Aseen ostaminen käytettynä

Teksti, kuvat ja taitto Gravewind
Viimeksi päivitetty 14.04. 2005


Suomalaiselle airsoftaajalle tuntuu olevan luonteenomaista vaihtaa asettaan vähintään vuoden välein. Toki kaikki eivät näin tee, mutta silti käytettyjen pyssyjen markkinat ovat olleet hyvin vilkkaat vähintään vuosituhannen vaihteesta eteenpäin. Lisäksi vanhojen aseiden hinta on tipahtanut reippaasti vuosien saatossa ja nykyisin käytetyn pyssyn voi saada hyvinkin halvalla. Markkinoiden laajuus ja vaihtuvuuden nopeus on kuitenkin tuonut mukanaan ihmisiä jotka keplottelevat aseiden kanssa ja pahimmassa tapauksessa myyvät huonokuntoista tai jopa suoranaisen rikkinäistä tavaraa uudenveroisena. Tämän artikkelin tarkoitus on helpottaa käytetyn aseen ostamista kertomalla mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja miten saat varmistettua omat oikeutesi kahden kuluttajan välisessä kaupassa.

Mitä katsoa ilmoituksesta

Myynti-ilmoituksen tiedot ovat ensimmäinen asia joka kannattaa lukea tarkkaan käytetyn hankkimista harkitessa. Aseen mukana tulevat lisäosat näyttelevät nimittäin hyvin suurta roolia aseen todellisesta arvosta. Varsinkin lisälippaat ovat sellaisia hyödykkeitä joita kannattaa metsästää, sillä lippaiden hinta uutena on yleensä varsin suuri kuluerä siihen nähden mitä niistä pyydetään asepakettien mukana. Myös erilaiset laadukkaammat optiset tähtäimet ja tähtäinjalustat ovat rahanarvoista tavaraa. Optiikan kanssa tosin kannattaa huomioida se, että halvasta tähtäimestä ei kannata maksaa käytettynä kovinkaan paljon, sillä niiden markkina-arvo vain on yksinkertaisesti huono. Toinen harkintaa vaativa kohderyhmä on sähköaseiden akut. Vanhalla huonosti huolletulla akulla nimittäin ei tee juuri mitään. Pahimmillaan markkinoilla on kiertänyt akkuja joilla aseesta ei saa irti kuin muutaman sata laukausta jonka jälkeen ne lopahtavat. Tästä syystä en itse arvosta käytettyjä akkuja kovinkaan korkealle. Kaasuaseiden kaasupulloista taasen voi maksaa melkein kaupan hinnan, tuppaavat nimittäin mokomat olemaan jatkuvasti loppu airsoftliikkeistä.Käytettyjä aseita voi katsoa vaikka juoksuhauta.netistä


Kuitenkin itse ase näyttelee suurinta roolia kaupassa. Aseen historia kannattaa selvittää aina niin pitkälle kuin se vain on järkevästi mahdollista. Jos käy ilmi että ase on kiertänyt vaikka viidellä omistajalla ei siitä kannata välttämättä maksaa enempää kuin 60% alkuperäisestä hinnasta, vaikka se olisi täysin käyttämättömässä kunnossa. Tälläisissä tapauksissa on nimittäin yleensä tinkimisvaraa aina reippaasti.

Lisäksi kaikki mahdolliset viat tiputtavat aseen hintaa. Toki esimerkiksi naarmut ovat asioita jotka eivät hirveästi arvoa laske. Asioita joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ovat rungon ja mechan halkeamat sekä suorat aseen toimintahäiriöt. Varsinkin rungon sekä mechan halkeamat ovat asioita jotka pudottavat suoraan myyntihintaa uuden vastaavan osan hinnalla. Lisäksi se että "mecha on haljennut vain toiselta puolelta" on asia joka käytännössä tarkoittaa että mechan kuoret tulisi uusia mahdollisimman nopeasti. Tällainen rataslaatikko nimittäin hajoaa helpohkosti ja pahimmillaan rikkoo koko koneiston. Rungon alkavat halkeamat taasen ovat asioita jotka tuppaavat etenemään nopeasti loppuun asti jonka jälkeen vähän rikkinäisenä ostetun aseen hinta nousee uuden rungon verran. Jos ase on viritetty siitä pitää ehdottomasti kysyä viritykseen käytetty osalista. Esimerkiksi "m100 viritys" jossa on vaihdettu vain jousi, ei korkeintaan kuin vähennä aseen hintaa. Osalistaa voi sitten verrata vaikka juoksuhauta.netin viritysartikkelin lopusta löytyviin virityslistoihin.

Mitä kauppiaalta sitten kannattaa aseesta kysyä? Tärkeimpiä lienevät ainakin aseen todellinen ikä, kunto (pyydetään luettelemaan kaikki mahdolliset viat), monesko omistaja, onko aseella vielä mahdollisesti tuotevastuuta jäljellä ja aseen ostopaikka. Tinkiminen kannattaa aina.

Rahat käteen vai postiennakolla?

