Marui IMI UZI AEG

Teksti ja kuvat Carbine, taitto ajk
Viimeksi päivitetty 9.3. 2005


Aidosta aseesta

Israeli Military Industries Uzi-konepistooli, jonka kehitti Israelin puolustusvoimien everstiluutnantti Uziel Gal, on eittämättä maailman tunnetuin konepistooli. Muun muassa Hollywoodin elokuvista ja Lähi-Idän uutisotsikoista tuttu ase tuli ensi kertaa käyttöön vuonna 1954, jolloin niitä alettiin jakaa Israelin erikoisjoukoille. Muutamia vuosia myöhemmin sattuneet Siinain tapahtumat toivat Uzi:lle lisää julkisuutta, joka johti mm. Alankomaiden ja Saksan päätöksiin ostaa Uzi:n valmistusoikeudet.Yleiskuva Uzi:sta, klikkaa nähdäksesi suuremman kuvan.


Uzi:n täyskokoinen versio, eli SMG, on saatavilla ainoastaan kaliiberissa 9mm Parabellum. Lisäksi Uzi:sta on saatavilla Mini-, Micro- ja Uzi-pistol -versiot. SMG-malliin on myös saatavilla eripituisia piippuja ja erilaisia tukkeja. Maruin versiossa esiintyvä metallinen taittoperä on uudempaa mallia, vanhempien Uzi-mallien ollessa varustettuja puisella tukilla.Uzi:n toinen puoli, klikkaa nähdäksesi suuremman kuvan.


Maruin AEG-versio

Maruin ilmoittaessa Uzi:n julkaisusta airsoft-kansa kohisi. Miten nykyisen mallisen rataslaatikon saisi mahdutettua niin pieneen aseeseen? Kaksi vuotta myöhemmin Marui toi AEG-Uzi:n markkinoille. Aseen toteutus poikkesi suuresti aiemmista sähköaseista, mutta toimintaperiaate pysyi kuitenkin samana kuin muissakin. Julkaisun yhteydessä esiteltiin 40BB (oikeassa vastaava 20x9mm) peruslipas ja myöhemmin markkinoille tulivat myös 55BB (20x9mm) ja 220BB (32x9mm) lippaat. Nämä ovatkin jääneet ainoiksi Maruin julkaisemiksi Uzi:n lisävarusteiksi. Muilta valmistajilta löytyy vaimenninadapteri, KM:lta teräksinen ulkopiippu (jonka valmistus on tosin lopetettu), puutukki sekä tarkkuuspiippu. Den Trinity myi lisäksi jokin aikaa Uzi:a metallirungolla, mutta myös sen valmistus on nyt jo lopetettu. Akkuja luonnollisesti löytyy yhä mm. Sanyolta perus 8.4V 600mAh NiCd AK-tyypin akun muodossa ja uutuutena G&P:lta 8.4V 1100mAh NiMH-akku.


Ulkoiset ominaisuudet

Myös Uzi on monen muun Maruin aseen tavalla ulkoa lähes kokonaan muovia. Metalliosat rajoittuvat rungon kilkkeisiin, kuten tulenvalitsimeen, lippaanvapauttimeen, liipaisimeen, kahvavarmistimeen ja tähtäimiin. Laatikon kansi ja latausvipu ovat metallia, samoin ulkopiippu ja tukki kiinnikkeineen. Matalasta metallipitoisuudesta huolimatta Uzi muistuttaa paljolti esikuvaansa. Rungon merkinnät tosin ovat Maruin omat, mutta muutoin runko vastaa kooltaan ja muodoiltaan alkuperäistä. Kädensijat ovat esikuvansa mukaan kiiltävää muovia.Uzi tukki oikaistuna.


