Varusteet

Teksti Gravewind sekä kermainen (kustomointi), taitto ajk
Viimeksi päivitetty 22.3. 2004Varusteet airsoftissa

Airsoft on harrastus johon saa upotettuja tuhansia ja taas tuhansia euroja. Varsinkin aseet maksavat, mutta myös muihin varusteisiin saa menemään lähestulkoon loputtomasti rahaa. Vasta-aloittaneella pelaajalla on harvoin rahaa aivan ylen määrin, joten ase sekä maski ovat usein ostoslistan kärkipäässä ja vasta niiden jälkeen muut varusteet. Kuitenkin yksi airsoftin hienoimmista puolista on tietyntasoinen pyrkimys realistisuuteen ja juuri varusteet vaikuttavat siihen suuresti.

Ei ole myöskään pakko tyytyä varusteisiin sellaisina kuin ne kaupasta kannettuina ovat. Kustomointi on jonkin esineen muuntelua omia mieltymyksiä paremmin vastaavaksi. Lähtötuotetta muokkaamalla saadaan toivottavasti toimivampi ja persoonallisempi lopputulos. "Toivottavasti" siksi, että joillekin kustomointi tuntuu olevan itseisarvo ja sinällään toimivia varusesineitä silvotaan vain sen takia että oma romu erottuisi muiden romuista, jos ei muuten niin olemalla vielä huonompi. Tämän ei tietenkään pitäisi olla kustomoinnin lähtökohta vaan pitäisi ajatella lopputulosta: vaikutusta joka muunnoksella saavutetaan toimintaan. Sen jälkeen voi harkita muunnoksen vaatimaa työtä ja kustannuksia ja päätellä sitten onko kustomointiin kannattavaa tai edes mahdollista ryhtyä.

Kustomointi on kaikenkaikkiaan yleensä mukavaa ja hyödyllistä puuhaa, koska lopputuloksena sinun pitäisi pystyä toimimaan tehokkaammin taistelukentällä ja jopa näyttää hyvältä frägätessäsi. Tässä artikkelissa on esitetty erilaisia tapoja varusteiden muokkaamiseen.
Vaatteet

Aloitetaan varustepaketin kokoaminen vaatteista. Varsinkin tässä varusteryhmässä voi helposti päästä hyvinkin halvalla jos vain jaksaa vähän nähdä vaivaa, eikä heti marssi erikoisliikkeeseen ostamaan vaikka uutta amerikkalaista maastopukua. Jo pelkästään kaapin pohjalle unohtuneet mustat reisitaskuhousut ja musta poolo luovat siedettävän asukokonaisuuden, jolle ei naureskella ympäri pelikenttiä. Jos kaapista ei valmista peliasustetta löydy kannattaa laittaa silmät hetkeksi kiinni ja miettiä minkä tyyppisessä varustuksessa haluaisi siellä kuusen juurella ryömiä. Kerran ostettu asukokonaisuus on nimittäin, ikävä kyllä, suhteellisen vaikea myydä eteenpäin.

Pelimaastokin vaikuttaa olennaisesti vaatteiden valintaan. Maastoasu käy melkein kaikkialle, kun taas musta/sininen "SWAT"-tyyli ei metsässä oikein toimi. Jos pelialueena on rakennettu alue, ovat halpa ja hyvä vaihtoehto erityyppiset rakentajanhaalarit. Näitä myydään esimerkiksi Biltemassa. Väri on yleensä sininen, joka häviää asutetulla alueella suhteellisen hyvin rakenteisiin. Yksivärisissä asusteissa vihreä ja harmaa ovat myös voittajan valintoja. Kirpputorit ja UFF ovat aarreaittoja, joista budjettitietoinen puhkupyssyilijä saattaa tehdä löytöjä. Pelivaatteet ovat nimittäin takuuvarmasti likaiset ja mahdollisesti rei'illä jo parin tetsauskerran jälkeen, joten puvun housut eivät ymmärrettävästi ole se paras valinta.

Metsään kannattaa hankkia maastoasu. Tämänkin ostoksen voi tehdä joko kalliilla tai halvalla. Halpoja vaihtoehtoja ovat mm. ylijäämämyymälöiden kauppaamat käytetyt maastoasut. Nämä ovat usein hyvässä kunnossa ja varmasti kestäviä. Ainakin brittien, saksalaisten sekä itäisen rajanaapurimme maastoasuja myydään käytettynä useassa liikkeessä. Toinen vaihtoehto ovat ns. "halpis-maastoasut", eli ei niinkään armeijavaatetusta vaan normaaleja maastopukuja joita löytyy tavarataloista. Näistä ehdottomasti suositeltavampia ovat aidot armeijan asut, sillä airsoftissa käyttö vastaa paremmin armeijan kuin retkeilijän tarpeita.

