Guarder Modular Tactical Vest

Teksti ja kuvat Carbine, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 24.01. 2004


Ensisilmäyksellä

Guarderin liivit toimitetaan ilman minkäänlaista pakkausta ja ainoa mukana seuraava dokumentti on kaksi paperilappua, jotka ovat kiinnitetty liiviin muovinyörillä. Lapuista käy ilmi vain valmistusmateriaali, joka on kaikissa Guarderin liiveissä sama; DuPont –yhtymän 1000 Denierin Cordura nylon. Myös tämä liivi on valmistettu kyseistä materiaalista ja on saatavilla kahtena eri värivaihtoehtona, joko oliivinvihreänä tai mustana. Liivin mukana ei seuraa pistoolivyötä, vaan sen joutuu hankkimaan erikseen. Esimerkiksi LC - tyypin vyö käy tähän vallan mainiosti tai jokin vastaava, kunhan vyön leveys on alle 58mm. Liivi on erittäin laadukasta työtä ja kaikki ompeleet tuntuvat vahvoilta. Materiaalivalinta on myös erinomainen, joka ei onneksi heijastu liivin hankintahintaan, joka on esimerkiksi Blackhawkin vastaavasta materiaalista valmistavia liivejä huomattavasti huokeampi. Liivistä löytyy myös Blackhawkin liiveistä tuttu ”sniper shoulder pad” olkapäätoppaus, jonka tarkoitus on estää käytettävän aseen perän lipsumista olkapäältä ja vähentää aseen rekyylin voiman välittymistä käyttäjäänsä. Tämä onkin liivin ainoa suurempi osa, joka ei ole Corduraa, vaan nahkaa. Liivi suljetaan vetoketjulla, joka on valmistettu korkealaatuisesta muovista.Klikkaamalla isompi kuva.


Liivin mukana tulee kaikkiaan kymmenen taskua, joista kuusi ovat kiinteä osa liiviä. Näihin kuuluvat selkäosan sisäpuolelta löytyvä juomajärjestelmän tasku ja etuosan sisäpuolelta löytyvät vetoketjuilla suljettavat karttataskut. Ulkopuolella vasemman olkapään kohdalla sijaitseva lääkintätasku, johon saa esimerkiksi pienen PMR – radion, ja sen alapuolella oleva tarviketasku, jonka ulkopinnalla on pätkä Velcroa esimerkiksi nimilapun kiinnittämiseen, sekä oikean olkapään alapuolella sijaitseva tarviketasku, joka sisältää Velcro – kiinnitteisen haulikon hylsypidikkeen. Hylsypidikkeeseen mahtuu kaikkiaan viisi hylsyä ja senkin voi kiinnittää vasemman ylätarviketaskun ulkopinnalle. Liivin kaikki taskut suljetaan Velcrolla, jo mainittuja karttataskuja lukuun ottamatta. Lisäksi kaikissa taskuissa on pohjassa reikä vedenkertymisen estämiseksi.Klikkaamalla isompi kuva.


Rakenteeltaan liivi on osamodulaarinen ja loput neljä taskua kiinnittyvät liivin rintaosaan Velcrolla, sekä neppareilla. Lipastaskut sijaitsevat oletusarvoisesti liivin vasemmalla puolella ja niitä on kaksi kappaletta. Kumpikin tasku vetää sisäänsä kaksi M16 - sarjan lipasta tai yhden AK - sarjan lippaan. Myös muiden aseiden lippaat sopivat taskuihin ja jopa P90:n lippaat sopivat taskuihin, elleivät suoraan niin hyvin pienin muutostöin. Tarviketaskut sijaitsevat liivin oikealla puolella, mutta niiden ja lipastaskujen paikkaa voi vaihtaa helposti. Tarviketaskut pitävät sisällään paksut nylonnauhat joiden tarkoitus lienee pitää tavarat, joiden ylitse normaali läppä ei ylety sisällä taskussa. Sekä tarvike-, että lipastaskujen ulommalla puolella on neljä kiinnikettä, joihin sopivat ALICE – mallin metalliklipsit, sekä kovalla työllä myös PALS - kiinnikkeille tarkoitetut, esimerkiksi MOLLE – standardin taskut. Samantyyppisiä kiinnikkeitä löytyy myös liivin selkäosasta, joista ylimmissä on tarranauha mahdollisen taskun kiinnipysymisen varmistamiseksi. Kiinnikkeet eivät vastaa mitään standardia, mutta niihin käyvät niin ALICE-, MOLLE-, kuin SPEAR-standardin mukaiset taskut.


