Kevlarliivit

Teksti d-light, kuvat HY-Man, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 22.12. 2004


Modulaarinen kevlarliivi

Kun harrastuksena ovat Airsoft ja reserviläistoiminta, kerääntyy kaappiin kaikkea taktista ja vähemmän taktista härpäkettä. Kun aloin miettiä uutta TST-liiviä ja sen tarpeita harrastuksissani, tuli mieleen yksi motto: treenaa sillä mitä käytät tositilanteessa. Tuon moton pohjalta meni jo airsoft-aseeni vaihtoon, MP5 vaihtui AK:ksi. Näin myös lippaiden kantotarve muuttui. Beretta 92 vaihtui CZ 75:ksi. Seuraavaksi piti miettiä missä kannan lippaat ja muut mahdolliset tarvikkeet peleissä ja ressukursseilla.Mittatilauksena tehty taisteluliivi. Huomaa taskujen kiinnikkeet.


Valmiista liiveistä löytyy kyllä mallia jos jonkinlaista, mutta omaan käyttööni sopivien kantolaitteiden hinta oli yleisesti ottaen melkoinen. Täten projektiksi muodostui tehdä itse juuri sellainen kokonaisuus mikä varmasti kelpaisi rasittamatta liikaa kukkaroa. Modulaarisuus oli heti alussa yksi valintakriteeri, koska näin saisin juuri ne taskut ja tarvikkeet joita tarvitsen. Tarvittaessa voin vaihtaa harjoituksen mukaan eri tarvikkeille sopivat taskut. Perusvaatimuksena oli, että liivin pitää toimia reppu selässä ja siihen pitäisi mennä 4-6 RK:n lipasta, joista kahden pitää olla nopeasti saatavilla. Lisäksi liiviin pitää saada mahtumaan kaksi kappaletta 9mm pistoolin lipasta, kaksi heitettä, PMR-radiopuhelin, taskulamppu ja veitsi sekä yksi tai kaksi yleistaskua ensisiteelle tms. Mahdollisesti pienellä taskujen vaihdolla/lisäämisellä liiviin olisi hyvä saada mahtumaan kaasunaamari, 2l nestejärjestelmä ja suurempi yleistasku sekä kasa haulikon paukkuja lippaiden tilalle. Muutosten jälkeen reppua tosin ei enää saa selkään. Se mikä tuosta jää puuttumaan, on pelastuslenkki niskassa ja pimeätoimintaa varten selkään kiinnitettävä tritiumlätkä. Jostain on tingittävä.


Tarvikkeet ja suunnittelu

Nykysuuntauksen mukaan taistelijalla pitää olla jonkinlainen haarniska, joten kevlaria sisään. Saksan ylijäämäsirpaleliivistä sain edullisesti kevlar-palat ja peruskaavan kankaille. Liivin alkuperäiskankaat eivät olisi kestäneet PALS-kiinnikettä ja taskuja, joten kankaat menivät uusiksi ja sain valita itse materiaalin ja värin.Liivi taskuineen etupuolelta.


Kankaaksi valitsin automaattisesti Corduran, koska se on vahvaa ja hyväksi havaittua. Miinuspuolena kangas on melko kallis ja sitä on hankala hankkia. Koska itselläni ei ole teollisuusompelukonetta eikä taitoa työstää kankaita, piti etsiä jostain ompelija. "Oikea" ompelija on tuollaiseen projektiin melko arvokas, joten kyselin sopivaa ompelijaa ammattikoululta ja nuorten työpajalta. Nuorten työpaja ottikin työn hoitaakseen. Tosin toimitusaika on pitkä eikä heiltäkään löydy riittävää konetta Corduralle. Koska Cordura tuotti ongelmia sekä ompelijalle että hankkijalle, päädyin vahvimpaan markiisikankaaseen jota kaupasta löysin. Seuraava hankinta oli nylonnauha PALS-kiinnikkeisiin. Sekin piti tilata sillä 1" nauhaa ei löytynyt mistään vihreänä.Etupuolen säädöt sekä siivekkeet..


Kevlarpalat aiheuttivat suunnittelussa ja liivien rakenteessa tiettyjä vaatimuksia, minkä johdosta liivejä tuli mallailtua apupaloilla jokusen kerran ja netissäkin tuli surffattua erinäisiä tunteja. Suunnittelun pohjana käytin Paracleten RAV-liiviä. RAV:n pikavapautus jäi heti pois suunnitelmista ja osa säädöistä tuotti luomisen tuskaa. Käytän liivejä ympärivuotisesti, joten vatsankohdan säätö oleellinen. Kesäkäytössä liivin lisäsiivekkeet tulevat edestä yhteen kun taas talvella siivekkeiden väliin tulee aukkoa vaatetuksen mukaan. Tällä hetkellä säätönä toimivat Velcro-tarrat kahdessa kerroksessa. Ensimmäinen tarra on kiinni perusliivissä, kuten alkuperäisessä liivissäkin oli. Toinen tarra on kiinnittää lisäsiivekkeet perusliivin päälle. Tarrojen lisäksi liivissä on kolme plasteks-lukkoa varmistamassa kiinnipysymisen. Liivit on siis tehty täysin mittatilaustyönä omien mittojeni mukaan, eivätkä ne sovellu kunnolla kovin raskasrakenteisille taistelijoille.


