Lukkopuskuri TMP:hen

Teksti ja kuvat Carbine, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 31.12. 2002Hakemisto

1 Yleistä, aseen purkaminenYleistä

Käytännössä, lukkobufferi on mikä tahansa laite, aparaatti tai härpäke joka ohjaa blowback-aseen lukon tai luistin aiheuttaman iskun heikosta osasta kestävään osaan, tässä tapauksessa TMP:n ylärungon takalevystä alarunkoon. TMP:n koneisto on suunniteltu niin, että lukon isku välittyy rekyylijousenohjurin kautta kutakuinkin suoraan takarunkoon, joka pidemmän päälle ei kestä iskuja vaan murtuu ja irtoaa. KSC on suunnitellut rekyylijousenohjurin päähän todella yksinkertaisen systeemin jolla iskua vähennetään, mutta tuo pieni kuminpala ei riitä poistamaan tarpeeksi iskua takarungosta. Tämä ongelma on etenkin olemassa käytettäessä Green Gasia tai muuta tehokasta kaasua. Maruin kaasulla, eli HC134:llä ei ongelma ole läheskään yhtäsuuri ja ase onkin suunniteltu alunoperin tälle kaasulle, jota myös KSC:n oma kaasu on. Yksinkertaisin tapa lisätä takarungon kestävyyttä edes hieman on lisätä rekyylinjousen ja jousenohjurin väliin muutamia prikkoja joissa on 5mm reikä keskellä. Tämä jäykistää rekyylijousta ja täten hidastaa lukon liikettä taakse. Prikkojen lisääminen myös lisää tulinopeutta hieman, mutta tämä on lähinnä huono sivuvaikutus, sillä TMP:n tulinopeus on jo valmiiksi aivan riittävä.

Aseen purkaminen

Lukkobufferin rakentaminen vaatii käytännössä koko aseen laukaisukoneiston purkamisen, joten jos taitosi eivät riitä kyseisen operaation toteuttamiseen, kannattaa homma jallittaa jollekulle joka sen osaa. Allekirjoittaneelle lukkobufferin toteutuksen teoriassa neuvoi Sauli Luolajan-Mikkola.

Aseen purku vaatii muutamia työkaluja. Kannattaa varata seuraavat:

  • talttapääruuvimeisseli (pieni ja keskikokoinen)
  • vasara
  • talouspaperia
  • 3 tai 4 mm kuusioavain tai uloslyöntitaltta
  • suippokärkiset pihdit


Kuvassa TMP ylärunko poistettuna
(klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suuremman version)


Purku aloitetaan käyttämällä aseen omaa "kenttäpurkutoimintoa". Kenttäpurku ei ole varsinainen kenttäpurku vaan vaatii vähintään talttapääruuvimeisselin sekä mahdollisesti pihdit. Purku tapahtuu ruuvamalla pieni talttapäinen ruuvi irti ulkopiipun yläpuolelta. Tämän jälkeen rekyylijousenohjuria painetaan takarungosta sisään jossa se näkyy pienen metallisen "napin" muodossa. Nyt ylärungon voi nostaa pois aseen päältä, mutta rekyylijousenohjuria tulee varoa, ettei se lähde pienelle lentomatkalle runkoa nostettaessa irti.

Seuraavaksi tulee irrottaa lukko. Tämä tapahtuu ottamalla ulkopiipun päällä oleva tappi irti painamalla sen alla olevaa levyä kohti aseen takaosaa ja nostamalla tappi ylös ja irti, joko sormin tai pihtejä käyttäen. Tämän jälkeen asennetaan rekyylijousi ja jousenohjain takaisin ja lukitaan lukko taka-asentoon. Muovista ulkopiippua voi nyt liikutella, joten paina se niin eteen kuin mahdollista. Etukahvan yläpuolella on pieni vipu kummallakin puolella runkoa, se tulee vetää alas jonka jälkeen lukko päästetään iskeytymään eteen. Toista tapahtuma niin monta kertaa, kunnes lukko osuu ulkopiipun metalliseen kiinnityskehykseen ja irroittautuu ohjureistaan. Sen jälkeen lukon ja koko ulkopiippukokonaisuuden voi nostaa pois aseen alarungosta.

Seuraavaksi on hyvä ottaa lukon vapautusvipu ja sen metallikehys ulos rungosta ja tutkia laukaisukoneistoa tarkkaan, jotta sen osaa laittaa kasaan bufferin teon jälkeen.

Laukaisukoneiston läpi, rungon takaosassa, on tappi, joka pitää koneiston kiinni rungossa. Paina liipasinta niin, että liipaisinvarressa oleva reikä sattuu tapin kohdalle ja naputa tappi ulos käyttäen vasraa ja kuusiokoloavainta tai työntötalttaa apuna.

Kun tappi on onnellisesti irti, käännä liipaisinta 90 astetta jonka jälkeen liipaisimen ja liipaisinvarren voi nostaa ulos rungosta. Tämä vaatii hieman taiteilua ja ei kannata luovuttaa vaikka osa ei heti tulisikaan ulos. Liipaisimen palautusjousi kannattaa myös irrottaa ennen tätä operaatiota.

Laukaisukoneistoon pääse nyt käsiksi kohtalaisen helposti, mutta se on vielä rungossa kiinni kahdella tapilla joita pitää paikallaan kaksi sokkarengasta. Tapit sijaitsevat lähellä lipaskuilua. Nämä voi ottaa irti monella tapaa. Iskurin virittäminen auttaa operaatiota hieman. Suositeltava tapa on painaa lukkorenkaat irti tapeista vaikkapa kahdella talttapääruuvimeisselillä tai ohuilla pihdeillä tai pinseteillä.

Tässä vaiheessa kannattaa jälleen tutkia mm. iskurijousen sekä muiden osien paikkaa laukaisukoneistossa. Myös kuvista käy ilmi osien oikeat sijainnit. Kaikeksi onneksi laukaisukoneisto lähtee irti rungosta yhdessä osassa, sillä kaikki osat ovat kiinni metallikehikossa. Osia ei tarvitse irroittaa lukkobufferin tekemistä varten, ellei halua esimerkiksi kiillottaa niitä tai muuten puhdistaa.
Lähikuvia koneistosta eri vaiheissa
(klikkaamalla saat kuvista suuremman version)
Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!