Käytettyä tavaraa ostettaessa kannattaa pyrkiä pääsemään paikan päälle sovittamaan ja valitsemaan. On nimittäin ollut tapauksia, jossa postiennakolla tilatussa paketissa on tullut värisävyiltään aivan erilaiset housut ja takki. Jos taas rahaa löytyy on mahdollista hankkia uutena vaikka puolustusvoimien M/91 maastoasu tai joku amerikkalaisista maastoasuista. Nämä tuotteet ovat huomattavasti kalliimpia, hintaluokan pyöriessä 100 euron pinnassa. SA-Int varustus on kyllä sitten laadullisesti erittäin hyvää, mutta erityisesti kesäisin pirullisen kuumaa. Ulkomailta tilaaminen on myös mahdollista, mutta vaivalloisempaa. Tämä vaihtoehto tulee yleensä kysymykseen vasta kun etsitään tarkoituksella jotain massasta erottuvaa.


Vaatteiden kustomointi

Useimmille riittää, kun maastopuvun ottaa pussista pois ja laittaa niskaan. Tässä tavassa ei ole mitään vikaa, mutta asian voi tehdä myös huolellisesti. Itse tarkastan puvun saumaukset, koska joskus laadukkaimmissakin tuotteissa on hutitikkauksia, mikä voi johtaa esimerkiksi taskuihin joista on kulma auki. Nimikoin myös kaikki vaatteet, sillä minun on varsin helppo kuvitella tilanne jossa kymmenen samanlaista takkia on levällään teltassa tai offarilla.

Seuraava askel on napit. Koneellisesti ommellut napit voi saman tien ommella käsin uusiksi. Käsin varmistetut ompeleet, kuten Proppereissa, kestävät paljon pidempään mutta eivät silti ole yhtä hyvin päätellyt kuin mitä itse pystyy varsin helposti tekemään. Hihansuista siirrän yhdet napit niin, että hihat ovat lähes ilmatiiviit, tetsailun helpottamiseksi. Turhat napit otan koko puvusta pois pistän talteen. Samoin poistan kiristysnauhat lahkeista.

Muuta muuntelua on tietysti epäsopivien vaatteiden muokkaus, kuten hihojen ja lahkeiden lyhennys, kavennukset ja levennykset. Taskuja voidaan siirtää, kuten BDU-takin helmataskut hihoihin (ole Delta näin tehdessäsi). Vaatteisiin voidaan ommella kiinnityslenkkejä, kuminauhoja lisäkiristystä varten, niistä voidaan poistaa epäolennaisia asioita (kuten epoletit). Kauluksen malli voidaan muuttaa pystykaulukseksi. Housujen polvet voi kyllästää mehiläisvahalla.

Boonie-hatusta voi leikata leukaremmin irti, näin olen itsekin tehnyt. Päähineisiin voidaan tehdä muokkauksia naamionnin tai suojalasien kiinnitystä varten. Tarranauha ja nippusiteet ovat tässä suuresti avuksi. Kypärä ja sen moninaiset suojahuput tarjoavat kokonaisen oman maailman mahdollisia kustomointeja esimerkiksi iskulauseiden muodossa.

Myös kuosiin voidaan haluttaessa vaikuttaa. Vaatteita voi värjätä eri tarkoitusten mukaan. Lisäksi vaatteisiin voidaan kiinnittää kaikenlaisia koristeita, mikä tietysti sopii lajin sotilasmeininkiin. Tässäkin voidaan joko muistaa hyvä maku ja laittaa tiimin merkki hihaan ja nimilappu rintaan, tai sitten voidaan tilata Salaisesta Agentista kaikki saatavilla olevat merkit ja ommella niitä sikin sokin joka paikkaan. Ns. real-steel -merkit moninaisilta armeijoilta ovat minusta hyväksyttäviä haettaessa jotain tiettyä lookkia joka sitten näkyy koko varustuksessa, mutta on hankala ymmärtää miksi joku haluaa Navy Seals / natsi / Tähtiportti -merkkejä muuten sekalaiseen varustukseen.

