Guarder M.O.D Tactical Body Armor

Teksti ja kuvat Carbine, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 21.01. 2004


Yleistä

Guarder on tunnettu lähinnä korkealaatuisten airsoft-aseiden viritys-, ja korvausosien valmistajana, mutta on hiljattain vallannut alaa myös pelivarusteiden saralla. Guarderin mallisto nykyisellään kattaa liivejä niin taktisista malleista aina kantojärjestelmiin ja luoti-, ja sirpalesuojaliivireplikoihin. Suurin osa malliston liiveistä on kopioita jo olemassa olevista liivimalleista, kuten USA:n Armeijan Interceptor-luotisuojaliivistä, josta tässä käsiteltävä liivi on kopioitu. Guarderin M.O.D -sarja käsittää kaiken kaikkiaan kolme liiviä:

  • M.O.D Tactical Body Armor, joka on kopio jo edellä mainitusta Interceptor-luotisuojaliivistä.
  • M.O.D II Tactical Vest, joka on kopio USA:n Armeijan MOLLE II –kantojärjestelmästä.
  • M.O.D Duty Tactical Vest, joka on kopio USA:n Armeijan RACK -kantojärjestelmästä.

Yhteistä näiden liivien välillä on taskujen PALS -kiinnitysjärjestelmä, joka perustuu liiviin ommeltuihin nylonnauhoihin. Ompeleiden väliin on jätetty paikat, johon mahtuu saman levyinen nylonnauha tai esimerkiksi Alice-standardin metalliklipsi, joten myös LC-2 – kantojärjestelmän taskut sopivat näihin liiveihin. Erästä tuttua lainaten voikin todeta, että liiveihin saa kaiken kiinni, mikä on yhteensopiva purkan, teipin tai nippusiteiden kanssa.


Point Blank Body Armor Interceptor

Aito Interceptor kestää 9x19mm ammuksen ja suojalevyjen, joille myös replikassa on paikat, kanssa 7.62x39mm ammuttuna miltä etäisyydeltä tahansa ja sitä voidaan laajentaa kurkku-, ja nivussuojilla. Valmistaja Point Blank Body Armor USA:ssa. Liiviä on saatavilla XS, S, M, L ja XL kokoisena, mutta replikaa vain yhtä, joka kutakuinkin vastaa aidon kokoa M. Replikaan myös sopivat aidon kurkku-, ja nivussuojat.

Tietoja aidosta liivistä löytyy seuraavista osoitteista:

  • http://www.pointblankarmor.com/interceptor.asp
  • http://www.pointblankarmor.com/interceptor-modified.asp
  • http://www.pointblankarmor.com/plates_military.asp

Guarder M.O.D Body Armor


Klikkaamalla saat kuvista isomman version.


Liivi on valmistettu DuPont-yhtymän 1000 Denierin Kordura-nylonista, joten kankaan kestävyys ei tule olemaan ongelma kovassakaan käytössä. Työn jälki on myös erinomaista eikä harottavia ompeleita tai muita epätäydellisyyksiä löydy edes etsimällä. Liivi vastaa rakenteeltaan 90-prosenttisesti aitoa Interceptor-luotissuojaliiviä, eroten lähinnä valmistusmateriaaliltaan. Suojalevyille on paikat myös replikassa, kaksi edessä ja yksi takana, sekä etumaisessa rintataskussa paikka ns. SAPI-levylle, jonka pikairrotusjärjestelmä on myös toteutettu. Selkäosasta löytyy myös paikka esimerkiksi CamelBakin Storm-mallin juomarakolle, samoin kuin oikeasta. Koko liivissä on ohut neopreenitoppaus, joka ei juuri ja juuri estää osumien tuntemisen liivin lävitse. Ainoa ero aitoon on juuri tuo toppaus, sekä selkäosan PALS-kiinnikkeiden ylettyminen koko selän yli. Aidon kiinnikkeet löytyvät vain sivuilta, jättäen keskiselän tyhjäksi.

Taskuja liivin mukana ei seuraa, mutta kuten jo aiemmin mainittiin, on liivi yhteensopiva sekä aitojen MOLLE-sarjan taskujen, että Guarderin valmistamien kopioiden kanssa. Guarderin taskut ovat varsin hinnakkaita, mutta aitojen Suomeen saanti voi olla hankalaa. Yksityiskohtana mainittakoon Guarderin taskujen olevan kopioita MOLLE II:n taskuista kun taas kilpailevan firman, OGW:n Interceptor-replikan taskut ovat kopioitu MOLLE I:n taskuista. Eroina näissä kahdessa taskumallissa on lähinnä läpän kiinnitys.