Aseen käyttöön tarvittavat vivut ja namiskat ovat hyvin käsillä ja niin yksinkertaiset kuin vain voivat olla. Lippaanvapautin sijaitsee pistoolikahvan alaosassa ja on tarkoitettu käytettäväksi vasemmalla kädellä (olettaen, että ampuja on oikeakätinen). Latausvipu, joka airsoft-versiossa ei tee mitään, löytyy aseen laatikon päältä. Ase on varustettu myös kahvavarmistimella, jonka täytyy olla painettuna alas ennen kuin aseella voi ampua. Vaihtimen pitää luonnollisesti olla ammuttaessa "R" (kertatuli) tai "A" (sarjatuli) -asennossa. Uzi:n varmistimien kanssa kannattaa olla todella varovainen, sillä liipaisin on liitoskohdastaan suhteellisen ohut ja katkeaa helposti, mikäli sitä yrittää puristaa aseen ollessa varmistettu.Kahva, liipasin ja tulivalitsin.


Tukki taittuu kahdessa osassa. Sen ollessa taitettuna käännetään perälevyä alaspäin, jonka jälkeen koko tukkia vedetään taakse ja käännetään paikoilleen, jolloin lukitusnappi loksahtaa kiinni. Tukki taitetaan takaisin kiinni painamalla kiinnityskohdan vasemmalta puolelta löytyvää nappia ja puristamalla tukin takaosaa kasaan, jolloin sen saa taitettua etuosan alle. Tukkiakaan ei pahemmin kannata retuuttaa tai taitella miten huvittaa, sillä sen kiinnitys, vaikka metallia onkin, ei kestä aivan mitä tahansa. Ulos taitettuna tukki on kuitenkin tukeva ja yllättävän kätevä käyttää.Lähikuva tukista, klikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman version.


Mitä löytyy kannen alta

Maruin Uzi:n voi purkaa perushuoltotoimenpiteitä varten jossain määrin samalla tavoin kuin oikean. Lipas ja pistoolikahvan yläpuolelta löytyvä muovinen sokkatappi otetaan irti, jonka jälkeen pistoolikahvan saa irti rungosta taittamalla sitä eteen ja alas. Tämä paljastaa mm. liipaisinmekanismin ja hoppikammion, jolloin jumiutuneiden kuulien poisto ja yleinen puhdistus/voitelu helpottuu. Tästä eteenpäin aseen purkaminen vaatiikin jo työkaluja. Rungon puolikkaat irrotetaan toisistaan jolloin mecha, joka toimii myös aseen tukirankana, paljastuu kaikessa muovisuudessaan.

Ase käyttää täysin uniikkia ver. 5 -rataslaatikkoa, joka on suunniteltu yksinomaan Uzi:a varten. Muista, metallisista rataslaatikoista poiketen valmistusmateriaalina toimii erittäin kestävä polykarbonaatti. Koneisto toimii periaatteessa samalla tavalla kuin muutkin rataslaatikkomallit, mutta käytännön ero on huomattava. Hoppikoneisto sijoittuu mechan sisään, sen keskivaiheille. Mäntä lyö taaksepäin, josta ilma ohjautuu suuttimen kautta eteenpäin hoppikoneistoon ja aina piippuun, joka kulkee koko mäntä/sylinterikokonaisuuden lävitse. Näin Marui saattoi varustaa Uzi:n niinkin pitkällä piipulla kuin 245mm, joka on vain paria milliä lyhyempi kuin esimerkiksi CAR-15:ssä. Aseen rattaistossa on hieman tavallista pidempi ("hi-speed") välitys, joka selittää muita vastaavalla akulla varustettuja aseita hieman korkeamman tulinopeuden. Moottorina toimii EG1000R, eli EG1000, joka on säädetty pyörimään vastakkaiseen suuntaan kuin muut, lyhyellä akselilla ja erilaisella pinion-rattaalla varustettuna. Suurempi määrä hampaita kuitenkin tarkoittaa sitä, että rattaat eivät ehkä kestä yhtä hyvin kuin muut Maruin perusrattaat. Täten vaikka Uzi:iin sopiikin 6mm metalli-, tai kuulalaakerit, on viritys poissa kuvioista rattaiden keston takia. Muuten ase saattaisi kestää laakereiden vaihdolla M100-tasoisen virityksen ilman suurempia ongelmia.

