Systema suomeksi

Teksti Gravewind, kuvat Gravewind ja ajk, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 6.12. 2002


Hakemisto

1 Monenlaisia osia, rataslaatikko, rattaatMonenlaisia osia

Monelle harrastuksen aloittajalle ja miksei pidemmällekin edenneelle aseiden viritys on suuri kysymysmerkki. Termejä on kymmeniä ja suurin osa niistä ei kerro juuri mitään edes pidemmän aikaa harrastaneille. Tämän artikkelin tarkoitus olisi hieman valaista sähköaseiden viritysosien kummallista maailmaa, kertoa pintapuolisesti mitä mikin osa tekee ja sivuta hieman virittämistä yleensäkin. Teksti käsittelee lähinnä Maruin versioiden kaksi ja kolme rataslaatikoiden viritysosia.

Rataslaatikko (mechbox, mecha)

Jokaisen Maruin, AE:n ja CA:n perussähkön sisältä löytyy tämmöinen. Mecha on "laatikko", jonka sisältä löytyy 3 ratasta, sylinteri, jousia, mäntä ja kasa muita osia joista lisää alempana. Mechbox käsitteenä tarkoittaa laatikon kuoria, mutta myös koko hoitoa sisältäen rattaat, jousen yms. Maruilla on tätä kirjoitettaessa (kevättalvi 2002) 6 eri versiota joista uusin vielä käsittääkseni jakaantuu kahtia 6:een (M1A1) ja 6.5:een (P90). Yleisimmät tyypit ovat 2 ja 3. Version kaksi mecha on surullisen kuuluisa heikkoudestaan vähänkin vahvempien viritysten kanssa. Onneksi muutamat valmistajat tehtailevat vahvistettuja version 2 rataslaatikoita virittäjille.

Rattaat (gears)

Mechassa on kolme ratasta, jotka välittävät moottorin tekemän työn männälle. Nämä rattaat ovat nimeltään viritinratas (sectorgear), alennusratas (spurgear) ja kaartioratas (bevelgear). Kaartioratas on kontaktissa moottorin ja alennusrattaan kanssa ja viritinratas taasen männän ja alennusrattaan. Maruin vakiorattaat ovat taas ikävän kestämättömiä hiemankin jäykemmän jousen kanssa joten niiden vaihtaminen viritettäessä on suositeltavaa. Systema tekee neljää erityyppistä rattaistoa: orginal, helical, all helical ja hi-speed.


Kuvassa eri valmistajien osia


Orginal-rattaisto on vain paremmasta materiaalista tehty normaalirattaisto. Se on halvin ja ihan hyvin toimiva vaihtoehto. Helical-rattaistoja tulee lähinnä full tune uppien (täysvirityspaketti, ftk) mukana. Näissä rattaistoissa osa rataspinnoista on akseliinsa nähden vinossa ja kasvattavat täten rattaiden kosketuspintaa. Tämä järjestely lisää rattaiden kestävyyttä, mutta nostaa mechaan ja laakereihin kohdistuvia voimia. Nämä rattaat ovat myös jonkin verran hiljaisempia kuin orginal-sarjalaiset. Helical-rattaistossa viritiratas on myös omalaatuinen. Tässä rattaassa ei ole kuin yksi pinta, joka on tietystä kohtaa ohuempi kuin muualla. Alennusratas on koko ajan kontaktissa tämän rattaan kanssa, mutta mäntä ottaa siihen vain kun ratas on pyörimissyklissään sellaisessa asennossa, että rataspinnan leveä osa on kohti mäntää. Kun kapea osa tulee männän puolelle, syöksyy mäntä eteenpäin. Tämän rattaiston kanssa pitää käyttää ns. helical-mäntää, mistä alempana. Varsinkin kovien viritysten kanssa on hajonnut muutamia Systeman helical-mäntiä, joten isommat viritykset kannattaa toteuttaa joko all helical tai original -rattaistoilla. All helical -rattaistossa myös alennusrattaan ja viritinrattaan välinen kosketuspinta on vino ja mäntä normaali. Hi-speed rattaisto on tarkoitettu antamaan maksimaalinen tulinopeus M90 ja M100 -jousilla. Näistä paketeista löytyy mm. kuulalaakerit ja muutenkin kevennetty rakenne. Näiden rattaiden metalli on ilmeisesti huonoa, koska suhteellisen monia rikkoutumisia on raportoitu.

Orginal ja all helical -rattaistoja tehdään neljällä eri vääntömomentilla. Eri jousille kannattaa valita oikea vääntömomentti. Mitä pienempi momentti (high speed), sitä suurempi tulinopeus ja pienempi vääntö ja vastaavasti mitä suurempi momentti sitä, pienempi tulinopeus ja suurempi vääntö. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että voimakkaille jousille pitää ottaa suurella vääntömomentilla varustettu rattaisto, jotta moottori jaksaa kunnolla virittää jousen. Vääntömomenttiluokitus high speed ei tarkoita kuitenkaan varsinaista hi-speed rattaistoa vaan kevyimmille jousille tarkoitettua vääntömomenttia (esim. all helical gear set (high speed)).Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!