Innokkaimmat tietysti tekevät merkitkin itse. Brodeerausliikkeet tekevät kohtuullista korvausta vastaan kangasmerkit, eikä metallimerkkienkään teko mahdotonta ole. Ja maastopuvun alla sopii tietysti pidettäväksi tiimin t-paita, joita painavat lukemattomat liikkeet. Itse tekemällä saa ainakin uniikkia ja sopivasti järkeä mukaan laittamalla myös tyylikästä varustusta. Tietysti ei ole myöskään vaikeaa tehdä täysin mautonta romua.


Kengät

Lenkkarit eivät ole pelikentillä laisinkaan hyvä ratkaisu. Pelin tiimellyksessä nilkan nyrjäyttäminen on enemmän kuin todennäköistä jos kengät eivät ole tukevat. Tämän takia suurin osa eri armeijoista käyttääkin ns. maihinnousukenkiä. Kuten niin usein missä intti edellä siinä softaajat perässä. Maiharit ovat hyvä, mutta kallis ratkaisu. Käytetyistäkin kengistä saa usein maksaa lähes 30 euroa ja tällöin kyseessä ovat yleensä loppuuntallotut tossut. Hyvät maiharit maksavatkin jo lähemmäs 100 euroa.

Toinen mahdollinen vaihtoehto ovat vaelluskengät. Ne eivät ole arvostukseltaan niin hyviä kuin maihinnousukengät, mutta usein jopa mukavammat ja tukevammat jalassa. Myös erilaisia turvakenkiä on nähty kentillä. Kenkiä kannattaa katsella ulkoilu- ja sotilastavaraliikkeistä.

Kenkien kustomointi yleensä jää pohjallisten kanssa säätämiseen ja veriryhmän teippaamiseen nilkkaan.
Kantolaitteet

Alussa varalippaat ja muut kulkevat yleensä vaatteiden taskuissa, mutta varsin monet ostavat jo heti alkuun jonkuntyyppisen kantolaitteen. Halvimmillaan se voi olla leveä vyö johon kiinnitettynä lipastasku tai pari. Budjettiratkaisut löytyvät jälleen ylijäämämyymälöiden hyllyiltä. Käytettyjä vyöhön kiinnitettäviä lipastaskuja löytyy sopuhintaan ja lähestulkoon kaikille eri asetyyppien lippaille. Jos käytetty ei kelpaa, kannattaa suunnata ase/airsoftkauppoihin, joista löytyy varmasti juuri se oikean värinen ja muotoinen hilavitkutin. Reisikotelot ovat idealtaan myös kerrassaan loistavia, mutta yleensä vain kaikkein kalleimmat mallit pysyvät kunnolla paikallaan ryömiessä.

Jos pelkät irtotaskut eivät tyydytä on mahdollista ostaa taisteluvyö tai liivi. Taisteluvöillä tarkoitetaan eräänlaista vyö-ja-henkselit -yhdistelmää, johon on ommeltu eri paikkoihin taskuja ja mahdollisesti tarvikekoukkuja. Tällä tavalla tulee mahdolliseksi kantaa painavia taakkoja vyö-tyyppisessä ratkaisussa. Tällaisia löytyy kymmeniä eri malleja ja tyyppejä, niin halpoja kuin kalliitakin. Fostex/"nato"-liivit ja jenkkien Alicet ovat käypiä budjettiratkaisuita, muutamia mainitakseni.

Taisteluliivit puolestaan ovat, yksinkertaisesti selitettynä, verkosta ommeltu hihaton takki, johon on kiinnitetty erikokoisia ja -tyyppisiä taskuja. Tällaiset ovat yleensä hieman kalliimpia kuin yksinkertaisemmat taisteluvyöt. Valmistajia ja hintaluokkia löytyy jälleen kerran reippaasti. Suomesta on saatavilla lähinnä venäläisten, suomalaisten ja jenkkifirmojen tekeleitä, venäläisten ollessa hinnaltaan edullisimmasta päästä. Kahden tunnetuimman jenkkifirman, Eagle Industriesin ja Black Hawk Industriesin, tuotteet ovat todella hyviä mutta samalla suhteellisen suolaisen hintaisia. Onneksi taiwanilaiset ja hong kongilaiset firmat ovat huomanneet sauman tehdä rahaa ja kopioineet jenkkien kaavat valmistaen käypiä kopioita. Yleensäkin liivien hintaluokassa jokaisen kannattaa itse miettiä, mistä haluaa maksaa. Liivien hintaa nostaa yleensä myös käytännössä pakollisen vyön ostaminen erikseen.


