Lumipukuvertailu

Teksti ja kuvat Gravewind, Peldie, rulex, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 6.12. 2002


Hakemisto

1 Yleistä, RU-lumipukuYleistä

Kun talvi värjää maan valkoiseksi ja lämpötila tippuu alle nollan asteen ovat varsinkin ulkopelien peruselementit muuttuneet radikaalisti kesän peleistä. Varsinkin hienon uuden maastopukusi naamioarvo tippuu reippaasti alaspäin. Tässä vaiheessa moni pelaaja saakin loistavan tekosyyn tuhlata vähän lisää rahaa airsoft-vaatetukseen ja ostaa lumipuvun. Juoksuhauta.net testasi muutaman käsiinsä saaman vaihtoehdon ja laittoi tuloksena on tämä artikkeli.

Saimme syyniimme kolme eri mallia jotakuinkin hintahaitarin eri päistä, joten kaikille pitäisi löytyä jotain. Tosin vanha viisaus, laadusta saa maksaa, pätee tämänkin varusteen hankinnassa ja erot halvimman ja kalleimman puvun välillä ovat suurehkot. Testikappaleemme ovat normaalin maastopuvun päälle vedettäviä versioita, eli käytännössä vain ohuita väljiä vaatteita joiden tarkoituksena on naamioida taistelija lumiseen maastoon sopivaksi. Muita mahdollisia vaihtoehtoja näille kolmelle eri versiolle ovat mm. kokovalkoinen haalari, citycamo-maastopuku tai vaikka kokovalkoinen BDU. Kentällä on nähty myös erilaisia lakanasta tehtyjä lumiviittoja eikä ihan käyvän lumipuvun itse tehtaileminenkaan kovin vaikeaa ole. Tässä artikkelissa käsitellään Ruotsin, Saksan ja Suomen armeijoiden näkemykset siitä millainen tämän vaatekappaleen pitäisi olla.

RU-lumipuku

Testin budjettiratkaisu on länsinaapurimme käsitys talvivaatetuksesta. Halvan hintansa ja suhteellisen hyvän saatavuutensa takia tämä versio on saavuttanut suurehkon suosion varsinkin aloittelevien pelaajien keskuudessa. Kuten muutkin testin puvut on RU-lumipuku normaalin pelivaatteiden päälle vedettävää mallia.

Pukua myydään lähinnä käytettynä ja ilmeisesti tästä syystä asusteen ulkonäkö on usein vähän mitä sattuu. Värit vaihtelevat valkoisen, ruskeahkon, harmaan ja jopa kellertävän välimaastoissa. Varsinkin housut ovat usein hyvin harmaat. Materiaaliksi on valittu puuvillasekoitekangas joka on kyllä halpaa, kevyttä ja suhteellisen kestävää, mutta ei varmasti pidä tippaakaan vettä. Paljon makoilua ja ryömimistä harrastavien kannattanee siis sijoittaa johonkin muuhun malliin tai käyttää lumipuvun alla jotain paremmin kosteutta kestävää.
Takin peruskaava on hyvin yksinkertainen. Sulkeminen tapahtuu napeilla, jonka lisäksi vyötärön korkeudelta, takin sisältä, löytyy vielä kiristysnauha, jolla takin saa istumaan päälle hieman paremmin. Ulkopintaan on ommeltu kaksi taskua joiden sulkeminen tapahtuu nappilukitteisilla läpillä. Nappikiinnityksen takia näistä ei tosin kovin nopeasti tavaraa saa ulos joten esim. lippaille kannattanee hankkia jokin vaihtoehtoinen säilytyspaikka. Myös huppu kuuluu vakiovarustukseen. Kokoa siltä löytyy kiitettävästi ja käytettäessä rikkoo pään ja hartioiden muotoa ihan hyvin. Huppu on mahdollista kiristää, joskin se ei tahdo pysyä kiinni. Kaula jää joka tapauksessa ikävästi paljaaksi. Takissa ommel on suurimmalta osin yksinkertaista joten pidemmän päälle kestävyys voi jäädä heikoksi.

Housut ovat samaa laatua takin kanssa, mallin ollessa hyvin yksinkertainen. Housujen kiristys tapahtuu narulla eikä minkäänlaista muuta kiristysmetodia ole. Housujen yläosasta kummaltakin sivulta lähtee noin 25 sentin halkiot, jotka toimivat läpitaskuina alla pidettävään maastopukuun. Lahkeensuut kiristetään napeilla. Tämä ratkaisu ei testiryhmämme mielestä ole se paras mahdollinen ainakaan jos tarkoitus on pitää lumi poissa housujen sisältä. Housujen ommel on kaksikertainen, joskin ainakin testikappaleessamme ompelujälki oli ala-arvoista. Puvun käyttömukavuus pelissä ei ole parhaasta päästä. Varsinkin housujen vyötärökiristyksessä on parantamisen varaa. Housut nimittäin tuppaavat valua liikuttaessa. Tähän tosin auttaa henkseleiden käyttäminen.

RU-lumipuvun naamioarvosta voi myös olla montaa eri mieltä. Varsinkin harmaammat versiot näkyvät puhtaanvalkoista taustaa vasten suhteellisen hyvin. Siispä ostettaessa pukua kannattanee varmistaa väri joko käymällä itse kaupassa tai vähintään saamalla myyjältä vakuudet vaatteen kunnosta.Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!