JUST:n PASGT-kypärä

Teksti ja kuvat Carbine, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 5.1. 2005


PASGT ?

Nuo viisi kirjainta, jotka tarkoittavat Personal Armor System Ground Troops eli vapaasti suomennettuna maavoimien henkilökohtainen suojajärjestelmä, ovat varmasti lähivuosina tulleet tutuiksi monelle harrastajalle. PASGT on USA:n armeijan (nyt jo vanhentunut) suojavarustelinja, joka käsittää mm. sirpaleliivin ja kypärän, jonka jäljitelmää tässä käsitellään. Järjestelmän ovat sittemmin korvanneet uudemmat varusteet kuten MICH-kypärä ja Interceptor-luotisuojaliivi. Myös PASGT-linjan tuotteita näkyy kyllä yhä käytössä mm. Irakissa, tosin lähinnä huolto-, yms. takalinjoissa toimivilla joukoilla.Kypärä ja sen päällinen. Klikkaa nähdäksesi kuvan suurempana.


Global Armourin valmistama PASGT-kypärä otettiin käyttöön 1980-luvun alkupuolella. Sitä valmistetaan viitenä eri kokona (XS-XL). Painoa tältä useasta Kevlar-kuitukerroksesta valmistetusta kypärältä löytyy 1,4kg(XS)-1,9kg(XL). Kypärästä löytyy säädettävä kiinnityssysteemi, joka koostuu kaksipisteleukahihnasta, pään ympärille säädettävästä pannasta sekä kruunuosasta, jolla säädetään kuinka korkealla kypärä istuu käyttäjänsä päässä. Kiinnitykset pitävät kypärän kuoren irti päästä, jolloin mahdollinen sirpaleen osuma tai vastaava ei aiheuta kypärän iskeytymistä käyttäjänsä päähän. Suojaukseltaan IIIA (610m/s) -tasoinen kypärä tarjoaa suojan 9mm pistoolin ammuksia ja sirpaleita vastaan. Kypäränpäällisiä on saatavilla monissa eri väreissä ja kuvioissa, kuten esimerkiksi Woodland, oliivinvihreä ja 3-värinen aavikkokuvio.


JUST:n aikaansaannos

Tätä jäljitelmää pidetään yleisesti ottaen parhaana markkinoilla olevista. Kypärä on valmistettu korkealaatuisesta ABS-muovista ja sen kiinnityssysteemi koostuu nahkaisesta pannasta, nylonisesta kruunusta sekä leukahihnasta. JUST valmistaa kypäräänsä vain yhdessä koossa, mutta säädettävän kiinnityssysteemin ansiosta sen saa säädettyä sopivaksi niin pienelle kuin suurellekin päälle. Rajansa tosin kaikella, aivan pienipollaisille tai todella suuren kaalin kantajille kypärä ei sovi. Suurimmillaan kypärä menee juuri ja juuri 61cm ympärysmittaiseen päähän. Allekirjoittaneen 59cm pään ja kypärän väliin saa siis vielä tarvittaessa hupun. Ulkoisesti kypärä vastaa kooltaan L-koon aitoa PASGT:a ja siihen myös sopivat aidolle kypärälle tarkoitetut päälliset, joita valmistaa mm. Propper. Painoa tälle laitokselle kertyy päällisen kanssa reilu kilogramma.Kypärän säätöremmit ja panta. Klikkaa nähdäksesi kuvan suurempana.


Kiinnityssysteemin säädön jälkeen kypärä on kohtalaisen mukava päässä, tosin pitkäaikaisen käytön seurauksena aiheutuu helposti huvittavia painaumia, etenkin jos kypärän ja pään välissä käyttää toista päähinettä. Säädöt myös pysyvät kohdillaan. Nahkainen panta ei ime hikeä ja aidon kypärän tapaan kiinnityksien ansiosta kypärä on kohtuullisen viileä päässä myös kesällä. Kunnolla säädettynä kypärä ei myöskään putoa käytössä silmille.

Allekirjoittaneen kypärässä on lisäksi Propperin valmistama Woodland-kuvioinen päällinen. Suojus on ommeltu kypärän muotoon ja täten istuu päähineen pinnalla saumattomasti. Kiinnitys hoituu tarralenkeillä, jotka laitetaan pääpannan tukiosan ympärille. Lisäksi päällisessä on valmiita reikiä esimerkiksi naamiomateriaalin kiinnitystä varten. Käytettäessä päällistä Aidon PASGT:n kanssa on samalla käytössä myös kypärän ympäri menevä nylon-nauha, johon kiinnitetään arvomerkit. Lisäksi nauhassa voi olla kaksi heijastinta, joiden tehtävä on helpottaa omien joukkojen tunnistusta kentällä. Tällainen nauha kulkee nimellä Cateye Band.


Yhteenveto

JUST:n tuotetta kannattaa ehdottomasti harkita, mikäli haussa on PASGT-kypärän jäljitelmä tai vastaavanlainen päähine. Kypärä suojaa käyttäjää kaikilta mahdollisilta airsoft-aseen osumilta ja täydentää mukavasti esimerkiksi GI-tyylin varustekokonaisuutta. Värivaihtoehtoja löytyy kokonaista kaksi, oliivinvihreä ja musta. Värillä ei kuitenkaan käytännössä ole suurta merkitystä, sillä vaikka pintakäsittely on mattapintainen ja karhea, kannattaa metsässä pelaavien ehdottomasti hankkia kypäräänsä päällinen, koska muuten oksat sun muut risut ja männynkävyt kahisevat kypärän pinnassa vähintään kuulohavaintoja haittaavalla tavalla.

Suomesta JUST:n kypäriä saa Fairsoftista ja Red1 Consultingista.Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalleYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!