Kantolaitteiden yms. kustomointi

Näihin pätevät suurimmaksi osaksi samat jutut kuin vaatteisiinkiin. Yleensä kantolaitteissa on jo valmiina maksimimäärä säätöjä ja kiinnikkeitä joita niihin on mahdollista mahduttaa, mutta joskus niitäkin on mahdollista parantaa. Kiristysremmeistä jää monesti ylimääräistä: tämän hännän voi katkaista tai paketoida esimerkiksi kuminauhalla tai teipillä.

Useimmiten kantolaitteen konfiguraatioon vaikutetaan sitä valittaessa, mutta joskus jälkeenpäinkin on tarpeellista tehdä muutoksia. Itse olen huomannut erityisesti radiotaskun useimmissa kantolaitteissa helposti paranneltavaksi lisäämällä kumi- tai tarranauhaa. Muutokset tietysti käytettävän radion ja lisävarusteiden mukaan.


Muut varusteet

Edellä on kirjoitettu yleisimmistä pelikentillä näkyvistä varusteista. Harrastuksen kehittyessä varustus on kuitenkin monipuolistunut ja ennen kaikkea realistisoitunut. Ehkä näkyvin muutos on ollut kypärien ilmestyminen kentille. Kypäriä on taas saatavilla kaikenhintaisia, niin kympin teräskypäriä kuin satojen eurojen komposiittikypäriäkin. Suosituimmat mallit ovat olleet taiwanilaisten muovikopiot eri komposiittiesikuvistaan. Myös erilaiset skeittikypärät ovat olleet muodissa, eikä turhaan, myös monet erikoisjoukot käyttävät näitä. Kypäräkauppoja voi tehdä mm. urheilu-, ylijäämä- tai airsoftliikkeissä.

Luonnollisesti myös muut suojukset, kuten polvi- tai kyynärpääsuojat ovat käytännöllisiä, järkeviä sekä myös realistisia ostoksia.

Myös radiopuhelimet kuuluvat monen nykypäivän softaajan varustukseen. Suomessa käytetään yleisesti PMR-446-standardin radioita. Puhelimien kantama on olosuhteista riippuen kilometristä jopa kuuteen, eli aivan riittävästi airsoftkäyttöön. Hands free -laite kuuluu yleensä ostoslistalle, jotta kädet jäävät vapaaksi. Merkkejä on monia, mm. Cobra, Midland Alan ja Goodmans.

Varsinkin kesällä airsoft on usein hyvin kuumaa puuhaa ja jopa nestevajaus on suhteellisen helppo saavuttaa. Kentille siis kannetaan usein mukaan vettä. Pullon voi toki jättää offgamelle, mutta huomattavasti tyylikkäämpää on kantaa se mukaan pelin tiimellykseen. Halpa ja hyvä vaihtoehto on ostaa armeijan juomaleili ja vyöpussi, jolla pullo keikkuu nätisti mukana. Toinen kalliimpi vedenkantolaite on ns. Camelbak-laitteisto. Tällä tarkoitetaan eräänlaista selkään ripustettavaa vesipussia josta johtaa ulos letku jonka kautta voi pussin sisällön tyhjentää vaikka maski päässä juoksuhaudan kulmaa kytäten. Aito Camelbak maksaa taas jälleen kerran mansikoita, mutta vastaavia, joskaan ei yhtä kestäviä, saa urheiluliikkeistä ja muutamista tavarataloista.


Kokonaisuuksista

Kuten jo alkupuolilla mainittiin kannattaa ennen tavaroiden ostamista hieman miettiä mihin suuntaan alkaa varustustaan kehittää. Jo pienelläkin suunnittelulla saa aikaan tyylikkäämmän ja toimivamman kokonaisuuden kuin sitä sun tätä aika ajoin hankkimalla. Varsinkin tiimitoiminnassa kannattaa miettiä onko mahdollisuutta yhtenäistää joukkueen varustus. Sama ulkonäkö takaa korkean tunnistamisen tason nopeissa tilanteissa, puhumattakaan ylimääräisistä tyylipisteistä, jotka joukkue kerää offgamella kateellisten kanssapelaajien suunnalta. Kannattaa myös muistaa että kaiken maailman taktiset vermeet eivät ole itsetarkoitus, vaan hyvinkin yksinkertaisella varustuksella saadaan aikaan todella toimivia kokonaisuuksia.

Suosittelemme myös lukemaan muita sivustomme tekstejä, jotka kattavat mm. Camelbakeja, lumipukuja ja monia muita varusteita.Kommentteja artikkelista voi lähettää sähköpostitse kirjoittajille.Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!