Tee-se-itse kranaatti

Teksti ja kuvat Ville Tynkkynen, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 14.9. 2004


Airsoft-kranaatti

Airsoftista on perinteisesti puuttunut heitettävät kranaatit, vaikka niitä esimerkiksi paintballissa käytetäänkin. Otinkin siis projektiksi rakentaa airsoft-käyttöön soveltuvan kranaatin. Pitkään pohjaideana oli kaasu- tai jousitoiminen kranaatti, mutta sopivan ajastimen rakentaminen romutti nämä suunnitelmat. Seuraavaksi päätin tehdä pelkän mallikappaleen, heitettävän kranaatin joka sopimuksen mukaan eliminoi pelaajat tietyllä säteellä. Ongelmaksi koitui kuitenkin peleissä se, että kranaatin putoamista ei huomattu ja usein peli vain jatkui tavalliseen tapaan. Jonkin aikaa myöhemmin huomasin Red Wolf Airsoftin sivuilla ns. claymoren, miinan, jossa oli äänihälytys. Tämä inspiroi minut kehittämään kranaatin joka päästäisi äänimerkin ajastimella.

Heti ensimmäisenä mieleen tuli munakello, ja rupesinkin sen pohjalta suunnittelemaan ajastinta. Oikeastaan lopullinen malli ei olekaan kuin erilaisiin kuoriin pakattu munakello. Aluksi koetin säätää munakellon hyvin pienelle viiveelle, niin että heittoaikaa jäisi noin viisi sekuntia. Pienen kokeilun jälkeen ymmärsin kuitenkin ettei munakellon koneistoa voi säätää niin tarkasti. Sen sijaan saimme kaverini kanssa asiaa tutkiessa selville, että jos kellon säätää noin minuutin kohdalle, alkaa se herkästi soida pienestäkin kolauksesta vaikka aika ei olekaan vielä kulunut loppuun. Teimme asiaa tarkemmin tutkiessamme toistokokeen, jossa "kranaattia" heitettiin parin metrin päähän patjalle satakunta kertaa. 97:ssä tapauksessa kello rupesi patjalle osuessaan soimaan, joten toimintavarmuudeksi voidaan arvioida noin 97%. Tämän pohjalta rupesimme kehittämään ideaa edelleen.

Valitsimme kranaatin ulkomuodoksi MK3A2-mallin ja rupesimme etsimään projektin toteuttamiseen tarvittavia osasia. Nämä ohjeissa mainitut tarvikkeet eivät ole siis mitenkään tarkasti valikoituja, vaan niitä voi korvata muilla vastaavilla lopputuloksen isommin muuttumatta. Tietysti kranaatin voi suunnitella toisenkin esikuvan malliseksi.

Tarveaineet

Sopivan munakellon lisäksi kranaatille tarvitaan jonkinlainen runko, esimerkiksi puolen litran virvoitusjuomapullo. Ehkä hieman oikeaa MK3A2:aa paremmin muistuttavaan lopputulokseen pääsee paksulla pahvi- tms. lieriöllä.

Yksityiskohtia varten on hyvä olla mm. metalliliuskaa (pidätysvivuksi), paksua rautalankaa ja avainrengas (sokaksi) sekä jonkinlainen koroke kahvalle (esimerkiksi limonadipullon korkki).

Kranaatin kokoamiseen tarvitaan myös liimaa (tai lujaa kaksipuolista teippiä), jonkinlaista pehmustetta (vaikkapa vanhaa retkipatjaa), silikonitäytemassaa (tai lisää liimaa), spraymaalia (esimerkiksi vihreää tai mustaa) ja paperia etikettiä varten. Lisäksi tarvitaan joitain työkaluja materiaalien käsittelemiseen.

Kokoaminen

Rakentaminen aloitetaan sahaamalla pullon yläosa irti siitä kohdasta missä pullonkaula alkaa (korkin voit ottaa nyt talteen, jos käytät sitä pidätysvivun korokkeena). Alaosa laitetaan hetkeksi likoamaan kuumaan veteen, jolloin pullon etiketti lähtee helposti irti.

Munakello sovitetaan pullon sisään ja pullonpuolikas sahataan suoraan kahtia munakellon sauman kohdalta. Avoimeen päätyyn tehdään tasainen pohja sopivasta kiekosta. Seuraavaksi molemmat puolikkaat pehmustetaan sisäpuolelta (jotta munakello kestää heittelyä pitempäänkin) ja tyhjiksi jääneet kohdat täytetään massalla munakelloa mallina käyttäen. Sitten munakellon voikin jo kiinnittää lopullisesti puoliskoihin liimalla tai kaksipuolisella teipillä.

Seuraavaksi muotoillaan metallilevystä pidätysvipu sekä rautalangasta sokka. Sokka on hakaneulan mallinen ja siihen pujotetaan avainrengas vetolenkiksi. Kun koroke on tukevasti kiinni kranaatin koveralla puolella (pullon alkuperäinen pohja), siihen voi porata sokalle reiän sekä kiinnittää pidätysvivun paikoilleen. Nyt ollaan suurin piirtein ao. kuvan tilanteessa (kahvan ympärillä on tosin tässä kuvassa vielä teippiä).Kranaatti ennen maalausta ym. viimeistelyä. Harmaan munakellon ja sitä ympäröivät pehmusteet näkee rungon läpi.


Sitten onkin jäljellä enää viimeistely, jotta kranaatista saataisiin aidon oloinen. Kranaatista peitetään nyt maalarinteipillä saumakohta sekä asteikon nollakohta (jotta kranaatin näkee myöhemmin säätää oikeaan kohtaan), sekä muut yksityiskohdat joihin ei haluta väriä (sokka, pidätysvipu jne.) Maalia suihkutetaan monta ohutta kerrosta, jotta maalauksesta tulee kestävä. Maalin annetaan kuivua kunnolla, sitten teipit voi poistaa. Kranaatti viimeistellään etiketillä, joka liimataan kranaatin kylkeen, kuitenkin siten ettei se yhdistä puoliskoja toisiinsa. Munakelloa tulee voida vapaasti kiertää. Lisäksi etikettiin täytyy jättää lovi jotta asteikon nollakohta on nähtävissä. Paperi kannattaa kestävyyden vuoksi peittää kontaktimuovilla. Nyt kranaatti on valmis!Pari valmista kranaattia. Vasemmanpuoleisen kranaatin vivun alla voi nähdä etikettiin jätetyn loven.


Kranaattia käytetään kiertämällä puoliskoja ensin täysi kierros, sitten takaisin niin että aikaa jää jäljelle noin yksi minuutti. Kun kranaatti nyt heitetään, se rupeaa soimaan osuessaan maahan ja eliminoi kaikki sovitun säteen sisällä olevat pelaajat (niin omat kuin vastapuolenkin).Kommentteja tai kysymyksiä artikkeliin liittyen voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalleYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!