahden metrin verran. Myös liivin takaosassa, lähellä niskaa on jonkinlainen säätönauha. Pystysuunnassa säätöä ei ole. Liivi suljetaan etupuolelta löytyvällä vetoketjulla, sekä vyön Fastex-lukolla. Liivi sijoittuu rakenteeltaan taktisen liivin ja kantolaitteen välimaastoon. Ttakapuolelta löytyy muutama PALS-kiinnikettä muistuttava velcrolappu, sekä yhteensä neljä kappaletta Fastex-lukkoja, joihin voi kiinnittää esimerkiksi erillisen CamelBakin kantopussin. Vasemman olan yli menee paksu nylon-nauha, joka kiinnittyy tarralla. Oletettavasti siihen saa kiinni erilaisia taskuja, mutta virallinen tarkoitus jäänee suurimmalle osalle arvoitukseksi. Etupuolelta löytyy viisi riviä PALS-kiinnikkeitä, joissa M16:n lipastaskut sekä tarviketaskut ovat oletusarvoisesti kiinni. Lisäksi koko liivin alaosaa kiertävät vyölenkit, joissa on sekä tarra-, että nappikiinnitys. Materiaalina toimii jälleen nylonverkko, joka on paitsi hengittävää myös kestävää. Reunat ovat vahvistettu nylonnauhalla. Liivin sisäpuolella ei ole ainuttakaan taskua.

M16:n lipastaskut vetävät sisäänsä yhden lippaan kukin, eivätkä niihin mahdu muut kuin M16:n ja MP5:n lippaat. Taskut suljetaan Fastex-lukoilla ja niitä voi säätää pituussuunnassa tarranauhalla. Pistoolin lipastasku on myös säädettävä pituussuunnassa ja sulkeutuu Velcrolla, jonka lisäksi on vielä nappivarmistus. Myös pistoolin lipastasku on PALS-kiinnitteinen, mutta sen voi kiinnittää vain vaakasuoraan. Tarviketaskut sulkeutuvat niin ikään nappivarmisteisilla tarranauhoilla. Niiden sisältä löytyvät haulikon hylsypidikkeet kiinnittyvät tarranauhalla ja ne voidaan siirtää tarvittaessa myös liivien mukana seuraavalle vyölle. Pidikkeeseen mahtuu kuusi hylsyä ja niitä ollessa kaksin kappalein koko liiviin mahtuu kiinni 12 hylsyä, sekä mahdolliset irrallaan olevat hylsyt, joita tarviketaskuihin mahtuu aimo läjä.

Käytössä

Liivit ovat erittäin mukavat ja viileät päällä, lähinnä hengittävän ja pehmeän materiaalinsa ansiosta. Vyön ja olkapäiden kohdalla verkko, josta liivi koostuu, on kaksinkertainen ja kerroksien välissä on vielä ylimääräiset pehmusteet. Kunnolla säädettynä liivi istuu hyvin, tosin mikäli käyttäjä on todella pitkä jäävät taskut turhan ylös, eikä asialle juuri voi mitään pituussäädön puuttuessa. Liivin pehmeän rakenteen ehdoton huono puoli tulee esiin, mikäli tarviketaskut pitää alkuperäisillä paikoillaan liivin yläosassa ja latoo ne täyteen jotain painavaa, kuten GBB-pistoolin lippaita. Tällöin koko liivin yläosa heiluu juostessa vähintään häiritsevästi, joten tarviketaskuissa kannattaa säilyttää vain kohtalaisen kevyitä tavaroita. Suurimmalle osalle tarviketasku lienee PMR-radion todennäköinen säilytyspaikka, jolloin ongelmia ei synny. Tarviketaskut voi tietysti myös siirtää liivin eri osaan tai vaikkapa vyölle, mikäli tarvetta painavien tavaroiden kantoon niissä on.

Lipastaskut ovat uutuuttaan varsin jäykät, ja niissä kannattaa ehdottomasti säilyttää lippaita liiviä säilytettäessä, jotta jäykkä materiaali hieman muotoutuu lippaan muotoihin. Itse liivi ei juuri muotoilua tarvitse, vaan kunnolla säädettynä istuu päällä saman tien oikein ja mukavasti. Liivin sulkeva vetoketju on vahvaa tekoa ja sijaitsee kahden nylonliuskan suojassa, joten suoraa ja sitä mahdollisesti vaurioittavaa kuulan osumaa vetoketjuun on mahdoton saada. Liivi pysyy päällä kovassakin menossa ja vahva rakenne takaa kestävyyden normaaleissa pelitilanteissa. Aivan muiden Guarderin liivien, kuten M.O.D -sarjan tasolle liivi ei yllä laadussa, mutta pesee silti halvemmat liivit, kuten Fostexin tai Milforcen tekeleet mennen tullen tällä osastolla.


Loppusanat

Mikäli lippaita ei tarvitse kantaa yli seitsemää (kuusi liivissä, yksi aseessa) tai ei ole reilusti yli 180cm pitkä voi liiviä suositella lähes varauksetta. Liiviä voi laajentaa kaikilla SPEAR, MOLLE, ALICE tai STRIKE -standardin taskuilla, joskin kiinnityspaikkoja on lähinnä vain liivin etuosassa. Myös liivin mukana seuraava vyö tuo oman osansa käyttömukavuuteen ja laajennusmahdollisuuksiin, tosin kapeutensa takia ei välttämättä sovellu suoraan painavan pistoolin kantamiseen vyökotelossa. Kaiken kaikkiaan kyseessä on hyvä perusliivi modulaarisuudella maustettuna ja ehdottomasti harkitsemisen arvoinen liiviä hankittaessa.

Suomessa tätä ja muita Guarderin liivejä myy Tmi. Fairsoft.Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalleYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!