Guarderin liiviä on saatavilla kolmena eri värivaihtoehtona: Woodland, oliivinvihreä ja musta. Kaikki värivaihtoehdot koskevat vain ulkopuolta. Sisäpuolelta liivi on aina musta. Tässä käsitellyn Woodland-värisen liivin väritys vastaa varsin hyvin Propperin Woodland-maastopuvun väritystä, suurimpana erona Guarderin valitsema tummempi väritys. Kuviointi on kutakuinkin identtinen Propperin kuvioinnin kanssa.


Käytössä

Guarderin liivi on varsin kevyt ja oikein säädettynä mukava päällä. Säätöjä löytyy vain sivusuunnassa, kuten oikeastakin. Liivi ei sovi kovin hyvin käytettäväksi korkean tai paksun kauluksen kanssa, sillä silloin liivin yläosa voi painaa ikävästi kurkkuun alas katsottaessa. Liivi istuu päällä varsin ylhäällä, joka kannattaa huomioida taskujen kiinnityspaikoissa. Aivan liivin yläosaan kiinnitetyt taskut ovat hankalia ja hitaita käyttää. Liivin matalahko leikkaus mahdollistaa myös esimerkiksi LC-2 tai MOLLE-kantojärjestelmän käytön luontevasti.

Liikkumista liivi rajoittaa yllättävän vähän. Käsien liikkeitä ei juuri ollenkaan ja vain kumartumista hieman. Myöskään selkää ei voi juuri kyyristää liivi päällä, luonnollisista syistä. Kuitenkaan esimerkiksi ns. korsettiliivin antamaan liikkumavaraan liivin kanssa ei yllä, joten ainoaksi liiviksi Interceptor ei ehkä ole paras vaihtoehto, etenkään sisäpeleihin. Myös lämpimällä ilmalla voi liivi koitua tukalaksi. Painoa on vähän, mutta hengittävyys on nollaluokkaa.


Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan liivi on erinomaisesti tehty eikä jätä juuri mitään toivomisen varaa missään suhteessa. Ainoastaan siksi, että tarvitsee jonkinlaisen liivin airsoft-käyttöön, ei tätä luotisuojaliivin replikaa ehkä kannata hankkia jo hinta-käyttösuhteensa takia. Mikäli haussa on esimerkiksi täydellinen jenkkivarustus tai vaikkapa kuulasuoja rankasti viritettyjen aseiden varalta on liivi erinomainen ostos. Liivi ei myöskään sovellu paljon yli 180cm pitkille pelaajille pienehkön kokonsa takia.Guarder M.O.D Tactical Vest

Kuten jo tuli mainittua, on Guarderin M.O.D Tactical Vest kopio USA:n armeijan Ranger-pataljoonien käyttämästä RACK-kantolaitteesta. Kirjaimet ovat lyhenne sanoista Ranger Assault Carrying Kit. Guarderin versio toimitetaan kahdella lipastaskulla, joista kumpikin vetää sisäänsä kaksi M16-sarjan lipasta, juomapullotaskulla, johon mahtuvat useimmat n.1-1,5l vetoiset juomapullot, sekä kahdella varustetaskulla, joista toinen on tarkoitettu Saber- radiolle ja toinen USA:n armeijan käyttämälle AN/PRC-126 – radiolle. Aiemmin liivin mukana seurasi kolme lipastaskua, mutta Guarderin muutetun toimituskäytännön takia uusien liivien mukana seuraa vain kaksi.

Itse liivi koostuu käytännössä kolmesta paneelista, jotka kaikki ovat vuorattu PALS-kiinnikkeillä. Ylimmän rintapaneelin saa käännettyä alemman osan sisätaskuun, jolloin liivistä saa myös hieman vyötyyppisen kantolaitteen. Kaikissa paneeleissa on sisäpuolella taskut, joihin saa kaikenlaista sekalaista rojua tai vaikka kartan. Oikeassa liivissä nämä taskut ovat tarkoitettu esimerkiksi pimeänäkölaitteen kantoon. Materiaalina toimii jälleen DuPont-yhtymän 1000 denierin Cordura nylon, sekä hyvälaatuinen nylon-nauha. Lukkojen virkaa ajavat muoviset Fastex -lukot. Liiviä on saatavilla oliivinvihreänä, mustana ja woodland -maastokuvioituna.

