Mechan parantelua

Teksti ja kuvat ajk
Viimeksi päivitetty 21.1. 2004Akilleen kantapää

Moni pyssyjään viritellyt tai virittämistä suunnitellut on varmasti kuullut kauhutarinoita joissa "kakkosmecha mureni paloiksi" tai vastaavaa. Usein sanotaan myös että kakkosmechaa virittäessä "vahvistettu" mechabox on pakkohankinta. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin selvä.

Vaikka Maruin aseiden koneistot ja niiden kuoret ovat enimmiltä osin hyvin samankaltaisia, on kiistämätön tosiseikka että kakkosmechoja on hajonnut luvattoman paljon, kun taas muut versiot kestävät miltei mitä vain. Myös ns. vahvistetut kakkosmechat (ICS, CA) ovat vain hieman kestävämpiä (HUOM! saamiemme tietojen mukaan uusimmissa CA:n malleissa on tehty jo valmiiksi tässä artikkelissa manitun kaltaiset vahvistukset). Systeman Pro Box on siksi ollut varsin haluttu, mutta kallis vaihtoehto.

Vika piilee kakkosmechan rakenteessa. Siinä missä esimerkiksi kolmosversion etuosa on varsin tukevaa tekoa, kakkosen etuosa näyttäisi olevan paljon ohuempien palkkien varassa. Ja kun otetaan huomioon ettei valmistukseen käytetty metalliseoskaan (jonkinlaista sinkki/alumiini-puristevalua) ole järin lujaa, tuntuu päivänselvältä ettei moinen voi ikinä kestää.Tämä lienee tuttu näky monelle virittelijälle. Usein etuosa murtuu myös alhaalta kokonaan irti.


Koko totuus ei kuitenkaan ole aivan näin. Jos asiaa tutkii, on helppo huomata että kaikissa tapauksissa lopullinen murtuminen tapahtuu sylinterin kehyksen suorista kulmista (lisää kuvia mechaboxeista löytyy muista artikkeleistamme). On tunnettu seikka että jos rasitukset pääsevät "kärjistymään" tällaiseen kulmapisteeseen, rakenne ei ole niin vahva kuin mitä se voisi olla. Esimerkiksi tietynlaisissa sirkkelinterissä voi nähdä miten hampaiden väleissä pitkin terän kehää on terävien kulmien sijaan tarkoituksella porattuja reikiä. Pyöreää muotoa pitkin rasitukset eivät keskity mihinkään tiettyyn kohtaan kappaletta vaan venyttävät sitä pitkin koko sen reunaa. Voisiko samaa idealle löytää airsoft-sovelluksia?

Siinä missä sirkkelinterän reiät estävät sahalaidan hampaita katkeamasta helposti, mechaboxin sisäkulmiin viilatut pyöristykset lujittavat mechan rakennetta. Jopa niin paljon että normaali Maruin kakkosboksi saadaan kestämään kutakuinkin yhtä paljon kuin mitä muutkin versiot. Uskomatonta? Usko pois.
Etummaiset (1) kulmat ovat etusijalla mechaa vahvistettaessa, taaimmaiset (2) voi työstää lisäksi jos tahtoo ottaa täysin varman päälle. Mechaboxia ei kannata lähteä suorastaan poraamaan, pieni pyöreä viila ja mahdollisesti hiekkapaperi ovat sopivampia. Työlle ei voi antaa kovin täsmällisiä ohjeita, mutta tarkoitus on poistaa nurkista kaikki merkit kulmasta samalla kuitenkin poistaen mahdollisimman vähän materiaalia. Sormenpäät lienevät parhaat työkalut lopputuloksen arvioinnissa.Pyöristyksen muodosta on vaikea saada helposti hahmotettavaa valokuvaa, mutta oleellista on että silmin ja sormin havaittava suora kulma häviää.


Lopputulos voi näyttää esimerkiksi ylläolevan kuvan mukaiselta. Luonnollisesti myös toiseen mechanpuolikkaaseen tehdään sama työ. Käytäntö on osoittanut että tällä tavalla viilatut boksit kestävät raskaitakin jousia oikein hyvin.

Tällainen parantelu on ensisijaisesti tarpeellista ainoastaan kakkosversion mechoissa, mutta mitään haittaa ei tietysti ole viilata niin vahvistettuja kakkos-, kolmos- tai muunkin version mechoja, ihan vain varmuuden vuoksi.

Nämä vinkit tarjotaan tietenkin vain vinkkeinä, eikä juoksuhauta.net ota mitään vastuuta mahdollisesti hajonneista mechoista.Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalle.Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!