Miten sitten suorittaa itse osto? Käytettyä asetta ostettaessa kannattaa aina jos mahdollista käydä koeampumassa ase. Tällöin näet ja pääset itse toteamaan aseen kunnon. Osassa aseista on mahdollista nähdä mechan etupään kunto joko lipaskuilun tai hylsynpoistoaukon kautta ja se kannattaa ehdottomasti vilkaista. Jos mechassa näkyy murtumaa, kannattaa kauppa perua heti kättelyssä, tai tiputtaa hintaa uuden mechan + työn verran alaspäin. Jos ase rääkyy ammuttaessa, on siinä todennäköisesti jotain vialla ja jos kauppias ei tällaista vikaa ole ilmoittanut ei kauppaakaan kannata tehdä. Yleensäkin kannattaa ase syynätä läpi mahdollisimman tarkkaan ja kysellä siitä myyjältä kaikki maan ja taivaan väliltä.

Jos joudut ostamaan aseen ilman että pääset katselemaan sitä paikan päälle, kannattaa myyjältä pyytää mahdollisimman paljon valokuvia aseesta. Näistä saa usein hieman arvioitua aseen kuntoa. Aseen lähettäminen kannattaa hoitaa postiennakolla, ellei ole hyvää syytä uskoa myyjän luotettavuuteen. Tällöin kaupan voi hoitaa rahat tilille - paketti postiin periaatteella. Tällaisia tilanteita tulee lähinnä silloin kun myyjä on entuudestaan tuttu tai myyjällä on hyvä maine airsoft-piireissä.

Niksejä

Hyviä niksejä kaupan onnistumiseen on monia. Näistä helpoin lienee tehdä kauppasopimus. Tämä on yksinkertaisuudessaan paperi jossa ilmoitetaan mitä, milloin ja mihin hintaan myydään, annetaan tuotteen kuvaus ja luetellaan viat ja alle raapustetaan vain myyjän nimi ja nimenselvennys. Alaikäisten kauppiaiden tapauksessa on hyvä pyytää myös huoltajan allekirjoitus dokumenttiin. Tällaisen paperin kanssa on huomattavasti helpompaa jutella kauppatavaran palautuksesta mahdollisessa riitatapauksessa. Rehellinen kauppias on aina valmis kirjoittamaan tällaisen dokumentin ja se olisi aina hyvä pyytää mukaan. Lisäksi on hyvä sopia jo ennakkoon mahdollisesta palautuksesta. Kuka maksaa postikulut jne.

Jos kauppias on hyvin nuori on aina hyvä jutella myyjän vanhempien kanssa. Tietävätkö he että lapsi on myymässä tällaista asetta? Hyväksyvätkö he kaupan?

Kauppiaalta kannattaa myös kysyä puhelinnumero ja osoite. Mahdollisessa riitatilanteessa myyjän selvittäminen pelkällä sähköpostiosoitteella ja tilinumerolla voi olla hyvin vaikeaa. Kauppaa hieroessa on myös hyvä säilyttää kaikkien käytyjen keskustelujen materiaali, niin sähköpostit kuin irc-logit. Lisäksi on hyvä pyytää myyjää liittämään koko nimensä sähköpostien loppuun.

Jos haluat varmistua kaupan onnistumisesta voit tehdä seuraavan järjestelyn. Myyjän kanssa tehdään sopimus kaupasta siten että myyjä ilmoittaa kaikki aseen tiedetyt viat. Tämän jälkeen ase viedään kolmannelle osapuolelle huoltoon jossa se katsotaan läpi ja suoritetaan huoltotoimenpiteet. Jos huolto löytää aseesta jonkun vian jota myyjä ei ole ilmoittanut laskutetaan ko. vian korjauskustannukset myyjältä ostajan maksaessa ilmoitettujen vikojen ja huollon kustannukset. Täten myyjä saa joka tapauksessa priimakunnossa olevan aseen käteensä.

Kuitenkin myös ostajan on hyvä muistaa omat velvollisuutensa. Jos aseen uusi ylpeä omistaja kaatuu hienon armalitensa päälle ensimmäisessä pelissä ja runko hajoaa kahteen osaan ei tälläisestä asiasta voi syyttää aseen myynyttä henkilöä. Tällaisia tapauksia varten myös myyjän kannattaa pitää kiinni oikeuksistaan vaikka siten, että velvoittaa ostajan tarkistamaan ennen ensimmäistä peliä kauppasopimuksessa luetellut kohdat ja lähettämään tästä vahvistuksen sähköpostitse myyjälle.

Lopuksi vielä täytyy huomauttaa että käytettynä ostaminen on yleensä hyvin helppoa ja palkitsevaa. Lisäksi varsinaisia huijareita on liikkeellä hyvin vähän. Paras kauppa on sellainen missä sekä myyjä että ostaja ovat tyytyväisiä.

Nopea ostajan muistilista

Kysy

  • aseen ikä
  • aseen kunto
  • aseen viat
  • myyjän nimi, osoite, puhelinnumero ja ikä
  • aseen mukana tulevat lisäosat (lataustikut, lisälippaat..)

Tarkista

  • rungon ja rataslaatikon mahdolliset halkeamat
  • ruuvit, pikkujouset, osien väljyys

Sovi

  • postitustapa
  • kauppasopimus
  • mahdolliset palautustoimenpiteetKysymyksiä ja kommentteja voi lähettää kirjoittajalle sähköpostitse.Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!