Lipastaskut suljetaan Velcro-tarranauhalla, sekä Fastex-lukolla. Taskuja voi kiristää, jolloin niissä voi käyttää myös yhtä lipasta ilman, että se pääsee heilumaan taskun sisällä. Fastex-lukot ovat käytännössä varsin turhat ja hidastavat lippaan ulos ottamista, joten osa pelaajista saattaa haluta poistaa lukot kokonaan, joka ei haittaa taskun käyttöä millään tavalla. Myös muut taskut suljetaan samalla tavalla, lukuun ottamatta kenttäpullotaskua, jossa on pelkkä Fastex – lukko. Taskun läpän voi myös taittaa taskun sisään, jolloin pullon saa pysymään paikallaan kahdella nylon-nauhalla ja siitä voi juoda sen ollessa taskussa. Myös toisessa varustetaskussa on kaksiosainen läppä ja tätä taskua voi käyttää esimerkiksi tyhjien lippaiden säilytykseen pelin aikana. Toinen varustetasku on varustettu muotoilulla läpällä ja sitä voi täten käyttää esimerkiksi pistoolitaskuna.Klikkaamalla isompi kuva


Käytössä

Liivin säätömahdollisuudet ovat laajat ja sopivuus on taattu, on käyttäjä sitten pitkä tai pätkä. Myös elintasomahan saa mahtumaan liivin sisään ongelmitta. Säätöjä siis löytyy niin pituus- kuin poikittaissuunnassakin ja molemmissa on säätövaraa riittävästi, joskin todella pienelle liiviä ei välttämättä saa sopivan kireäksi. Olkaimia voi käyttää joko repputyyliin kumpikin oman puolensa olkapään ylitse tai ne voi vetää ristiin selässä, jolloin liivi on huomattavasti tukevamman oloinen päällä ja heiluu vähemmän. Alaselästä löytyvä kiinnitysnauha on sekin Fastex – lukolla varustettu ja säätövaraa riittää varmasti suuremmalle. Pienemmälle voi vara loppua, johtuen lähinnä liivin rakenteesta. Kunnolla kiristettynä liivi istuu tiukasti päällä ja heiluu täysillä taskuilla vain vähän, josta suurin osa on tukevan valmistusmateriaalin ansiota. Myös tukevat ja laadukkaat ompeleet auttavat pitämään liivin paikallaan kovassakin menossa. Mikäli käytössä on Interceptor -luotisuojaliivi tai sen replika, on liivi jälleen tukevampi ja mukavampi päällä. Aito RACK on tarkoitettu kannettavaksi suunnilleen pallean kohdalla, jolloin vyötärö ja lantio jäävät vapaaksi ja käyttäjä voi käyttää liivin kanssa samaan aikaan esimerkiksi pistoolivyötä. Myös Guarderin RACK – replika kannattaa ehdottomasti kiristää näin käytettäväksi. Kunnolla kiristettynä liivi ei juuri haittaa liikkumista, ellei se ole täynnä taskuja.

Taskujen paikan saa käyttäjä valita vapaasti, sillä koko liivi on vuorattu PALS-kiinnikkeillä, jotka ulottuvat aina alaselkään asti. Valitettavan usein tosin näkee liivejä, joissa myös turhat taskut ovat kiinni, vaikka modulaarisuuden yksi pääasia on juuri turhien ja tarvittavien taskujen erottelu, jolloin turhat taskut voi jättää kokonaan irti liivistä. MOLLE -standardin taskut voi myös kiinnittää vyölle tai Alice -klipseille tarkoitetuille paikoille, jollaisia löytyy esimerkiksi Blackhawkin taktistenliivien selkäosasta.


Loppusanat

Mikäli liivistä haluaa jotain huonoa sanoa, lienevät lipastaskujen Fastex – lukot ensimmäisenä listalla ja toisena liivin yhteensopimattomuus juomajärjestelmien, kuten CamelBakin kanssa. Fastex – lukot voi kuka tahansa irrottaa helposti leikkaamalla ne irti kiinnikenauhoistaan ja polttamalla nauhojen päät purkautumisen estämiseksi. Myös juomajärjestelmän voi kantaa esimerkiksi Interceptor-replikan taskussa tai ostamalla sille oman taskun, joita myy esimerkiksi Blackhawk tai Tactical Tailor.Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalleYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!