Kuten jo tuli mainittua, ase käyttää AK-tyypin akkua, joka sijoittuu laatikon kannen alle. Tilaa suuremmalle akulle ei ole, sillä mechaa ei juuri parane leikellä. G&P:n 1100mAh NiMH-kennoista valmistettu AK-tyypin akku vaikuttaisi mitä mainioimmalta vaihtoehtolta jo vähitellen vanhentuville NiCd-akuille. Jää nähtäväksi miten kyseinen akku toimii, sillä vain muutama vuosi sitten useimpien NiMH-kennojen sisäinen resistanssi oli vielä niin suuri, että niistä kannatti tehdä vain large-tyypin akkuja.


Pelikäytössä

Käytössä Uzi on yhtäaikaa kamala ja todella kätevä. Ase on nopea käsitellä ja oikeakätisille sopii käteen kohtalaisen hyvin. Tukki auki aseen etuylitys on suunnilleen sama kuin P90:ssä, eli ase on sisällä hyvin näppärä. Ulkona huonot tähtäimet vaikeuttavat kauas ampumista, jolloin aseella pelaaminen menee helposti elokuvista tutuksi räiskimiseksi "hieman sinne päin". Tässäkään ei sinällään ole mitään vikaa, sillä Uzi mielletään helposti terroristiaseeksi, jollaisena se eittämättä on tullut tutuksi suurelle yleisölle. Suora pistoolikahva vaatii käytössä hieman totuttelua, mutta siihen sopeutuu kyllä nopeasti jopa aivan uusimpiin ergonomiaihmeisiin tottunut käyttäjä. Allekirjoittaneen mielipide on, että Uzi on peleissä jopa kätevämpi kuin vetoperällä varustettu MP5, etenkin sisätiloissa. Lippaiden vaihto on mutkatonta ja pienellä harjoittelulla sujuu erittäin nopeasti, lisäksi lippaan sijainti pistoolikahvan sisällä helpottaa vaihtamista katsetta kääntämättä.Lähikuva tähtäimistä.


Tehoa aseesta ei löydy aivan yhtä paljon kuin muista sähköistä, vaan se jää n. 80m/s tienoille, eli noin 5-10m/s muita (pl. Kurz/PDW) heikommaksi. Tämä johtuu täysin aseen koneiston rakenteesta, eikä sille juuri voi tehdä mitään. Kantama on hyvän hopin ansiosta samaa tasoa muiden Maruin sähköaseiden kanssa, käytännön kantaman liikuessa 30m tienoilla. Tarkkuus on yllättävän hyvä pitkähkön piipun ja hyvän hopin ansiosta. 10m matkalta n. 10cm kasa ei ole mikään mahdottomuus ammuttaessa tähdättyjä laukauksia. Akun kesto talvella aseessa on kuitenkin onneton, sillä akku osuu suoraan metalliseen laatikon kanteen ja kylmenee siksi jopa tavallista nopeammin. Akun kesto on myös hieman heikompi kuin muissa vastaavaa akkua käyttävissä AEG:issa rattaiston pitkistä välityksistä johtuen. Käytännössä ero esimerkiksi MP5K:hon verrattuna on kuitenkin vain luokkaa 100BB/lataus. Hopinsäätö löytyy laatikon kannen alta, aseen oikealta puolelta.


Yhteenveto

Uzi ei todellakaan ole Maruin paras sähköase ja on helppo huomata miksei se ole saavuttanut Maruin toivomaa suosiota. Varaosia saa jonkin verran esimerkiksi Den Trinitystä, mutta virityspotentiaali rajoittuu uusiin laakereihin ja tarkkuuspiippuun. Käytössä Uzi kuitenkin lunastaa paikkansa siinä missä mikä tahansa muukin vakiosähkö ja saattaa yllättää kokeneenkin pelaajan positiivisesti ennakkoluuloista huolimatta.Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajalleYhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!