Yksityiskohtia

Koska alkuperäisessä liivissä oli olkapääsuojat päätin hyödyntää nekin. Omassa mallissani olkapalat ovat irrotettavissa mikäli ne alkavat häiritä. Samalla sain olkapäihin liukustopparit repun viilekkeille. Vaikka tuo RAV:n pikavapautus puuttuu, saa liivin pois päältä melko nopeasti avaamalla kolme plasteks-lukkoa ja nykäisemällä kaksi velcro-tarraa auki. Mikäli kypärä on päässä, on avattavana vielä kolmaskin tarra.

Tarvittaessa saan tärkeät taskut liiveistä vyöhön, jolloin liikkuvuus paranee. Pelkkää vyötä käyttäessä osan varusteista joutuu jättämään pois, mutta välttämättömin kulkee silti mukana.

Liiveissä olevat Kevlar-palat ovat irrotettavat, joten nekin saa tarvittaessa pois. Tämä mahdollistaa liivien pesun ja tarvittaessa raskaan kevlarin voi korvata kelluttavalla solumuovilla.Liivin selkäpuoli.


Liivin takapuolella on koko selän levyinen siivekkeen korkuinen avotasku, johon saa esimerkiksi lippaan tai pistoolin väliaikaissäilytykseen. Pistoolin lippaille löytyy myös nopea kolo oikean siivekkeen yläsauman välistä, jossa ne pysyvät tyhjinä hyvin. Vasemmassa siivekkeessä oli siivekkeen kokoinen karttatasku mutta siitä jouduin luopumaan velcron jälkiasennuksen takia. Kaulukset saa pystyyn tai alas tarpeen mukaan.


Kustannukset

Kustannuserittely:

 • Liivin kevlarit tilasin Rangershopista Saksasta. Liivi maksoi 79 € + rahti
 • Kankaat hain paikallisesta kangasliikkeestä.
 • Pintakankaana käytin paksua markiisia, jota ostin 1,5m, hinta 14,90 €/m
 • Sisälle ohuempi markiisi, jota ostin 1m hinta 9,90 €/m
 • Lisäksi 1" nylon-nauhaa 10m sekä leveää tekstiilitarraa ja vahvaa lankaa, yhteishinta 22 €

Yhtensä siis noin 133 € + työt.


Käytössä

Kun liivejä alettiin tehdä, kävin koko rupeaman aikana sovittamassa niitä seitsemän kertaa. Lopuksi viikon kokeilun jälkeen niihin lisättiin vielä eteen velcroa muutama nauha, koska kesävaatetuksella lisäsiivekkeet eivät kiristyneet tarpeeksi raskaiden RK:n lippaiden painolla (oma mitoitusmoka).

Airsoft-peleissä ja SRA-harjoituksissa liivejä muutaman kerran testanneena voin sanoa että kyllä kannatti. Liivi toimii hyvin ja on mielestäni juuri sellainen jota projektin alkuvaiheilla kaavailin. Jos jotain muuttaisin, niin kankaaksi 1000 denierin cordura ja niskaan pelastuslenkki. Mikäli joku vastaavaa projektia suunnittelee, suosittelen siivekkeiden ympäryssäädön siirtämistä selkäpuolelle kylkeen.

Liivien paino on kolme kilogrammaa. Liiveihin saa tällä hetkellä:

 • 4x RK:n/AK:n lipasta
 • 2x 9mm pistoolin lipasta (ja vastaavat airsoft-lippaat)
 • 1x Savuheite
 • Taskulampun, puukon, rautalankarullan, ensisiteen, PMR-radion sekä nestejärjestelmän/vesipullon

Taskuina Tactical Taylorin PALS-kiinnitteiset taskut.


Yhteenveto ja loppusanat

Plussat:

 • edullinen
 • toimiva
 • saa mitä haluaa
 • reserviläis-yhteensopivuus (TST-asu M/05)

Miinukset:

 • raskas
 • ei hengitä
 • hankala saatavuus

Kiitokset Kotkan nuorten työpajan tekstiiliosastolle ja erityisesti työn tekijälle, Kati Puontille. Työn jälki oli todella siistiä ja ompeleet vahvoja.Kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää kirjoittajalle sähköpostitse.Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!