Käytössä

Liivi kannattaa heti alkuunsa säätää tiukalle ja pitää sitä päällä jonkin aikaa, jotta jäykkä materiaali hieman muokkaantuu käyttäjän ruumille. Liivi on valmistettu paksusta nylonverkosta taskuja lukuun ottamatta, jotka ovat paksua ja tukevaa Cordura - nylonia. Liivin verkkomainen rakenne mahdollistaa hyvän istuvuuden ja hengittävyyden kuumalla. Myös lipastaskuissa kannattaa pitää ainakin aluksi lippaita sisällä. Olkapäätoppauksen ulkoreunassa on jäykisteripa, joka muokkautuu käyttäjän olkapään muotoon ja samalla estää aseen perää lipsumasta pois toppaukselta.Klikkaamalla isompi kuva.


Liivin säädöt ovat kattavat ja säätövaraa riittää suurillekin vartaloille. Kovin pienikokoisille liivi ei sovi, sillä säätövaraa ei pienemmäksi juuri ole johtuen liivin rakenteesta. Kaikki säädöt ovat toteutettu käyttäen erittäin laadukkaita ja vahvoja materiaaleja. Vaakasäätö tehdään liivin selkä- ja etuosaa kiristämällä toisiinsa nähden käyttäen Paracord – nyöristä tehtyä kiristysmekanismia, joka toimii sunnilleen samalla tavoin kuin maihinnousukengässä. Nyöri on riittävän paksua, eikä varmasti mene poikki tavallisessa käytössä. Pystysuunnassa liivi säädetään sopivaksi nylonnauhoilla, joita säädetään Velcron avulla. Nauhojen toinen pää on ommeltu pitävästi liivin etuosaan ja säätö tapahtuu vetämällä nauhoja selkäpuolelle. Säätövaraa on riittävästi jopa 200cm pitkille käyttäjille. Säätönauhoissa on myös kiinni metalliset D-renkaat, joihin käyttäjä voi kiinnittää eräistä pikkutavaraa tai jonka lävitse voi vetää vaikka juomajärjestelmän juomaletkun. Liivin paikallaan pysymistä auttaa myös kunnollinen vyö, jolle liivin alaosasta löytyy laadukkaat kiinnikkeet.

Selkäpuolelta löytyy myös ns. Rescue Strap, jonka on tarkoitus helpottaa haavoittuneen raahaamista pois tulialueelta. Aiemmissa Hong Kongista tulleissa replikoissa oli tämä lenkki heikko kohta ja se ei kestänyt tarkoituksessa, johon oli tehty. Guarderin liivissä lenkki tuntuu huomattavasti kestävämmältä kuin muissa replikaliiveissä ja ainakin lumella testihenkilöä raahatessa lenkki kesti (katso video). Kiinnitys onkin laadukkaasti toteutettu ja lenkki kiinnittyy pystysuunnan säätötarrojen alle vahvalla ompeleella.


Loppusanat

Liivi sopii kaiken tyyppisille käyttäjille ja etenkin heille, ketkä hakevat mukavaa ja toimivaa liiviä. Aina huono puoli lienee lipastaskujen vähäinen määrä, mikäli käytössä on muu kuin M16- tai MP5-sarjan ase. Tosin liiviä voi laajentaa esimerkiksi vyö- tai reisilipastaskulla, jolloin kantokapasiteettia riittää jo lähestulkoon muillekin jaettavaksi. Liivistä ei myöskään löydy varsinaisia pistoolin lipastaskuja, mutta tämänkin tyyppiset lippaat saa liivissä kulkemaan.

Jälleen yksi todella onnistunut tuote Guarderilta, joka jatkaa valmistajan jo kattavaa liivivalikoimaa näyttävästi ja laadulla, jota on tultu odottamaan kalliimmilta valmistajilta.

Suomessa tätä ja muita Guarderin liivejä myy Tmi. Fairsoft

Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalleYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!